Pólósaink fiatal tehetségével beszélgettek.

– Elég jól indult a ferencvárosi karriered, életed első felnőtt döntőjében Magyar Kupát nyertetek a Fradival. Milyen volt megélni azt a négyes finálét és a sikert?
– Úgy érzem, hogy a Magyar Kupa-sorozatban elég jól játszottam a csoportmérkőzéseken, jól sikerült a bemutatkozásom. Emiatt nincs is hiányérzetem. Jó formában is éreztem magam, amikor is jött az első koronavírus okozta halasztás, ahol éppen a Fradi négy érintett játékosa miatt kellett időben eltolni az MK négyes döntőjét. Augusztus helyett szeptemberben rendezték, amelynek elődöntőjében a Vasassal játszottunk, az és a finálé volt az a két meccsem eddig, ahol a legtöbb néző előtt pólóztam, már emiatt is nagyon élveztem. Ez az, amiért játszom, nagyon jó érzés volt ilyen sok ember előtt vízilabdázni. Ott még meg voltam elégedve magammal, viszont a döntőben elég nagy hiányérzet maradt bennem. Nem sikerült gólt lőnöm, ráadásul ki is pontozódtam. Sok olyan szegmenst leltem a játékomban, ahol még van fejlődnivalóm. Annak nagyon örültem, hogy megszereztem életem első felnőtt aranyérmét.

– Nyilatkoztad már korábban, hogy nagyon szereted Varga Dumi játékát. Milyen a Jedi mesterrel nap mint nap együtt készülni Baby Yodaként?
– Fantasztikus! Az elején tisztára euforikus állapotban voltam minden egyes edzésen, amikor mellette tudtam lőni, vagy beszélgetni vele bármiről. Úgy érzem, elég jó viszonyt sikerült kialakítanom vele, nagyon segítőkész. Amit még tavaly nyilatkozott a VLV-nek a fiatalokról és a nekik átadandó tudásról, azt nem véletlenül mondta. Rengeteget tudok tőle tanulni. Élvezem ezt a helyzetet, kihívás is számomra. Egyben nagyon motivál, hogy milyen hozzáállása van a munkához még egy olyan játékosnak is, aki már mindent megnyert ebben a sportágban, de még mindig szeretne további sikereket elérni.

– Esetedben a fizikai erőd fejlesztése elég fontos, hogy fel tudd venni a versenyt a nemzetközi mezőnyben is az idősebb, erősebb játékosokkal. Az FTC-ben Varga Zsolt vezetőedzőnél hagyomány, hogy az erőnléti edző, Pozsonyi Zsolt segítségével egy terminátorképzőn esnek át a csapathoz érkező fiatalok. Elnézve az őszi meccseket és a rólad készített fotókat, pakoltad magadra rendesen a kilókat. Hol tartasz a fejlődésben?
– Nyáron én is elkezdtem ezt a terminátorképző folyamatot, amit lelassított és kicsit meg is tört a nyári három hetes kényszerpihenő. Viszont a Magyar Kupa óta még nagyobb lendülettel kellett külön csinálnom ezt, hiszen én vagyok a csapat egyik legvékonyabb tagja. Nekem kell a legtöbbet fizikálisan fejlődnöm. Volt külön étrendem, emelt számú kondi edzésem, előfordult, hogy kondi után nekem nem kellett vizes tréninget csinálnom – mondjuk úszást -, mint a többieknek, mert az sokkal jobban égeti a kalóriát, nekem pedig nem arra volt szükségem. Nagyon odafigyeltek rám, és éreztem mindezek hatását, illetve a mérleg is mutatta. Folyamatos mérések vannak a Fradiban, az InBody mérésen lehet látni az izomtömeget, zsírtömeget, zsírszázalékot, mindent kimutat ez a gép. Lehetett látni a fejlődést, viszont ennek is van egy rizikófaktora, amit egy idő után elkezdtem érezni: a sok izomfejlődés után egy kicsit elkezdett lassulni a szervezetem. És ezt nem is egy olyan úszásnál éreztem, ahol felálltunk mondjuk egy 12×200-ra, hanem mérkőzésen jobban kezdtem savasodni, vagy lövésnél éreztem, hogy kezd egy picit elmenni a mozdulat. Így egy kicsit vissza kellett venni, hogy a jobb képességeim ne tűnjenek el. Fokozatosan csináljuk, úgy érzem, nagyon jól haladok. A csúcs plusz 6 kiló volt, amióta idejöttem. Nem feltétlen csak izomban, de ennyivel vagyok nehezebb.

