Tíz órától válaszol a média kérdéseire Kubatov Gábor és Orosz Pál.

11 év alatt nagyon sok szituáción vagyunk túl, mindegyiknél fontos volt, hogy hideg fejjel tudjunk dönteni” – mondta Orosz Pál az egyik legfontosabb tapasztalatáról az elmúlt bő egy évtizedből. “Mivel sikerült Közép-Európa legerősebb csapatait kiejtenünk az európai kupákból, ezért lehet, hogy már mi is oda tartozunk. Szeretnénk, hogy a Ferencváros hosszú távon is az egyik legmeghatározóbb közép-európai klub legyen” – mondta a vezérigazgató.

Sorozatban a harmadik csoportkört játsszuk, ez már nem véletlen. Az általunk elbúcsúztatott Dinamo Zagreb és a Slavia Praha is nagyon komoly eredményeket ért el az elmúlt években, de a Ludogorec is ebbe a csoportba tartozik. Sok összetevője van a sikernek, nekünk például jobb az edzőközpontunk, mint a Slaviának vagy a Dinamo Zagrebnek. Ott vagyunk, harapdáljuk őket, a holnapi meccsen fog eldőlni, hogy hol a helyünk. Kudarcként élném meg az Európa Liga csoportkört, ahogy a BL-csoportkörből való kiesést is. Egyértelműen a Bajnokok Ligájában szeretnénk játszani. Stabilizálni akarjuk a helyünket a nemzetközi porondon, hogy rövid időn belül a tavaszt is megéljük.” – vázolta fel az egyik legfontosabb célt Kubatov Gábor.

A Fradi elnöke elárulta, szerinte a BL-főtáblára jutás sokkal többet ér nem csak anyagi, de presztízs szempontból is, mint ha mondjuk egy szerencsésebb sorsolásnak is köszönhetően tavaszig tartó Európa Liga-menetelésbe kezdenének. A sportvezető azt is elmondta, hogy mi a különbség egy Puskás Arénában és egy Groupama Arénában megrendezésre kerülő Bajnokok Ligája találkozóban.

Iszonyatos különbségek vannak bevételben, akár 3 milliárd forinttal több nyereséggel járhat, ha egy telt házas Puskás Arénában tudunk pályára lépni. A hangulat a Groupama Arénában felejthetetlen, a szurkolókkal és a szakmai stábbal is egyeztetni kell majd ezzel kapcsolatban. Azonban mindenek előtt az ellenfeleket kell látnunk hozzá, hogy dönteni tudjunk” – a Young Boys elleni párharc minél sikeresebb megvívásához a tervek szerint a hétvégi Puskás Akadémia elleni bajnoki elmarad, amelynek pótlására még nincs időpont.

Kubatov Gábor: – Amikor baloldali kormányok voltak, a Fradi mindig bajba került. Fölötte vagyunk a 20 millió eurónak, ami az éves költségvetést illeti, de a legkisebb költségvetésű csapat lehetünk a Bajnokok Ligája csoportkörében, hiszen minimum a duplája van a következő klubnak. A Fradit úgy építjük fel, hogy bármilyen helyzetben talpon tudjon maradni, meg tudjuk tartania mostani szinten, ebben nagyon fontos szerepe van a nemzetközi bevételeknek. Európában nagy átrendeződés van folyamatban, komoly nagy csapatok vannak csődben.

Kubatov Gábor: – 30 játékos van az NB I-ben, aki Fradi-nevelés vagy kötődésű. Most is vannak reményeink, Csontos Dominik 18 évesként játszik balbekket. Szánthó Regő és Damir Redzic is nagy tehetség, egy poszton játszanak, ez a nehézség. Az utánpótlásban nem kell bajnokságot nyerni, minden évben egy játékost kellene feladni az első csapatba.

Édesapám fantasztikus ember volt – mondta Orosz Pál – Ezerkilencszázötvenkettő és -hatvanhat között volt a Fradi játékosa, a klub szeretetét tényleg az anyatejjel szívtam magamba, de az is igaz, nehéz volt elégedetté tenni. Így ha el is ismerné a munkának, biztosan hozzátenné, miben kellene még fejlődnünk, hogyan lehetnénk jobbak, erősebbek. Hozzáteszem, így is dolgozunk, ez a célunk.

Kubatov Gábor: Az én édesapám sem elégedett soha. Korábban Rijeka ellen egyszer mentünk át a térfélen, amikor Ugrait buktatták. Most a Rijeka legjobb játékosát és Szerbia legnagyobb tehetségét hoztuk el. Volt más ajánlata, Svédországban, de ide akart jönni.

