A 4. gólnál.

Adama Traoré a gólt megelőző szituációban 72 métert futott, ebből 34 métert sprintelt (25,1 km/óra feletti sebességgel), miközben a maximális sebessége a GPS jeladó szerint 34,14 km/óra volt. A nem hétköznapi teljesítmény kapcsán Kovács Bence Márk, a Ferencváros erőnléti edzői stábjának tagja válaszolt kérdéseinkre.

A fáradás, mint jelenség a mérkőzés előrehaladásával teljesen normális dolog. Ha a meccseket nézzük, akkor ezt egy 15 perces bontás mutatja a legjobban, ahol általában a félidők első 15 perce a legintenzívebb, az utolsó negyedórák pedig általában kevésbé azok. Adama sprintje a 74. percben volt, vagyis majdnem belépett az utolsó 15 perces periódusba – mondta el Kovács Bence Márk, aki hozzátette: az ilyen nagy intenzitású futómozgások, amit Adama Traoré produkált nagyon ritkák a mérkőzéseken és az eloszlásuk is teljesen véletlenszerű, szituációfüggő.

Ami ebben a sprintben kiemelkedő volt, az az elért sebesség, illetve az, hogy a védekező sprintekkel ellentétben a támadó sprintek esetében egy fáradtabb játékos nem feltétlenül indul el minden akcióval. A 74. percben, 3-0-s vezetésnél elindulni egy ilyen labdára nem csak a fizikális erőt, de a mentális felkészültséget is jól mutatja – tette hozzá.

Egy tanulmány szerint az elit futballban alacsony a maximumhoz közeli futóteljesítmények előfordulása. A mérkőzés kontextusa, a játékhelyzet és az egyéni játékosprofil a fő meghatározói ezeknek az eseményeknek, amelyek egy oda-visszavágós párharc esetén a végelszámolásnál akár a mérleg nyelvét is jelenthetik. Mindenesetre megnyugtató a tudat, hogy a Ferencváros keretében nem Adama Traoré az egyetlen, aki hasonlóra képest.

Ilyen, vagy ennél magasabb sebesség elérésére több játékosunk is képes – erősítette meg Kovács Bence Márk.

Adama Traoré 34 km/órás spintje egyébként nemzetközi szinten is versenyképes adat. Egy 2021-es kimutatás szerint két évvel ezelőtt a világ leggyorsabb futballistája a kanadai Alphonso Davies volt, akinek a legmagasabb mért sebessége 36,51 km/óra volt. Ezen a listán tízedikként rangsorolták a német Kai Havertzet, aki 35,02-vel sprintelt, tőlük sem sokkal marad el most a Ferencváros mali támadója.

Fradi.hu