Totesz a futballelemzés blogon közölt írásában ismerteti a klubok tulajdonosi hátterét.

Seychelle-szigetek, korlátolt felelősség, szerteágazó vállalati láncok és tőkeerős cégek. Íme a magyar labdarúgás királyai!

Elöljáróban: miért népszerű forma a kft?

A korlátolt felelősségű társaság olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott összegű törzstőkéből álló törzstőkével (jegyzett tőkével) alakul, és amelynél a tag kötelezettsége a társasággal szemben csak a törzsbetétek szolgáltatására és a társasági szerződésben esetleg megállapított egyéb vagyoni hozzájárulás szolgáltatására terjed ki. A társaság kötelezettségeiért – törvényben meghatározott kivétellel – a tag nem felel.1 Ezzel ellentétben a részvénytársaságoknál a vezető tisztségviselők saját vagyonukkal is felelnek cselekedeteikért.

Diósgyőr FC Kft

Összetett, már-már követhetetlen vállalati lánc áll a diósgyőri labdarúgás mögött. A Diósgyőr FC Kft-nek három tulajdonosa van. A DSM Diósgyőri Sportlétesítményműködtető Nonprofit Kft, a Borsodsport Invest Kft és a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt.

Legutóbbi elhanyagolható és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatához tartozik.

A budapesti székhelyű Borsodsport Invest rendelkezik szavazati többséggel (50%+1). Tulajdonosa az ARAGO Befektetési Holding Zrt. Az ARAGO mögött a Domestor Gazdasági és Üzleti Tanácsadó Kft áll. És itt még nincs vége. A Domestor tagjai: Leisztinger József, Leisztinger Tamás, a Hunguest Hotels Invest Üzleti Tanácsadó Kft (Hunguest Hotels Zrt), a Mittagskogel Invest AG, az ARAGO Ingatlanforgalmazó és Tanácsadó Zrt, valamint a Komáromi Mezőgazdasági Zrt.

A DSM tagjai között Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatát, a Magyar Államot és a Cash & Limes Vagyonkezelő és Felszámoló Zrt-t találjuk.

A személyiségi jogokra való tekintettél tovább nem részletezem a vállalati tagokat.

Tehát a diósgyőri labdarúgás mögött igen komoly vállalatok állnak, melyek a Leisztinger család érdekeltségi körébe tartoznak. Ez mindenképpen jó hír a miskolci híveknek, ugyanis a jelen gazdasági helyzetben irigylésre méltó lehetőségek áll(hat)nak a csapat rendelkezésére.


DVSC Futballszervező Zrt

A hajdúsági cég az MSZ Kaszinó Kft befolyása alá tartozik. Az MSZ Kft pedig Szima Gáborhoz, akinek a hírek szerint a játékgépek megszűnése óta megcsappant a vagyona.


Fehérvár FC Kft

A Futball-F 2007 Sportszolgáltató Kft a Fehérvár FC Kft „megalkotója”. Mögötte a Garancsi István nevéhez fűződő Futball-F 2007 Sportszolgáltató Zrt áll minősített többséggel, valamint az ADVOIL Vagyonkezelő és Felszámoló Zrt.


FTC Zrt

Az utóbbi években Kubatov Gábornak és Orosz Pálnak köszönhetően letisztult, átlátható lett a rekordbajnok gazdasági működése. A Ferencvárosi Torna Club rendelkezik minősített többséggel.

Győri ETO FC Kft

Győrben sem panaszkodhatnak. A csapat mögött a Questor Pénzügyi Tanácsadó Kft és a Questor Invest Befektető, Vagyonkezelő és Pénzügyi Tanácsadó Kft áll. Előbbi az Insula Management Establishment (Vaduz, Lichtenstein), míg utóbbi a már említett Questor Pénzügyi Tanácsadó Kft-hez és Tarsoly Csabához tartozik. A minősített többséggel a Questor Pénzügyi Tanácsadó Kft rendelkezik. Érdekesség, hogy a luxemburgi CIB Bank Zrt (ntesa Sanpaolo Holding International S.A.) zálogjoggal rendelkezik.