A zöld-fehérek ezt a szezont már nem a rendkívül eredményes éveket maga mögött tudó Szergej Rebrovval, hanem Peter Stögerrel kezdték meg, akivel kétéves szerződést kötöttek. “Amikor rá esett a választás, döntő szerepe volt a Bundesliga-múltja mellett az, hogy milyen játékot akar játszani a csapatával. A Ferencvárosnak van egy olyan küldetése, hogy a magyar labdarúgást megfelelően képviselje a nemzetközi kupákban” – mondta Orosz Pál, majd Kubatov Gábor az új vezetőedző ukrán elődjének a távozásáról is beszélt.

Próbáltuk az aktuálisan legjobb döntést meghozni, de nem azért, hogy az egónkat menteni tudjuk, hanem mert ez volt a legjobb a Fradinak. Mi lett volna, ha kihirdetjük, hogy Rebrov januárban felmondott? Nem lett volna szerencsés a játékosaink szempontjából sem. Nagyon nehéz időszak volt egy ilyen sikeres periódus után. Elég alapos döntéseket szoktunk hozni, négy-öt edzővel is tárgyaltunk. Szergej egy határozott ember volt, Stöger pedig egy igazi csapatember” – vázolta fel a két szakember közötti legnagyobb különbséget az elnök. “Nem a pénz futballozik a pályán. Peter egy csendes, bölcs ember. Ha valakinek nem megy az edzés, nem jók az adatai, akkor az a futballista nem fog játszani nála. Nem indulatból teszi ezeket a dolgokat, hanem mert a klub érdekeit tartja szem előtt. Kifejezetten üdítő, ami most történik. Nem félelmem volt, hanem egy kérdés, hogy lesz-e ideje csapatot építeni a selejtezők kezdetéig. Időt kell adni a játékosoknak és neki is.

Az elmúlt években megtanultuk, hogy a nyári időszakra már jó, ha a csapat gerince összeszokik. Ez az év más, mint a tavalyi, most nem egy meccsen dől el a továbbjutás, ezért fontos volt, hogy egy bő keret álljon össze. Nem volt túl hosszú pihenőidőszak a válogatott események miatt. Célunk volt, hogy minden posztra két hasonló kvalitású játékos legyen. Azért invesztálunk játékosokba, hogy elérjünk sikereket. Az áruk vissza is jön azzal, hogy bejutunk a csoportkörbe. Ha pedig valaki a csoportkörben is megmutatja magát, akkor azzal az ára is növekedik” – mondta Orosz Pál.

A Ferencváros valóban tud olyan lehetőségeket nyitni, amivel a nemzetközi kupában egy játékos meg tudja mutatni magát, és innen tovább tud menni” – büszkélkedett az elnök a Fradi szintlépésével, ami egyre több rajongót vonz a Groupama Arénába. Mióta megépült az új stadion, az átlagnézőszám megduplázódott. Míg a régi stadionban átlagosan 5100-an voltak kíváncsiak a rekordbajnok egy-egy fellépésére, addig a 2014 augusztusában átadott létesítményben a COVID-helyzet előtt már hétről hétre 10.500-an voltak kint.

Kubatov Gábor az alábbiakban látja a változás okait: “Az új stadionban megtanultak viselkedni az emberek. Mindenki megértette, hogy mik a játékszabályok, ez alól senki sem kivétel. A gyermekek és a nők aránya már 20%, az ideális az 30% lenne. Ez fontos, mert ha ők nem jönnek, akkor tíz-húsz év múlva nem lesznek Fradisták. A szurkolói viselkedés megváltozása segítette ezt a folyamatot. A családi szektorban még komolyabb lépéseket fogunk tenni, hogy ott egyre kevesebb csúnya szó hangozzon el.

Kubatov: – Nagyon megható a Green Kids teljesítménye, hálásak vagyunk nekik, a legutóbb együtt szurkoltak a táborral, ez mindenkinek nagy élmény lehetett.

Az ultrák magatartásának pozitív irányú változása mellett az eredményessége miatt is egyre vonzóbb minden korosztály számára a Fradi. A sikerek egyik fő letéteményese Hajnal Tamás, akit az elnök a jövőben sportmenedzserből sportigazgatóvá szeretne előléptetni.

Hajnal Tamás egy nagyon komoly játékosmegfigyelői hálózatot hozott létre, hatan dolgoznak alatta. A Balkán mellett Brazíliában is figyelünk játékosokat, új szoftverek, megdöbbentő újítások állnak a rendelkezésünkre. Jobb kapcsolata van Stögerrel, mint Rebrovval. Akár este tízkor is felhív minket, ha talál egy nekünk megfelelő játékost. Jó példa a többi magyar klub számára is, hogy igenis el lehet hozni ilyen játékosokat.

Orosz: – Nincs rálátásunk a konkurenciára. Hogy idén mennyi lesz a különbség, az sok mindentől függ.

Kubatov: – Az mindenképp jó, hogy a MOL tőlünk erősít, így van remény a különbségre.

Kivonat: Csakfoci, NSO, Origo, Üllői129