visitmaltaIzgalmas hely Málta, főleg ha az embert egy történész vezeti körbe a szigeten. Még kedden, a szomorú meccs előtt a Visitmalta.hu segítségével jutottam olyan lehetőséghez, hogy egy történész vezessen körbe Vallettán, Mdinán és másutt, ezeket az élményeimet osztom meg most veletek, Málta – itt-ott számunkra is ismerős fordulatokban gazdag – történelmével egyetemben.

A kedd reggelt egy bőséges reggelivel kezdtem, szállásadóim, Manuel és Miriam társaságában, majd megérkezett a Máltai Turisztikai hivatal munkatársa, Joseph, akiről később kiderült, hogy egyetemi tanársegéd is, történészként. Sofőrünk is volt, Karmenu (ez egy férfinév!), aki egy Peugeot-val szállított minket igen készségesen.

Máltára az első emberek az újkőkorban, mintegy 7000 éve érkeztek a mintegy 100 km-re fekvő Szicília felöl (a kisebbik lakott szigetről, állította Joseph, tiszta éjszakákon még az autók fényeit is látni). Nem sokkal később érkezett el a Templom-éra, melynek legszebb példája, a Ggantija templom, Gózó szigetén – sajnos ide nem látogattunk el, a napot a nagyobbik szigetén töltöttük. Ezt a templomot a helyi mitológia szerint egy óriásnő építette.

1280px-Temple_de_Ggantija

Egy kis gyalogtúra után eljutottunk viszont Clapham Junctionhoz (az angolok nem tudták kimondani, hogy MisrahGharil-Kbir), ami egy másik, már bronzkori (egyesek szerint föníciai) vájatok közel a festői Dingli-sziklákhoz, melyek nagyon szabályos és kiterjedt ’kerékvájatok’, melyeknek céljáról máig vitatkoznak a helyi történészek. Van, aki szerint valódi kerékvájatok, van, aki szerint öntőző rendszer. Joseph nem akart állást foglalni.

Innen nem messze megnéztünk egy római kőfejtőt, föniciai sírokat, s egy barlangrendszert, amelyben a bronzkor alatt éltek a helyiek, majd még évezredekig, mint megtudtam, még ma is élnek ketten egy barlangban: igaz az már teljesen felszerelt, légkondicionált, napelemekkel felszerelt, kényelmes otthon.

This slideshow requires JavaScript.

Málta, stratégiai fontossággal rendelkezett már az ókorban is, így volt föníciai, római, kartágói, vandál fennhatóság alatt, majd Bizánc alatt 533-tól elterjedt a kereszténység. De Máltát a Biblia is megemlíti ( Az apostolok cselekedetei , 28. fejezet). Pál társaival hajótörést szenvedett, de a helyiek befogadták, ő pedig imájával meggyógyította a helyi herceg, Publius dizentériás apját . Publius át is tért a kereszténységre, ő lett Málta első szentje.

_DSC5132 (Copy)

A bizánciakat észak-afrikai mórok követték, 870 és 1090 közt uralták a szigetet és tették meg Mdinát a fővárosnak. A kereszténységet az iszlám uralkodóréteg tolerálta. Őket a normannok verték ki, és az ország a Szicíliai-királyság része lett, majd sok kézen megfordult, volt pl. Anjou-felségterület is. Végül a spanyol királyság része lett. Az országot és Mdina várát rendszeresen próbálták meg kirabolni kalózok, hol kisebb, hol nagyobb sikerrel.

A terjeszkedő Ottomán-birodalom terjedésétől tartó V. Károly spanyol király 1530-ban a törökök által Rodoszról kivert Johannita Lovagrendnek adta. Szulejmán 1565-ben Máltát is megpróbálta bevenni, negyvenezres sereggel ostromolva meg a mintegy nyolcszáz lovagot, és nyolcezer helyi, főképp civil harcost. A harcok május és szeptember közt zajlottak, míg végül egy utolsó nagy roham után Szulejmán tizenötezer megmaradt katonájával távozott a közelgő téltől tartva.

A kevés megmaradt lovag egy új megerősített fővárost alapított a harcok nagy részének helyt adó stratégiai fontosságú öbölben Valletta néven, a törököket visszaverő Vallette nagymester után.

This slideshow requires JavaScript.

A lovagrend a Szentföld védelmére alakult a 11. század végén és nyolc országból érkeztek nemesi tagjai (a máltai kereszt nyolc ága is erre utal). Máltai tartózkodásuk alatt egy kisebb hajóflottával védték a mediterrán térséget a törököktől és főleg a kalózoktól. Nyolc ország lovagjai nyolc nyelven beszéltek, ezért szállásaik is külön-külön épültek, a máltai mészkőből épülő pazar, főképp barokk városban.

books_01_1_temp-1310457909-4e1c0035-620x348

1798-ban Napóleon elfoglalta a szigetet Egyiptomba menet, majd két év múlva már brit kézen volt függetlenné válásáig (1964-ig, tíz év múlva lett az ország köztársaság s 1979-ben hagyta el azt az utolsó brit katona). Málta Nagy-Britannia egyik legfontosabb tengeri bázisa lett, főleg a Szuezi-csatorna 1869-es megnyitása után.

