Játékosunk mellett Mátyus Jani is nyilatkozott a mai meccsről.

A koronavírus miatt nehézkesen indult a közös munka, az Afrika-kupán szereplő játékosokat nem számolva a téli felkészülés utolsó hetében tudtunk először teljes létszámmal készülni – mondta Vécsei Bálint, a Ferencváros 28 esztendős középpályása. – Az új szakvezető nyilván új impulzust ad a csapatnak, ám némi balszerencse, hogy a vírus miatt a tervezettnél kevesebbet tudott együtt dolgozni velünk. Úgyhogy most az volt a lényeg, hogy mindenki a lehető leghamarabb visszatérjen, és fizikailag megfelelően felkészüljünk. A csütörtöki, Puskás Akadémia elleni meccsen kiderül, milyen az erőnlétünk, az viszont biztos, hogy hosszú távon ezen a téren változás várható. Sztanyiszlav Csercseszov az elején elmondta, hogy megnézte az őszi meccseinket, és két területen mindenképpen javulást vár tőlünk, az egyik az erőnlét. Kiemelte, hogy a Ferencvárosnak nem kilencven, hanem százhúsz percen keresztül kell ugyanolyan magas szinten futballoznia. A másik a szervezettség, vagyis taktikai szempontból is fejlődnünk kell. Nem ígérhetem, hogy a nehézkes felkészülés után csütörtökön már mindkét téren látható lesz az előrelépés, de hosszú távon ez a cél.

A hatszoros válogatott középpályás hozzátette, a keret elég mély ahhoz, hogy ne okozzon gondot az Afrika-kupán szereplő futballisták hiánya, azt pedig pontosan tudják, hogy csütörtök este senkit sem érdekelnek majd a nehézségek, a szurkolók mindig győzelmet várnak a Ferencvárostól.

A vasárnapi derbi előtt csütörtökön is rangadó vár ránk, elvégre az első helyen álló csapat utazik a harmadikhoz – folytatta Vécsei Bálint. – A tabella is mutatja, mennyire fontos lenne megszerezni a három pontot, kissé elléphetnénk a második és a harmadik helyen álló csapattól. Bár nyilván Felcsúton is hallottak a problémáinkról, nem hiszem, hogy erre a meccsre jelentősen változtatnának az alapjátékukon. Vélhetően ellenünk is fontos szerepet szánnak a gyors szélsőiknek és a szervezett védelemnek, nekünk viszont muszáj megoldanunk a feladatot.

A középpályással az ősszel nagyot fordult a világ, a múlt nyáron távozó Szerhij Rebrovval ellentétben az ukrán szakember helyére érkező Peter Stögernél alapembernek számított, a játékára Marco Rossi szövetségi kapitány is felfigyelt, így 2014 júniusa után tavaly októberben ismét magára húzhatta a címeres mezt.

Volt olyan másfél évem, amikor a mellőzés és a sérülés miatt keveset játszottam, tavaly nyáron pedig átgondoltam, mivel tudnék előrelépni. Ekkor kértem Gerei Balázs mental coach segítségét, és a jelek szerint jó döntést hoztam. Külföldön bevett szokás, hogy mentális szakember foglalkozik a játékosokkal, sokszor már az utánpótlásban is. Nekem is sokat segített, bízom benne, hogy a teljesítményemmel a tavasszal sem lesz probléma.

Mátyus János

Különleges a helyzet: három nap alatt két, speciális okból fontos mérkőzéssel kezd a Ferencváros. A bajnok és listavezető számára mindenhol a győzelem a cél, és azt is tudjuk, egy új edzőnek rendkívül meghatározó a belépő, vagyis Sztanyiszlav Csercseszov izgalmas napok elé néz. A Puskás Akadémia elleni mérkőzés szakmailag érdekes: Felcsúton régóta Hornyák Zsolt a tréner, stabilitás, kiszámíthatóság jellemzi a csapatot, míg senki sem tudja, milyen Fradit látunk majd egy közvetlen, erős rivális ellen pályára lépni. Aztán azonnal jön az újpesti mérkőzés, amely meg a szurkolóknak fontos, vagyis néhány nap alatt a hat bajnoki pontnál sokkal többet nyerhet az orosz edző, ugyanígy fájdalmas sebeket lehet kapni e két mérkőzésen. És akkor arról nem beszéltünk, hogy a Fradi három meghatározó játékosa az Afrika-kupán szerepel, jó eséllyel mindhárman kezdők lennének csütörtökön, ezzel a helyzettel is meg kell birkózniuk a ferencvárosiaknak. Nagyon kíváncsi vagyok a találkozóra, lehetetlen megmondani, ki jön ki jobban az ütközetből.

forrás: nso.hu