A zálogjog a szerződést biztosító mellékkötelezettségek közé tartozik, dologi biztosítékot jelent a szerződési érdek kielégítésének biztosítására. A zálogjog célja annak biztosítása, hogy a hitelező az általa nyújtott szolgáltatást visszakapja, illetve az ellenszolgáltatást megkapja. A zálogjog a követelés nemteljesülése esetén – a törvény eltérő rendelkezéseit kivéve – kielégítési elsőbbséget biztosít a hitelezővel szemben. Törvény eltérő rendelkezése hiányában tehát a zálogjogosult számára a zálogjog kielégítési elsőbbséget jelent. Ez alól kivétel például a Vht. 165. §-a szerint a végrehajtási eljárásban figyelembe veendő kielégítési sorrend.2

Honvéd Kft

A Honvédnál sincsen sunnyogás. A Hemingway Franchise Group (Jersey, St. Haller) a minősített többséggel rendelkező tagja. Érdekesség lehet, hogy az OTP Bank zálogjoggal rendelkezik a Honvéd Kft-nél.

Kaposvári Rákóczi Kft

A Kaposvári Rákóczi Futball Club (50%+1 szavat) többek között illés János és Stadler József is tagja a Kaposvári Rákóczi Kft-nek.


Kecskeméti Tornaegylet Labdarúgó Kft

A KTE a Bertrans Logisztikai Zrt és a Ver-Bau Építőipari Kft irányítása alatt áll.

Mezőkövesd FC Kft

A Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület birtokában van.


MTK Budapest Zrt

Domonyai László rendelkezik a legtöbb részvénnyel, így a minősített többséggel.

Paksi FC Kft

A társaság a Paksi Sportegyesület kezében van.


PMFC Sport Kft

Pécs Matyi Dezső „fellegvára”. A PMFC Sport Kft tagja Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a PMFC Sportegyesület és az Európa Könyvkiadó Kft. Legutóbbiben Matyi Dezső rendelkezik minősített többséggel, de rajta kívül még hat magánszemély és az Európa Könyvkiadó Kft is tag. Már világos, hogy miért lehet az Alexandra könyvesboltokban jegyet váltani a PMFC mérkőzéseire.


Puskás Futball Klub Kft

Az újonc mögött a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány áll. Ez az alapítvány működteti a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó akadémiát is, így az akadémia a csapat tulajdona.

Szombathelyi Haladás Kft

Szombathely Megyei jogó Önkormányzat, a Haladás Marketing Kereskedelmi és Szolgáltató Kft, valamint az Illés Béla és Halmai Gábor által tulajdonolt HALMILL Team Tanácsadó Kft felelős a Szombathelyi Haladás Kft működéséért.

Új Lombard Sport Kft

Bíró Péter a tulajdonosa a „Lombard” Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-nek.

Újpest FC Kft

No lám, egy offshore cég, Seychelle-szigeteki székhellyel. De ne rohanjunk ennyire előre! A kft tagjai között szerepel az Újpesti Torna Egylet, az NTS Szálloda Kft, valamint a minősített többséggel rendelkező belga Cesarion BVBA. De hol az offshore cég? Az NTS Szálloda Kft mögött BENQ LTD-t fedezhetjük fel, mely székhelye Afrika keleti partjaitól nem messze található.

Felhasznált irodalom:

1 A 2006. évi IV. törvény a gazdasági társaságokról

2 polgarijog.uw.hu

e-cegjegyzek.hu

A bejegyzés az e-cegjegyzek.hu (ingyenes céginformáció) oldalon található információk 2013.07.23-i állása alapján jött létre. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálatának honlapján 2008.január 1.-től ingyenesen biztosítja egyes cégadatok online módon történő megismerhetőségét. Az adatok valódiságáért semmilyen felelősséget nem vállalok!