Az első világháborút viszonylag könnyen megúszta a brit gyarmat, amely alatt Máltát a „mediterrán nővérnek” hívták. A szigetnek amúgy is nagy hagyományai voltak a gyógyításban, hiszen a korábban uralkodó Johanniták (a mai Máltai Lovagrend elődei) a katonai tevékenységük mellett ispotályos rend is voltak, így gyógyítottak is. De a szigeten dolgozott a modern betegápolást megalapozó Florence Nightingale is a tizenkilencedik században.

A második világháborút már nem úszták meg ilyen könnyen. A briteknek fontos támaszpontja volt Vallettában, többek közt tengeralattjáró-bázist is fenntartottak. A világháború alatt több mint háromezer bombatámadást szenvedtek el 1940-től három éven át, s a mezőgazdaság terén nem önfenntartó országban komoly éhínség volt, amelyen csak a tengelyhatalmak blokádján átjutó néhány konvoj segített. A leghíresebbet az Ohio nevű olajtanker vezette, a Szent Mária után elnevezett konvoj 1942. augusztus 15-én megakadályozta a sziget kapitulációját, Málta egy évvel később a szicíliai invázió egyik indulópontja is lett. A háborúban mutatott hősiességéért a szigetnek adományozta VI. György a Szent-György keresztet, amely ma is a zászló része. Erről a légi ostromról szól a Máltai történet (Malta Story), egy 1953-as brit háborús film Alec Guinesszel a főszerepben: őt a Csillagok Háborújának Obi-Wanjaként, vagy a Híd a Kwai folyó Nicholson ezredeseként alighanem mindenki ismeri.

Ingyen konyha a világháború alatti éhinségkor

Ingyen konyha a világháború alatti éhinségkor

Érdekesség, hogy bár addigra a lakosság csupán 15%-a beszélt jól olaszul, egészen a bombázásokig minden brit próbálkozás ellenére az maradt a jog nyelve az erős papság miatt, így kalauzom, Joseph apjának, aki 1939-ben született, még olasz a születési anyakönyve, míg édesanyjának, aki két évvel később, már angol. Az, hogy ki követi az angol, s ki az olasz focit, származási alapon múlik, mondja Joseph, aki bevallja, ő a Juvét követi. Máltai csapatoknak kevesen szurkolnak, a meccs napján a stadionban lévő fittnessz-teremben nem is tudtak arról, hogy ott aznap meccs lesz.

Apropó nyelv. A máltai egy nagyon érdekes keveréknyelv. amely nyelvtana és alap szókészlete arab, de rengeteg benne az olasz és az angol szó. A számokat és formákat mindig angolul mondják, ami azért van, tudom meg, mert a mai napig angolul kezdik tanulni a matekot. Az angol kötelező nyelv, jól is beszélik, igaz néha igen szokatlan kifejezéseket használva. A hibátlanul beszélő Joseph például majd minden mondatát úgy fejezte be, hogy „I must say”, ami a nap végére rám is átragadt.

Máltán a modern épületek kivételével szinte minden mészkőből készült, az a kultúra része, egy anya például azt mondja a nyakas gyerekének, hogy „kemény a fejed, mint a korallin” (a legkeményebb máltai mészkő), Joseph elárulja, ő is használja gyerekeinél.

Mdinában megpihentünk, ahol megvendégeltek egy remek kis helyi étteremben, nyúlmájat ettem balzsamos szószban – remek volt. A helyi konyha a dél-olaszra hasonlít, de a nyúl és a sertés nagyon népszerű valamint büszkék a kenyerükre és a süteményeikre.

This slideshow requires JavaScript.

Mdinában már többször jártam, igazán festői vár, 2010-ben részletesebben is bemutattam, de más volt egy szakértő mellett bejárni azt. Mdina arab alapokra épülő vár, amelyet egy földrengés után már barokk stílusban építettek újjá. Így a bejárattól jobbra az igazságügyi palotában így történhetett, hogy a szimmetriára törekvő olasz építész teljesen használhatatlan, alig egy méter széles szobákat alakított az épület jobb oldalán, a várfalnál. Kalauzom megmutatta merre volt az a titkos alagút, amellyel a várba bezárkózó francia katonákat (akiket Napóleon zsold nélkül hagyott, így azok a templomokból raboltak maguknak aranyat.) kicselezték 1800-ban.

