Szerbiai lapszemle a tegnapi Európa Liga találkozóról.

Mitrovics villanása kevés volt” – írja a címoldalon a Szportszki zsurnal. A sportnapilap szerint a budapesti vereség miatt a Crvena Zvezda igencsak eltávolodott a továbbjutástól, vagyis nehezen szerezheti meg a csoport második helyét. A Zvezda gólszerzője, Sztefan Mitrovics szerint nem érdemeltek vereséget: a gólszerző szerint úgy kezdték a találkozót, ahogy megbeszélték, de akkor jött Zachariassen gólja – „A második félidőben jól játszottunk, egyenlítettünk, voltak helyzeteink is, nem érdemeltünk vereséget” – mondta Mitrovics, aki szerint ilyen a futball, ha valamelyik csapat nem használja ki a lehetőségeit, akkor így jár. A fiatal játékos úgy véli, a Zvezdának nincs más lehetősége, mindent egy lapra kell feltennie, és a következő két mérkőzésén a mindent vagy semmit jelszóval kell pályára lépnie.

A nagyon gyenge Zvezda veszített Magyarországon, egyre távolabb az európai tavasz” – ezzel a címmel jelent meg a mérkőzésről szóló tudósítás a Nova hírportálon. A beszámoló szerint a Crvena Zvezda semmit nem mutatott abból a játékból, amelyet egy héttel ezelőtt láthattak a szurkolók a belgrádi meccsen. A portál szerint a vereség után nemcsak a második, de még az Európa Konferencia Liga szereplést érő harmadik hely megszerzése is nehéz feladat lesz, mivel a belgrádi csapatnak csak három pontja van, és egyszer még idegenben is pályára kell lépnie.

A Ferencváros visszavágott a belgrádi vereségért, és a csoport élére állt, egyre nehezebb helyzetben a szerb bajnok” – írja az N1 Televízió honlapja, melynek tudósítása arra is kitért, hogy a Trabzonspor fölényes, 4–0-s győzelme a Monaco ellen a Zvezda kezére játszott, ugyanis a belgrádiak, ha megnyerik a hátralévő két meccsüket, akkor megszerezhetik a csoport második helyét. De ez nem lesz könnyű az egyre jobb formában lévő török csapat ellen, valamint a Monaco stadionjában. „Habár nem villogott, a Ferencváros megérdemelte a győzelmet, Európában a hibákat azonnal büntetik” – áll a tudósítás összegzésében.

Emberek, minden a Zvezda kezében van: két győzelemmel meglenne az európai tavasz, az első hely sincs nagyon messze” – olvasható a Blic honlapján a túlzott optimizmussal megírt cikk, amely úgy folytatódik, hogy „ha összehasonlítjuk a belgrádi és a budapesti mérkőzést, úgy tűnhet, hogy a Zvezda egy egészen másik csapattal állt ki a magyar fővárosban. Ennek ellenére a piros-fehéreknek szolid esélyük van arra, hogy átteleljenek, és a sorsuk a saját kezükben van, legalábbis ami a második helyet illeti. De még az első helyet is meg lehetne csípni egy kis matematikázással”.

