Korábban a KEK-ben és az UEFA kupa / Európa Liga sorozatban játszottunk a szigetországból való együttessel – idegenben volt, hogy Albertéket viccelték meg a törpeállam labdarúgói. Amennyiben Máltára, mint országra kíváncsiak vagytok, ajánljuk magunkat, a Sliema Wanderers elleni idegenbeli EL-meccs során körbejártuk a szigetet és bő beszámolót is írtunk a kirándulásról, amelyet ide kattintva olvashatsz, képekkel is gazdagon illusztráltuk.

Először az 1972/1973-as szezonban, a Kupagyőztesek Európa Kupájának első fordulójában volt jelenésünk Máltán:

Floriana 1-0 Ferencváros

Géczi – Füsi, Páncsics, Horváth Á., Vépi – Juhász, Kű – Szőke I., Branikovits, Albert, Mucha (Martos, 75.)

Harmincfokos melegben folyt a találkozó, keményre döngölt pályán. Az „életveszélyes” talajon a hazaiak az első percben szereztek egy gólt és azt nagy lelkesedéssel védték. Horváth Árpád 30 m-es lövésénél már ők is tehetetlenek voltak, de a kapufa „velük volt”… A lelkes hazai csapat végül 1-0-ra győzött, amely eredményre Európa szerte felkapták fejüket a futballbarátok.

Ferencváros 6-0 Floriana
Gólok: Branikovits 2, Kű 2, Mucha, Szőke

Géczi – Füsi, Páncsics, Bálint, Vépi – Juhász, Kű – Szőke I. (Bányai, 61.), Branikovits (Megyesi, 61.), Albert, Mucha

A 27. percben Kű fejese megindította a góllavinát és ezután tulajdonképpen a Ferencváros akkor ért el gólt, amikor akart. A II. félidőben szinte edzőmérkőzés jellege volt a kupatalálkozónak.

Csapatunk vezetőedzője Csanádi Ferenc volt.

A következő találkozásra három évtizedet kellett várni, a 2003/2004-es évadban az UEFA Kupa selejtezőjében utazhattunk a szigetországba:

Birkirkara 0-5 (0-1) Ferencváros
Gólok: Jovic 2, Rósa 2, Gera

Udvarácz – Vukmir, Dragóner, Kiss Gy. (Kriston, 71.) – Bognár Zs. (Somorjai, 76.), Kapic, Zováth, Leandro – Rósa D., Gera – Sasu (Jovic, 46.)

Ferencváros 1-0 (0-0) Birkirkara
Gól: Dragóner

Szűcs L. – Vukmir (Kapic, 38.), Dragóner, Kiss Gy. – Bognár Zs., Lipcsei, Zováth (Leandro, 77.), Szkukalek – Rósa D., Jovic (Sasu, 57.), Penksa

A Garami József által irányított csapat kettős győzelemmel lépett tovább.

Legutóbb pedig a 2014/2015-ös szezonban kaptunk máltai ellenfelet az Európa Liga selejtezőjében:

Sliema Wanderers 1-1 (1-0) Ferencváros
Gól: Nalepa

Dibusz – Bönig, Nalepa, Mateos, Bosnjak – Gyömbér, Kukuruzovic (Holman, 82.) – Nagy Dá. (Somalia, 46.), Busai (Cukic, 46.), Lauth – Böde

Ferencváros 2-1 (1-0) Sliema Wanderers
Gólok: Busai, Ugrai

Dibusz – Dilaver, Nalepa, Mateos, Bosnjak – Gyömbér, Kukuruzovic (Cukic, 88.) – Somalia, Busai (Böde, 71.), Ugrai – Lauth (Nagy Dá., 73.)

A párharc a legtöbbeknek talán a Kis-Balatonról maradt igazán emlékezetes, a Thomas Doll vezette gárdából mára csak Dibusz Dénes van ott az első keretben.

Felhasznált források: Hungaricana FTC gyűjtemény, Tempó Fradi!