Labdarúgó csapatunk sportigazgatójával, Hajnal Tamással beszélgettek.

Van-e bármi miatt hiányérzete a mostani idénnyel kapcsolatban?
Az egyetlen fájó pont az Iváncsa elleni Magyar Kupa-vereség. Még akkor is, ha a csapat utána jól reagált a kiesésre. Ettől függetlenül a Magyar Kupa megnyerése mindig cél, felemelő érzés a Puskás Arénában döntőt játszani.

Miben lépett előre a csapat, illetve melyek azok a játékelemek, amelyeken még csiszolni kell?
A korábbi évekhez képest most nagyobb hangsúly van a gyors átmeneteken, azon, hogy minél hamarabb váltsunk védekezésből támadásba. A meccseink többségén több gólt szereztünk, több helyzetet alakítottunk ki, mint az utóbbi idényekben, ami előremutató, de ez a fajta futball olykor még a szervezettség rovására megy. Az előttünk álló időszak egyik feladata az lesz, hogy úgy gyorsítsuk a csapat játékát, hogy közben ne boruljon fel az együttes struktúrája.

Lisztes Krisztián valósággal berobbant a Fradiba. Mit jelenthet ő hosszú távon a Ferencvárosnak?
Minden megvan benne, hogy nemzetközi szinten is topjátékos váljon belőle. Erő, dinamika, sebesség, rúgótechnika – ez mind megvan benne, akárcsak a kellő bátorság és önbizalom is. Nyilván lesznek még nehézségek és akadályok előtte, de azért vagyunk, hogy mindenben segítsünk neki. Örülök, hogy a saját utánpótlásból ki tudtunk nevelni egy ilyen játékost, ám azt azért tudni kell, hogy sokat beszélgettem, pontosabban tárgyaltam az édesapjával, aki jelenleg képviseli őt. Senki ne képzelje azt, hogy ezek mindössze néhány perces beszélgetések voltak… Voltak benne kételyek, hogy Krisztián megkapja-e a lehetőséget. Hosszú folyamat végén sikerült meggyőzni az apukáját arról, hogy a fia jó helyen van a Fradiban, és megéri aláírni a hosszútávú szerződést.

Az a Ferencvárost is érinti, hogy amíg nincs még egy rendszeres európai kupaszereplő magyar együttes, addig az alacsony UEFA koefficiens miatt a Fradi rendre az első BL-selejtezőtől indul.
Ebből a szempontból valóban nagy szükség lenne arra, hogy legalább még egy magyar csapat rendszeres szereplője legyen valamelyik európai kupasorozat csoportkörének. A jelentős változáshoz az NB I-nek az európai topligák UEFA-rangsorában az első tizenötbe kellene kerülnie, ám jelenleg csak a huszonötödik helyen áll. Hogy konkrét példát említsek, a szerb bajnokság a tizenegyedik helyen áll, ennek köszönhetően az Európa Liga csoportunkban utolsó helyen végző Crvena Zvezda szerb bajnokként már biztos BL-csoportkörös résztvevő. Azért, mert az utóbbi években ott volt mellette a Partizan, a Csukaricski, a Vojvodina, amely a nemzetközi kupaszereplésekkel pontokat hozott a szerb bajnokságnak. Ez pedig most a Red Starnak minimum 20 millió eurós bevételt jelent, nem kell selejtezőt játszania, a nyári átigazolási időszakban pedig kedvezőbb pozícióból kezdheti a tárgyalásokat. A szerb bajnokság második helyezettje a BL-selejtező harmadik körében kapcsolódik be, a Dinamo Zagreb a másodikban. Ez is mutatja, mekkora szükség lenne arra, hogy egy másik magyar csapat is rendszeresen érdekelt legyen valamelyik európai kupasorozat csoportkörében.

Álmodozni lehet, sőt, kell is, de a realitások talaján maradva hol van a Ferencváros helye a nemzetközi porondon? BL-csoportkör? EL-csoportkör? EL-egyenes kieséses szakasz?
Azért nem szeretem ezt a megközelítést, mert ha a költségvetést és a lehetőségeket nézzük, akkor a Fradi egyelőre nem BL-csapat. Óriási bravúr lenne, ha sikerülne odáig eljutni, az EL-ben pedig sokat számít a sorsolás, az aktuális forma, a lélektani pillanatok – elég csak arra gondolni, mekkora lökést adott a Trabzonspor elleni győzelem az első fordulóban. Nem minden tervezhető, de első körben olyan csapatot akarunk építeni, amely az EL-csoportkörben bármelyik együttessel felveheti a versenyt, és adott esetben a BL-ben is bravúrokra lehet képes.

A teljes interjú: Sportal