Mdina főképp ma már turistákat kiszolgáló ’díszletváros’, két apácarend is működik a várban, a Bencések nagyon szigorúan nem is hagyhatják el a zárda területét, mintegy húszan élnek imáiknak a zárda területén, s engedélyük van arra is, hogy azon belül temethessék el hallottaikat. A Karmelita-rend temploma is igen impozáns, s a már visszavonult volt máltai bíboros is a Szent Pál székesegyház szomszédságában lakik. Van még pár korábbi nemes család, akik megengedhetik, hogy ott lakjanak, de a jelenlegi bíboros is inkább a szomszédban lévő Attardban lakik, az a helyi ’Rózsadomb’.

_DSC5243 (Copy)

Vallettában sétánkat a Kasztillai fogadó (az Auberge de Castille, a kasztillai lovagok korábbi szállása) kezdtük, ez most a máltai miniszterelnök hivatala, mellette a felső Barakka kert (mely eredetileg az olasz lovagok pihenését szolgálta) fantasztikus kilátást ad a Nagy öbölre (Grand Harbour). Alattunk vannak a Lascaris War Rooms (háborús irodák) melyek ma is látogathatók innen irányították a helyi brit hadiflottát a világháború alatt. Eisenhower és Montgomery itt tervezte meg a szicíliai inváziót. Kötelező megálló minden hadtörténet iránt érdeklődőnek. A kert alsó szintjén az ágyuk minden nap délben és négykor megszólalnak, emlékeztetve a háború áldozataira.

 

This slideshow requires JavaScript.

Tovább a kereskedő (Merchant) és a Köztársaság (Republic) utcákon haladtunk, számtalan szép barokk és neoklasszicista épület, volt lovagi fogadók, nemesi házak mellet haladunk el a vallettai félsziget kellős közepén. Atz épületekbe később erkélyeket toldottak, a lovagok – amúgy megvetett – mór szolgáinak hatására.

 

_DSC5204 (Copy)

Málta sokaknak szürkének tűnhet, hiszen gyakorlatilag minden épület mészkőből épült, de nekem inkább ősinek, kortalannak tűnik. Nem véletlenül volt Mdina az eredeti Királyvár a Trónok harcában, s a gózói Azúr ablak a Dothraki esküvő helyszíne. Gózó és Comino egyébként is kötelező azoknak, akik odavannak a természet szépségeiért. A második legnagyobb szigeten , A Máltától 9 kilométerre található Gózón, mely az ország éléskamrája, a már említett Azúr ablak mellett a felejthetetlen kék lagúnát is rejti. Comino a búvárok paradicsoma és a harmadik és egyben utolsó lakott sziget hat állandó lakóval. De ha már természeti csodák: a fő sziget, Málta déli részén lévő Kék Grottón átcsónakázni is felejthetetlen élmény.

This slideshow requires JavaScript.

De vissza még egy pillanatra Vallettába: a Függetlenség téren található a volt Nagymesteri palota, amely most az elnöki hivatalnak ad helyt. Ezelőtt a koloniális időkre emlékeztető zenével szinkronizált szökőkút van. Nem messze innen Joseph mutat egy árkádot, amely egész finom kőművesmunka. „Ha itt elerodálódik a kő, akkor nem tudjuk majd újra így megcsinálni, egyszerűen nem tudjuk a technikát”, mondja Joseph. Aki egyébként láthatóan büszke arra, hogy nagy ütemben restaurálják a műemlékeket, az EU-s források jelentős részét erre költi az ország.

_DSC5208 (Copy)
Kiemelkedő fontosságú azonban a Szent János katedrális, amely eredetileg az 1565-ös török ostrom után épült, ezért kívülről egyszerűnek tűnhet, de belseje a barokk egyik csúcspontja, fantasztikusan díszes és számtalan más kiváló műalkotás mellett Caravaggio remekművét, Keresztelő Szent János lefejezését is rejti. Kihagyhatatlan!

This slideshow requires JavaScript.

Nem messze ide van a főváros egyetlen anglikán temploma, a Szent Pál székesegyház. Ez még 1839-ben épült, mikor az igen vallásos Adalaide királynő a szigetre látogatva felháborodva tudta meg, hogy a gyarmaton nincs temploma az egyháznak. Hatvan méteres tornyával ez lett Málta legnagyobb temploma, s egyben épülete, hisz törvény szerint egy épület sem lehetett magasabb a templomoknál. Ez fájó pont maradt a szinte kizárólag katolikus ország számára, így mikor a szomszédos Karmelita templom dómja elpusztult a bombázásokban, figyeltek, hogy az már magasabb legyen. Az országnak számtalan temploma, kápolnája van, ezek közül 460 még ma is működik a 410,000-es országban. „Minden napra egy templom!”, mondja Joseph. A sok útszéli kis kápolna gondot okozott a brit hatóságoknak is, mert ezekbe menekültek a bűnözők, ezért nagy nehezen, a Vatikánon keresztül elérték a máltai egyháznál, hogy ezekre 1828-ban kikerüljön a „Non gode immunita’ ecclesia” felirat, azaz: „nem élvez eklézsiai immunitást”.

