UEFA koefficiensben és díjazásban – ehhez tehetünk még hozzá a csoportkör alatt.

Az Európa Ligába jutással jelenleg a tavalyi szezon zárásakor elfoglalt 98. helyünket a 80.-ra javítottuk az UEFA-rangsorában, az idei induló csapatok között a 66.-ok vagyunk, a Rapid Wien (a bécsi zöld-fehéreket a Vaduz búcsúztatta az EKL-playoffban) és a Royal Antwerp között. Most a 2017 nyarán, a Jelgava kiverése révén szerzett fél pontunk esett ki, így az EL-csoportkörért járó 3 ponttal 18-ra növekedett a koefficiensünk. Ahhoz, hogy jövőre a harmadik körben is biztosan kiemeltek legyünk, ezt 23-25 pontra kellene feltornázni, ez az EL-ben második kalapot is jelenthetne potenciálisan – a Bajnokok Ligája harmadik kalapjától nagyon messze vagyunk, ahhoz idén 53 pont kellett a Bayer Leverkusennek.

Ezt idén úgy tudjuk növelni, ha jól szerepelünk a csoportkörben: a minimum a három pont, hogy ennél több legyen, legalább két győzelem (egy győzelem 2 pontot ér) vagy egy győzelem és két döntetlen kell (egy döntetlenért 1 pont jár). A csoportgyőztesnek 4, a csoportmásodiknak 2 pont jár, így a csoportkörben szerezhető maximum koefficiens 16 pont. A csoportelső a tizenhat közé kerül automatikusan, ez egy újabb potenciális pont. A csoportmásodikok a BL-csoportok harmadikjaival az EL kieséses szakaszában mérkőznek meg, míg a csoportharmadikok az EKL-csoportmásodikokkal az EKL-ben küzdenek meg a tizenhat közé kerülésért. A kieséses szakaszban is igaz, hogy a győzelem 2, a döntetlen pedig 1 pontot ér.

Fontos tudni, hogy az idei mellett a jövő évi koefficiens is még “ajándék” lesz, hiszen ismét csak 1 koefficiens-pont esik ki. A 2024-25-ös szezonra azonban már a Rebrov-éra első EL-szezon 6 pontja “búcsúzik” (ez eddig a legjobb szereplésünk koefficiensileg). Az is megjegyzendő, hogy a csapatkoefficiensbe a selejtezős meccseredmények nem számítanak bele, csak az, hogy meddig jutott az adott csapat, így nekünk idén eddig 3, a MOL-nak 2.5, a Kisvárdának 2, míg a Felcsútnak 1.5 pontja van.

Az országkoefficiensbe számítanak az egyes meccsek eredményei, de a selejtezős szakaszban csak minimális módon: egy selejtezős győzelem 0.25, egy selejtezős döntetlen 0.125 pontot ér az országkoefficienst tekintve, itt a Felcsút gyenge eredménye húzza le a többieket: mi és a MOL egy pontot, a Kisvárda 0.75 pontot, míg a Felcsút 0.125 pontot ad bele a közösbe. Az idei magyar pontszám már nagyobb, mint a tavalyi (2.875 vs. 2.75). A csoportban szerzett koefficienspontjaink negyede (hisz négy csapattal kell osztani a pontszámot) adódik majd hozzá ehhez. Ha úgy szerepelünk, mint tavaly, az 0.5, ha úgy, mint a 2019-20-as szezonban, az 1.5-ot jelentene pluszban.

Ami a pénzügyeket illeti: az EL-csoportkör 3.63 millió euró, ez 1.49 milliárd forint mai árfolyamon. A tízéves koefficiens-rangsor alapján is oszt pénzt az UEFA, ez (minthogy a 22. helyen vagyunk, az 5 éves rangsorhoz képest a Bodo/Glimt előtt, de a Trabzonspor és a Zürich után) 1.452 millió euró (596 millió forint). Azaz eddig 5 millió 82 ezer euró (2 milliárd 86 millió forint) a fix bevétel.

Egy csoportkörös pont 210.000 eurót (86 millió forint), a harmadik hely 300.000 eurót, a második hely 500.000 eurót ér. A tizenhatba jutás az EL-ben (akár csoportelsőként, akár egy BL-harmadikat kiütve) 1.2 millió euró, az EKL-ben pedig 600.000 euró.

Az EL-pénzek 30%-át a “market pool”/”piaci kalap” alapján osztja ki az UEFA, ebből az elmúlt évek tapasztalatai alapján mi csak “aprót” kapunk – itt egy átláthatatlan rendszerben a piac nagysága a fő szempont.