Hihetetlen meccs az Európa Ligában: a Ferencváros és a Crvena Zvezda olyan mérkőzést játszott, amiről még beszélni fognak” – írja címében a novosti.rs. Kiemelik, hogy ezúttal is bebizonyosodott, egyáltalán nem ugyanolyan otthon vagy idegenben játszani, hiszen ezúttal a Fradit támogatta telt házas és hangos stadion, ennek megfelelően pedig jobban is játszott a hazai csapat. A Samy Mmaee gólja utáni időszakról megjegyezték, hogy nem szegte a belgrádiak kedvét az újabb kapott találat és több egyenlítési lehetősége is volt, de végül ez nem jött össze, pedig “a mutatott játék alapján megérdemelt lett volna”. Azt írják, “a Fradi akár 3-1-re is vezethetett volna, de sokkal több esély volt arra, hogy 2-2 jelenjen meg az eredményjelzőn”. A portálnak nyilatkozott Mirko Ivanic is, a piros-fehérek középpályása kiemelte, hogy ez a vereség csapata hibáiból adódott. – Nagyon sajnálatos vereség ez. A magyarországi mérkőzést úgy tekintettük, mint egy lehetőséget, hogy az első helyért harcoljunk. Csalódottak vagyunk, sajnáljuk. Nem játszottunk olyan rosszul, mindkét gólt a figyelmetlenségünk miatt kaptuk, és ahogy a futballban lenni szokott, megbüntettek minket. Ki kell húznunk magunkat és tovább kell lépnünk, de ez a vereség nagyon fáj nekünk – mondta Ivanic. Megszólaltatták Aleksandar Pesicet is, akinek kezezés miatt érvénytelenítették a találatát. – A hajrában kapott gól mentálisan lehúzott minket, nem szabad megengednünk az ilyen kieséseket. Nem gondolom, hogy megérdemelten kaptunk ki, legalább egy pontot szerezhettünk volna. Az ellenfél csapatát 20 méterre tartottuk a kapunktól… Még hat pontot szerezhetünk, mindent megteszünk azért, hogy a következő fordulóba jussunk – zárta Aleksandar Pešić. Szintén a novosti.rs egyik cikke foglalkozik azzal, hogy a mérkőzés közben a vendégszektorban meggyújtották a Fradi egyik szurkolói csoportjának zászlóját, amit a portál szerint a belgrádi drukkerek nem egy verekedés során szereztek meg és nem is ellopták azt, hanem állításuk szerint a magyar szurkolók a DVSC elleni, négy nappal ezelőtti hazai mérkőzésen veszítették el a stadionban. Kiemelték, hogy ezen a meccsen a magyar rendőrség rendkívüli szervezésének köszönhetően semmilyen konfliktus nem történhetett a két tábor között.

A Zvezda védelmének fekete lyukai: a budapesti vereség beárnyékolta az európai tavaszt” – olvasható a Mozzartsport címében. A portál megjegyzi, Milos Milojevic csapata rengeteg lehetőséget alakított ki, de a védekezésben elkövetett hibák pontokba kerültek, pedig legalább egyenrangú ellenfél volt a belgrádi együttes.

Vereséget szenvedett a Zvezda Budapesten: a piros-fehérek Európába tartó vonata kezd távolodni, a Ferencváros keserves bosszút állt!” – olvasható a Telegraf címében. A mérkőzéssel kapcsolatban megemlítik, időnként úgy tűnt, hogy a Zvezdának nincs terve, időnként pedig olyan hibák és kihagyások voltak, amelyek lehetővé tették, hogy a Ferencvaros kioltsa a hét napja a Maracanában parázsló európai tüzet. Az első játékrészről azt írják, a magyarok megszerezték a vezetést és megkoronázták a számukra egyértelműen jobb félidőt. A fordulás után következett az egyenlítés, majd egy újabb védelmi hibát kihasználva megint vezetett a Fradi, ezt követően pedig “a Zvezda nagyon igyekezett, néha ugyan örült, hogy nem lett közte kettő, de a végsőkig próbálkozott”. A Telegraf megemlíti a Ferencvárosban játszó Muhamed Besic nyilatkozatát is, aki elárulta, szurkol annak, hogy a Fradi és a Zvezda is továbbjusson a csoportból. – Vannak ott barátaim, akikkel együtt játszottam, például Marko Marin. Nagyon örültem a győzelemnek, de vigasztaltam őket egy kicsit. És remélem, hogy jó lesz nekünk és nekik is, szurkolok ennek. A Zvezdában nagyon jó játékosok vannak, de ma jól játszottunk – nyilatkozta a Fradi bosnyák középpályása.

Harc a végsőkig és sok lehetőség, de mégis vereség: a piros-fehérek nem tudtak újabb diadalt aratni a Ferencvárossal szemben!” – írja a hotsport.rs, amely egy másik cikkében idézi az RTS televízió szakértőjét, Rade Bogdanovicot, aki kőkemény kritikával illette a Zvezdát. – Nem teljesített jól a Zvezda a nyári átigazolási időszakban, nem lehet középcsatár nélkül nekivágni a BL-selejtezőknek. Vettek egy középcsatárt, de én szégyellnék végigmenni úgy Belgrád macskaköves utcáin, hogy 31 évesen megszereztem ezt a Coulibalyt. A csapat nincs készen, Pesic fejben nem tudja, hogyan kéne játszania, az edző tegnap még asszisztens volt, semmi tekintélye – mondta Bogdanovic odaszúrva Milos Milojevicnek is.