This slideshow requires JavaScript.

Nevezetes templom még a mostai dóm, mérete miatti is (a negyedik legnagyobb a világon), de leginkább azért, mert mikor 1942-ben egy német kétszáz kilós bomba átszakította a mennyezetet, az nem robbant fel a misére várakozó mintegy 300 hívő közt. A bomba deaktiválva ma is a templom oldalában található, ez volt „a máltai csoda” (Itt még egyedül, hétfő esti sétám során jártam).

_DSC5183 (Copy)

Az ország államvallása a katolikus az alkotmányban rögzített módon. 2011-ig nem volt engedélyezve a válás és az abortusz a mai napig sem. Gózón, mai napig az emberek 73%-a aktív hívő, míg az egész országban ez az adat 53%. A második legnagyobb vallás ma már az iszlám, de a muszlimok nagy része külföldi bevándorló, a háromezer muszlim közül 150 született máltai.

Ezek a kőkerítések akadályozták meg az olasz inváziót

Ezek a kőkerítések akadályozták meg az olasz inváziót

Mikor itt tartunk, már közeledik a meccs időpontja, így a nemzeti stadionnak is otthont adó Ta’Qali felé tartunk. Ta’Qali egy nagy lapos terület a sziget közepén. A második világháborúban itt volt a brit katonai reptér (ma repüléstörténeti múzeum), egyébként főleg termőföldek voltak erre. A szél miatt a máltai földművesek kőfalakkal választották el a parcellákat, a talajeróziót megakadályozandó. Ez mentette meg az országot az olasz inváziótól, az olasz gépek itt máskülönben könnyen le tudtak volna szállni, meséli Joseph. Még van egy kis időnk, így betérünk a stadion melletti kézműves faluba, itt előbb az üvegműveseket, majd a filigree-nek nevezett nagyon aprólékos és finom ötvösmunkát figyelhetem meg, lenyűgöző mesterségbeli tudással és gyorsan dolgoznak az ékszerkészítők. Eztán irányba vettem a stadiont, a többit láttátok ti is…

_DSC5252-MOTION-001_zpsceeab227.GIF
_DSC5270-MOTION.gif

This slideshow requires JavaScript.

Máltának ezen felül strandjai (a Golden Sands Beach a leghíresebb), és bulinegyedei is vannak (ilyen többek közt St. Julian), rengeteg brit és nyugat-európai fiatal ereszti ki a gőzt, a sziget e részein. A máltaiak barátságosak, készségesek, s rendkívüli módon szeretnek beszélgetni. Az ország nem drága, a Balaton néhol drágább, szállást az ötcsillagos tengerparti hotelektől az olyan családi szállásokig, mint az enyém volt, mindenfélét találni.

A turistáknak az egyetlen igazi macera talán a közlekedés, erre jó felkészülni minden nap elején. A 2010-ben még működő, majd száz éves angol buszokat (sajnos, teszem hozzá), lecserélték, a buszhálózat kiterjedt és a napijegy három euró körül van. Sajnos azonban a buszok, bár légkondicionáltak, nagyon kiszámíthatatlanul járnak. (Joseph elárulta, e mögött politikai gondok is vannak). Érdemes kinézni előre az útirányokat, megállókat, mert a taxik (főleg a leinthető fehérek) bizony igencsak hiénák. Jobb opciót kínálnak a fekete taxik, ezeket legalább negyed órával előre telefonon kell megrendelni. Az autóbérlés is opció, de a közlekedés balkormányos és fel kell készülni a nagy, nem túl gyors forgalomra a kacskaringós utakon. Ha valaki gyakorlott pesti bringás, annak a bringabérlés talán a legjobb opció, bár gyakorlatilag nincsenek biciklisek az utcákon. Állítólag a dombok miatt, de nem tűntek vészesnek – az ország legmagasabb pontja, a Dingli-sziklák 253 méteren vannak.

_DSC5209 (Copy)

Szóval: hajrá! Mindenkinek szívből tudom ajánlani Máltát, én még biztos megyek, de akkor nem nyáron. A napon ugyanis szédítő meleg van egész nyáron, amit a sós tengeri párás levegő csak még nehezebbé tesz. De az év hátralévő részében kellemes az idő, még télen is 18-22 fok a napi átlag. Nekem inkább az való.

Köszönöm Joseph-nek és a Visitmalta-nak ezt a nagyon tanulságos napot. Remélem csütörtök este az aznapi meccset is elfelejthetem!

MTA-FTC_jatek2014_banner