Felfrissítheted tudásodat a litván bajnokról, azt is megmutatjuk, hogyan jutottak el idén az EKL-csoportkör kapujáig.

2021-ben már találkoztunk a „litván dózsával” – hogy miért azok, azt a két évvel ezelőtti bemutatónkból megtudhatod -, a Bajnokok Ligája selejtezőjében otthon 2-0-ra (Uzuni, Tokmac), idegenben pedig 3-1-re nyertünk (Ryan 2, Mak) – ez a nagyobb vereségeik közé tartozik.

Utánunk az Európa Liga selejtezőben a Murával találkoztak, az idegenbeli 0-0 után, hazai pályán kikaptak 1-0-ra, így az Európa Konferencia Liga selejtező playoff körébe estek ki, ott a Bodo/Glimt ellen hazai pályán 2-2-t értek el, idegenben 1-0-ra kikaptak és véget ért a nemzetközi szereplésük.

Tavaly a koszovói Ballkani ellen kezdtek (hazai pályán 1-0, idegenben 1-1), majd jött a nagy meglepetés a Malmö ellen. Hazai pályán 1-0-ra, idegenben pedig 2-0-ra nyertek. A BL selejtező harmadik körében ismét a norvég Bodo volt az ellenfél, idegenben 5-0-ás vereséget szenvedtek, így hazai pályán az 1-1 már csak egy minimális szépségtapasz volt. Az EL selejtező playoff körében a Ludogorecet kapták, idegenben az emberhátrány ellenére „csak” 1-0-ás vereséget szenvedtek el, hazai pályán a 90 percet követően 3-2-re vezettek is, a hosszabbításban azonban a bolgárok egyenlítettek (3-3). Az EKL-csoportkörben 5 ponttal harmadikok lettek, ellenfeleik a Slovan (0-0, 1-2), a Basel (0-1, 2-2) és a Pjunik (0-2, 2-1) voltak.

A 2022-es bajnokságot 19 pont előnnyel nyerték meg a Kauno Zalgiris előtt. az idei nemzetközi szereplést a macedón Struga ellen kezdték (otthon 0-0, idegenben 2-1), majd jött a török bajnok Galatasaray, ellenük hazai pályán 2-2-t, Törökországban 0-1-et játszottak.

Így az EL-ben kellett folytassák, a Hacken Vilniusban (1-3) és Svédországban (0-5) is nyert a litvánok ellen, az utóbbi meccsen a vilniusiak talán legjobbját, Oyewusi Kehindét kiállították. A litván bajnokságban jelenleg a második helyen állnak, egy meccsel többet játszva is 6 pont a hátrányuk a Panevezys mögött, 11 fordulóval a bajnokság vége előtt.

A két évvel ezelőtti csapatukhoz képest jelentősen átalakultak, a vezetőedző viszont továbbra is a kazah Vlagyimir Cseburin, akinek ez már a harmadik párharca lesz a Fradi ellen, 2019-ben még a Süduva együttesével csapott össze velünk az Európa Liga selejtező playoff körében, majd 2021-ben már a Zalgirist irányította. Azóta csak a kapus Edvinas Gertmonas és a francia-kongói balhátvéd, Joel Bopesu maradt stabil kezdő. Cseburin 4-1-3-2-es, vagy 4-4-2-es felállásban gondolkodik. Erősebb ellenfelek ellen rendszerint átadja a kezdeményezést a Zalgiris, nem támadnak le túlzottan (PPDA 15-25), a passztempójuk magasabb a magyar átlagnál. Sokat szabálytalankodnak (ebben a szezonban 23-11-9-16-19), két piros lapot is begyűjtöttek a Galatasaray és a Hacken ellen.

A holnapi meccsen eltiltását töltő Oyewusi a legeredményesebb játékosuk 19 góllal és 9 assziszttal, őt három 5 gólos játékos követi, a macedón Marko Milickovic (4 assziszt), a középpályás Donatas Kazlauskas (2 assziszt) és az izlandi középcsatár, Árni Vilhjámsson (1 assziszt). A játékot várhatóan a fehérorosz Jurij Kendis szervezi majd. Alapember még két osztrák állampolgár hátvéd, Mario Pavelic és Stipe Vucur és a szintén védő Kipras Kazukolovas. Fontos embere még a védelemnek a tunéziai Nassim Hnid. A kapus Gertmonas előtt várhatóan a Pavelic, Hnid, Vucur, Bopesu védősor játszik. Előttük általában a 33 éves argentin Nicolás Gorobsov a „hatos”, ő a Süduvából követte Cseburin mestert. Az irányító mellette-előtte a már említett 187 centi magas Jurij Kendis. A középpálya két szélén Ovidijus Verbickas, a japán Jukojosi Karasima, Paulius Golubickas, a balszélső-balhátvéd Petar Mamic, vagy a svájci Oliver Buff is játszhat. A két csatárposzt egyike rendszerint Oyewusié, a másikon az elefántcsontparti Adama Fofana, az izlandi Vilhjámsson, Golubickas vagy a ZTE-ből ismert Liviu Antal szokott osztozni, az odavágón minden bizonnyal négyük közül kerül ki a csatárkettős.

A Zalgiris stadionja ma is az 5000-es LFF stadion, a bajnoki nézőszámuk idén megháromszorozódott, így 1108 az átlag – a nemzetközi meccseiken azonban a szezonban majdnem végig teltház volt, ami 4700-4900 főt jelent.