A zurnal.rs cikke a Crvena zvezda vezetőedzője, Milos Milojevics lefújás utáni nyilatkozatából is idéz. A szerb bajnok mesterének érthető módon nem tetszettek a látottak, csapata játékát kemény kritikával illette. „Szerintem két olyan könnyű gólt kaptunk, amelyet ezen a szinten nem engedhetünk meg magunknak. Nem voltunk elég élesek támadásban” – értékelt az egykori védő. – „Sok olyan dolog volt, ami nem nézett ki jól. Nem éreztem, hogy nyerhetnénk. Lehet, hogy a döntetlennel elégedettek lettünk volna, de ilyen hibák mellett nem lehet pontot szerezni.” A cikk megemlíti azt is, hogy a szerb bajnok a következő fordulóban azt a Trabzonsport fogadja, amely „meggyőző játékkal” nyert hazai pályán 4–0-ra a Monaco ellen. E mellett a H jelű kvartett aktuális állására is kitér: „a Zvezda három ponttal utolsó a csoportban, míg a magyar együttes kilenccel vezeti a négyest. A második és a harmadik helyet a Trabzon és a Monaco foglalja el hat-hat ponttal”.

Az rtv.rs kiemeli, hogy a „belgrádi 4–1 után sokkal jobb játékot vártak a szerb bajnoktól, de nem így történt, a magyar csapat három pontot szerezve megerősítette előnyét a tabella elején”. Az írás a mérkőzés legfontosabb eseményeit is ismerteti. A 23. percben „Amer Gojak a bal oldalról passzolt középre Kristoffer Zachariassennek. Milan Borjan először még hárított, de az ismétlésből már betalált a ferencvárosi játékos (1–0)”. Az 54. percben kiegyenlített a vendégcsapat. „A Zvezda remek kontrája során Sztefan Mitrovics futott el a bal oldalon, majd pontosan célzott, a labda a bal kapufáról pattant a hálóba (1–1)”. Nem tartott sokáig azonban a szerb bajnok öröme, ugyanis hat perccel később „egy szöglet után Sammy Mmaee érkezett legjobban a kapu elé. Fejese után a labda sokáig szállt, majd végül Borjan kapujában kötött ki (2–1)”. Több találat már nem esett a mérkőzésen, így a belgrádi 4–1-es vereség után hazai pályán sikerült győznie a Ferencvárosnak a szerb bajnok ellen. A zöld-fehéreknek a hátralévő két csoportmérkőzésen elég egy pontot szerezniük, hogy matematikailag is biztosítsák helyüket az Európa Liga vagy az Európa Konferencia Liga tavaszi, egyenes kieséses szakaszában.

A Crvena Zvezda hamarosan búcsúzik Európából. Négy forduló után az Európa Liga H-csoportjának utolsó helyén áll. El kell ismerni, hogy a Ferencváros, a Monaco és a Trabzonspor is jobb csapat a Crvena Zvezdánál. A labda és az eredményjelző nem hazudik. A Fraditól elszenvedett vereség másnapján, az a furcsa benyomás, hogy hideg fejjel kell gondolkodni. A Zvezda súlyos árat fizetett a védekezési hibákért, amelyeket ilyen szinten nem lehet elkövetni” – írta a Sportal.rs – „Mindkét magyar gól a ‘gyerekbetegségek’ kategóriájába tartozik, ami megengedhetetlen egy többéves európai kupamúlttal rendelkező csapatnál. A budapesti eredményhez hozzájárult mindkétszer a döntő pillanatban a rossz kommunikáció, a dekoncentráltság, és a védelem passzivitása. Zachariassen góljánál például Alekszandar Dragovics és Milan Rodics nem kommunikált, és nem is igyekeztek kijavítani a hibát, hiszen mindketten olyanok voltak, mint egy szobor, miután kipattant a labda. Aggasztó, hogy hasonlót csináltak, mint Trabzonban Marek Hamsík góljánál. Ami dicséretes, hogy a szünet után lehetett érezni a csapatban az energiát, visszajöttek a meccsbe, de 12 méterről így nem szabad fejesgólt kapni.

Büntető, Csakfoci, NSO, Sportal