A Libero látogatta meg sétafoci csapatunkat – az elmúlt időszakban is zajlottak az edzések és folytatódott a FradiSuLiga is.

AZ FTC-MVM Sportközpont a Népligetben található, közel a Groupama Arénához, és ez a Ferencváros sétafocicsapatának otthona 2020 óta. A kezdeményezés a klub társadalmi felelősségvállalási programjának része és a klubelnök, Kubatov Gábor támogatja. Számos program van a Ferencvárosnál, ami a környék támogatását, az egészséges életmód népszerűsítését és a Fradi-szurkolók közösségét hivatottak erősíteni.

Az első tavaszi edzésen, miközben mindenki a kispadoknál gyülekezik és elkezd melegíteni, Keresztes Péter, a Ferencváros nemzetközi projektmenedzsere és egy játékos is meglepetéstortát kap születésnapja alkalmából. Péter a résztvevőknek a tavaszi programról, tornákról beszél, majd az edzők előkészítik a bemelegítőgyakorlatokat. Közben a kezdeményezés elindítója, Máté Bálint is megérkezik. A 18 játékos négy csapatra oszlik és körmérkőzésekbe kezdenek. Bálint javaslatára a túloldali lelátóra felülve nézzük a játékot – ez a lassabb, idősebb csoport, egy fiatalabb csapat kedd esténként játszik. Azonban a játékosok elszántak, sokat kommunikálnak és céltudatosak. Több alkalommal is szól a figyelmeztetések a túlzottan lelkes játékosoknak: „Séta! Séta!„. Egy csatár kifejezetten feltűnik: egy hölgy éles lábujjakkal és halálos befejezőkészséggel. Róla később bővebben!

Bálint elmondja, hogyan kezdtek bele ebbe a klubnál: „2015-ben hallottunk először erről a sportból. Beléptünk az EFDN-be (Európai foci a fejlődésért hálózat) és láttunk egy előadást az Európai Legendákról, az EFDN első sétafoci-projektjéről.

Bár akkor már késő volt a csatlakozáshoz, a Lazióval és a Levszkivel egy kisebb kezdeményezésbe kezdtek az Erasmus+ támogatásával. Hamarosan megalakult a Fradi első csapata, 10-15 65 évnél idősebb taggal.

Később be tudtunk csatlakozni az Európai Sétafoci Ligába” – meséli Máté. „A projekt négy fázisból áll. Minden fázisban 24 játékost kellett volna találni, ez még csak a harmadik fázis, de már 110 játékosunk van, várólista is van, így nagy siker. Nagyszerű hely barátságok kialakulásához és a mentális és fizikális egészséghez is sokat tesz hozzá.

Sok klub részese ennek: a Real Betis, a Bayer Leverkusen, a Newcastle, a Benfica és mások, már szerveztünk néhány tornát. A legnehezebb az, hogy megállapodjunk a szabályokban. A legnagyobb vita abban van, hogy legyen-e kapus vagy sem. Magyarországon például nincs, de az Egyesült Királyságban van. Picit olyan ez néha, mint egy vallásháború!

Míg a Soca Seniors a játékosok kezdeményezése volt az alapoktól, a Ferencváros csapata felülről indult, állami és EU-s támogatással. De vannak bíztató, organikus kezdeményezések. A Ferencváros játékosai a téli és nyári szünetben önállóan is gyakorolnak, míg több más sétafoci csapat is megalakult szerte az országban.

Egy Debrecenben élő skót hallott rólunk és úgy döntött, alakít egy csapatot” – magyarázza Bálint. „Vannak új klubok Hortobágyon és Tatabányán is, a Magyar Tömegsport Szövetség is érdeklődik. Beszéltünk más profi csapatokkal, így az MTK-val, a Honvéddal és az Újpesttel, de egyelőre nem nyitottak az ötletre. Azt hiszem néhányuk még mindig azt hiszi, hogy ez olyan, mint az öregfiúk bajnokságok, ahol korábbi profik játszanak, de itt teljesen máson van a hangsúly. A sétafoci a szórakozásról szól. Azoknak az embereknek akarunk adni egy új esélyt a játékra, akik már feladták a sportolás lehetőségét, akik már nem olyan mozgékonyak, mint valaha. Az amatőr klubok fogékonyabbak erre.

Amikor a meccseknek vége, Péter bemutat Maticza Katicának, a korábban emlegetett gólszerzőnek. „Régen a Ferencváros női csapatában játszottam, majd edzősködtem ugyanott. Sajnos, mint teljes munkaidős alkalmazott, nem csatlakozhattam a sétafoci csapathoz, de amint nyugdíjas lettem, jöttem. Egy edzést sem hagyok ki, még amikor izomhúzódásom volt, akkor is jöttem segíteni. A közösség fantasztikus, rengeteget találkozunk. Kimegyünk a női focimeccsekre, jégkorongra, pólóra közösen, aztán elmegyünk vacsorázni – egy nagy baráti társaság ez.

Kilenc női játékossal felmerült egy tisztán női csapat felállításának lehetősége is. Katica azonban nem rajongana ezért. „Remélem nem lesz női csapat, szerintem jobb, ha marad a vegyes, izgalmasabb, változatosabb. Örülnék, ha hamarosan egy bajnokságot is indítanánk.

Katicának az európai kalandok lehetősége is nagy örömet okoz: „A nemrégen lezajlott Fradi – Leverkusen meccsre elutazott egy sétafoci-csapat, hogy megmérkőzzön a találkozó előtt a német szurkolókkal. Játszottam az első nagy európai sétafoci-tornán is, Bredában. Fantasztikus volt, rengeteg csapattal, országgal.

Katica lelkesedése ragályos és csillog a szeme, ahogy az utolsó felmerült kívánságát említi meg: egy komoly sétafoci-derbi a Fradi legfőbb riválisa, az Újpest szurkolói ellen. A kesztyű várja, hogy felvegyék a lilák.

Libero (a Fradit bemutató írásukat ide kattintva találjátok)