Az NBI-ben a 12. fordulóig kell a péntek délig leadott névsorral játszani, az Európa Liga keret “végleges”, azt csütörtök éjfélig kell leadni az UEFA rendszerébe. A magyar átigazolási ablak zárása előtt nem elképzelhetetlen, hogy változik a keret. A bajnokságban az eddigi három meccsen 27 kerettag volt (plusz a már Csehországban focizó Bassey) nevezve. A Fradi.hu-n 27 játékos szerepel az első csapat tagjai közt – az megjegyzendő, hogy a szerb Zseljkó Gavrity – bár ezen a listán szerepel – eddig csak az NBIII-ban játszott, az NBI-es csapatban nem volt kerettag. A Fradi.hu-n az első csapat tagjai közt nem szerepel Lisztes Krisztián, aki már ült bajnokin a kispadon (tavaly a bajnokságban, egy hete az EL-ben is bemutatkozhatott). A sorban bent van a még az NBI-ben idén egy percet sem játszott Sigér Dávid és Georgij Karaisvili is.

Lisztes és még néhányan (Nagy Olivér, Gera Zalán, Csontos Dominik és Kovács Marcell) kettős játékengedéllyel a Soroksárban is játszanak, az MLSZ szabályai öt 2002 januárja után született játékos esetében engedi ezt. Sem ők, sem az ifisták nem számítanak bele az MLSZ-nek illetve az UEFA-nak leadandó keretbe. Az MLSZ-nél az ifisták és a kettős játékengedéllyel rendelkezők korlátozás nélkül játszhatnak, ahogy sérülés esetén kapust is lehet cserélni a keretben – így Szécsi Gergőt nem kell sem az UEFA-nál, sem az MLSZ-nél nevezni. A péntek délig az MLSZ-ben leadott kereten a 12. forduló előtt lehet változtatni csak, tehát az október 15-i Kövesd elleni találkozóig a holnapután leadandó kerettel lehet játszani. Ettől akkor lehet eltérni, ha egy szabadon igazolható, lejárt szerződésű játékost igazolunk még – ebben az esetben valakit ki lehet venni a sorból. Az NBI-es keretbe jelen állapotok szerint – amelyek még nyilván változhatnak – egy főt nem nevezhetünk: azaz jelenleg a Karaisvili, Gavrity kettősből maradna ki valószínűleg egy játékos.

Ez nem igaz az UEFA-ra, a péntekig leadandó névsoron csak a tavaszi fordulók előtt lehet változtatni – akkor is csak korlátozottan. Itt az ifistákon kívül maximum 21 főt nevezhetünk (hogy többet tudjunk, ahhoz 20 év feletti saját nevelésű játékosokra lenne szükség). Fontos szempont, hogy a 21 főből legalább négynek magyar klubban kellett nevelkednie legalább három évig. Ilyenből jelenleg hat van az ifistákon és Szécsi Gergőn kívül: Dibusz Dénes, Bogdán Ádám, Botka Endre, Pászka Lóránd, Sigér Dávid és Vécsei Bálint. Közülük négyen biztosan szerepelni fognak az EL-keretben. Az UEFA-nál a B-listán “végtelen számú” olyan játékost nevezhetünk, akik 2001 januárja óta születtek és 15 éves koruktól legalább három évig a Fradi focistái voltak: ez gyakorlatilag szinte minden ifistánkra, ill. az NBIII-as csapat nagy részére is igaz (Leandróra nyilván nem).

A magyar átigazolási ablak éjfélkor zárul, mi addig tudunk új játékosokat igazolni (ez nem vonatkozik a lejárt szerződésű játékosokra, tavaly így érkezett Besic és Marin is, korábban pl. Mak), de tőlünk ezután is távozhatnak, a felmerült esetleges igazolások szempontjából érdekes lehet, hogy Franciaországban holnap éjfélkor, Törökországban jövő csütörtök éjfélkor zárul a nyári transzferablak. A következő napokban az sem lenne meglepő, ha néhány játékost kölcsönadnánk az NBI-be, NBII-be, vagy akár, mint az elmúlt években, a tót élvonalba.

A pletykákban (ezek közül volt amit megerősítettünk, volt amit cáfoltunk), Ryan (Nantes / Celtic) és Samy Mmaee (Besiktas), Aissa Laidouni (Montpellier / Besiktas), Franck Boli (Gaziantep) távozása és többek közt Myenty Abena (védő, Slovan), Amer Gojak (középpályás, Dinamo Zágráb), Ángelo Sagal (szélső, Gaziantep), Ante Coric (csatár, Roma), José Cordoba (védő, Levszki), Andrian Krajev (középpályás, Levszki), Francisco González (szélső, Newell’s Old Boys), Enea Mihaj (védő, PAOK), Kleinheisler László (középpályás, Eszék), Florin Tanasé (csatár, Steaua), Mihajlo Banjac (középpályás, Topolya), Róbert Bozenik (csatár, Feyenoord), Callum Styles (középpályás, Barnsley), Kecskés Ákos (védő, Nyiznyij Novgorod), Giorgi Citiasvili (szélső, Dinamo Kijev), Jannisz Kargasz (védő, PÁSZ Jánina), Juan José Perea (csatár, PÁSZ Jánina), Oliver Berg (középpályás, Kalmar), Artjem Dzjuba (csatár, ma már Adana Demirspor), Magomed Ozdojev (középpályás, ma már Fatih Karagümrük), Saliou Guindo (csatár, FC Laci), Hindrich Ottó (kapus, ma már Kisvárda), Didier Lamkel Zé (szélső, ma már Kotrijk), Ubong Ekpai (támadó, Slavia), Anthony Kalik (középpályás, Gorica) érkezése szerepelt. Ebben a listában persze a bekövetkezett transzferek nincsenek benne.