Gondoljunk bármit róluk, ilyen az, amikor egy labdarúgó szövetség valóban védi tagjai érdekeit, szemben a Honvéd craiovai megtámadását követő MLSZ hallgatással.

A román szövetség honlapjára kedden felkerült sajtóközleményben úgy fogalmaznak: a román futballisták jogait és érdekeit védő szervezetként szomorúan értesültek arról, milyen kellemetlen helyzetbe került Adrián Rus a székesfehérvári labdarúgócsapatnál, és értesítették a FIFA-t, valamint az UEFA-t a történtekről, egyúttal a helyzet megoldásának előmozdítását várják a két szervezettől.

Mint néhány napja beszámoltunk róla, Cosmin Contra szövetségi kapitány – miután meghívta Rust a román válogatott Eb-selejtezőkre készülő keretébe – a Digi Sport televíziónak azt sugallta: a Fehérvár azért küldte az NB III-as tartalékcsapatába a 23 éves védőt, hogy így próbáljon nyomást gyakorolni rá, a magyar válogatottat válassza a román nemzeti csapat helyett.

A fehérvári klub később reagált a nyilatkozatra, cáfolva a nyomásgyakorlási szándékot, egyúttal – Kovács Zoltán sportigazgatót idézve – leszögezvén: „Az NB III-as csapatban az elmúlt években is rendszeresen pályára léptek az első kerethez tartozó játékosok, nagy tévedés ebből bármilyen negatív következtetést levonni”.

A román szövetség kedden nyilvánosságra került közleményében úgy fogalmaz: „Még mindig reménykedünk abban, hogy csupán véletlen egybeesés, hogy Adrián Rust közvetlenül azt követően irányították a második csapathoz, hogy megkapták a román válogatottba történő meghívásáról szóló faxot, és hogy a játékos egyértelművé tette, hogy a román válogatott mezét kívánja viselni”.

Fenti reményük ellenére szükségesnek tartották informálni a két nemzetközi szervezetet a történekről, hiszen ha mégis nyomásgyakorlásról lenne szó, akkor az nemcsak sportszerűtlenség lenne, hanem értelmezésük szerint sértené a FIFA és az UEFA diszkriminációellenes előírásait, alapelveit.

A román szövetség egyúttal kérte a román futballisták érdekképviseletét (AFAN), hogy magyar társszervezeténél (HLSZ) és a nemzetközi játékosszervezetnél (FIFPro) közbenjárva szintén tegyen meg mindent az ügy tisztázása és megoldása érdekében.

A Román Labdarúgó-szövetség továbbra is figyelemmel kíséri a fejleményeket, és minden lehetséges módon támogatja Adrián Rust” – zárul a közlemény.

forrás: nso.hu