– Varga Dénes, Vámos Márton és Zalánki Gergő sérülése, betegsége miatt három világklasszis játékos van éppen visszatérőben, meg is éreztétek a jó formájuk hiányát, a bajnokságban otthon kaptatok ki a Szolnoktól, majd az OSC-től is. Hogyan gondolsz vissza ezekre a vereségekre?
Meglepődtünk a Szolnok elleni meccsen, és nem csak azért, mert 15 gólt kaptunk, hanem azért, mert egy olyan Dózsa jött hozzánk, amelynek egyik kulcsjátékosa, Dusko Pijetlovic nem tudott játszani, Budapest felé lerobbant a buszuk, mégis elég nagy pofont kaptunk. Ha lehet ilyet mondani, akkor még jókor kaptuk. Utána tartottunk megbeszéléseket, majd jött az OSC-vel vívott mérkőzésünk, amelyik még rosszabbul nézett ki számunkra. Viszont a BL-ben elindultunk egy olyan úton, amely egy abszolút pozitív irányt és jövőképet mutat. Bizakodóak vagyunk, mert meg tudtuk beszélni a problémáinkat és hiányosságainkat.

– Bemutatkoztál a Bajnokok Ligájában, zsinórban a halovány Jadran, a mezőny egyik legerősebb csapata, a Brescia, és a gyengén játszó Hannover volt az ellenfeletek, utóbbi meccsen a mezőny egyik legjobbjaként négy gólt is lőttél. Milyen volt a legmagasabb szintű sorozatban játszani, és hogyan értékeled a saját teljesítményedet?
– Nagyon tetszett a BL, hihetetlenül profi volt, ahogy figyeltek ránk, az egészségünk állt az első helyen, és érezhetően mindent megtettek ennek védelmében. Viszont egy idő után már mentálisan fárasztónak is bizonyult a buborék, a sok tesztelés. A hét nap alatt hat koronavírus- tesztünk is volt. Vérvételek is szerepeltek a programban, számos korlátozást, elővigyázatosságból hozott szabályokat kellett betartani, mindezek a meccsekkel együtt elég megterhelőek voltak. A mérkőzéseket élveztem, fárasztóak lettek, azért is, mert aránylag kevesebb gólt kaptunk, ami nem volt jellemző a korábban említett két magyar bajnokinkon. Még úgy is nagyon jó volt a Duna Arénában játszani, hogy nézők nem lehettek a lelátókon. El se tudom képzelni, milyen lehetett a csapattársaimnak januárban ott Eb-t nyerni. Éreztem, hogy ez egy más szint.

– Lehetőséged adódott felnőtt válogatott edzéseken részt venni, ami ilyen fiatalon különleges élmény lehetett.
– Nagyon nagy élmény volt, és egyben fárasztó is, mivel számomra a BL után szinte azonnal kezdődtek a junior válogatott munkái. Remek 4-5 napban volt részem, december 19-én és 20-án reggel a juniorokkal, este pedig a felnőttekkel készülhettem, hétfőn pedig csak a felnőttekkel. Nagyon jó társaságban csöppentem, és az edzések színvonala is magas volt.

– A junioroknál veled együtt négy, a felnőtteknél hét FTC-játékos kapott meghívót, mintha klubedzésen vettél volna részt…
– Nagy könnyebbséget adott, hogy ennyi csapattársammal készülhettem együtt, másrészt ez is azt mutatja, hogy az FTC milyen szintet képvisel.

– Nem könnyű kérdés, de vannak egyéni céljaid 2021-re?
– Elsősorban a 2020-as évet kell lezárnom és értékelnem, de természetesen vannak kitűzött célok, amiket egyelőre nem fednék fel.

– Hogyan ünnepeltétek a karácsonyt, netán van valamilyen különleges tradíció, amit követni szoktatok?
– Hagyományos módon zajlott nálunk a Karácsony, annyi különbséggel, hogy a helyzet miatt idén nem látogattuk meg a nagyszülőket, de természetesen videochaten tartjuk velük a kapcsolatot.

Bővebben: Fradi.hu, Hosszabbítás