Totesz készítette el a bajnokság első harmadának elemzését.

A cikkhez kapcsolódó táblázatokat ide kattintva tekinthetitek meg: [link]

Hazai pályán a Ferencváros dimenziókkal jobb bajnoki riválisainál. A Puskás Ferenc Stadionban átlagosan 11245 fizető nézőt regisztráltak. Továbbra is a Debrecen a második 5000 fő/mérkőzéssel. Mivel a győri nézettség csökkent, és Diósgyőrben visszatértek a nézők a lelátóra, a két csapat helyet cserélt. Két fővárosi egyesületnél viszont drámaian alacsony a nézőszám. A Honvéd 700, míg az MTK 683 főt csábított ki átlagosan stadionjába. Persze ehhez kellett Kispesten a tulajdonos drákói szigora is.

Idegenben a derbinek is köszönhetően az Újpest a 13. helyről az élre ugrott. Meccseire átlagosan 6633 néző volt kíváncsi. A Videoton (6125 fő/mérkőzés) a második, míg a Ferencváros (5540 fő/mérkőzés) a harmadik. Érdekes módon a bajnok Győr az utolsó előtti ebben összesítésben. Nála mindössze csak a sereghajtó Kaposvár áll rosszabbul.

Összesítve az adatokat láthatjuk, hogy a Ferencváros továbbra is a legnagyobb helyszíni nézettséget produkáló magyar egyesület. Megmérettetéseinek átlagnézőszáma 8378 fő/mérkőzés. Ez az adat a Kárpát-medencében igen tekintélyesnek nevezhető. Csak a nemzetközi kupákban évek óta rendszeresen szereplő csapatok előzik meg a Fradit. A Ferencváros – többek között – megelőzi a Dinamo Zágrábot, a Kolozsvári Vasutast, a Partizan Belgrádot, valamint az összes szlovák és szlovén csapatot. A dobogón nincs változás, továbbra is második a Videoton, harmadik a Debrecen.

Szomorú, de csak öt csapat tábora mondhatja el magáról, hogy az eddig lejátszott idegenbeli mérkőzéseire összesen ezer főnél többet delegált. Azt pedig csak egyetlen, a Ferencváros, hogy átlagosan is több mint ezer szurkolót vonultat fel idegenben. Az Újpest és a Videoton is általában nagy táborral utazik.

A Nemzeti Bajnokság összesített átlagnézőszáma öt fordulót követően 3001 fő/mérkőzés.

Tolnai Balázs / Futball elemzés