Hokisaink az IIHF-szünetben készülhetnek a nemzeti csapattal, amely Lengyelországgal játszik majd edzőmeccseket.

Sean Simpson clubunkból Nagy Gergőt, Tóth Gergelyt és Tóth Renátót hívta meg a magyar férfi jégkorong válogatott keretébe, a teljes névsort ide kattintva olvashatod.

A Magyar Jégkorong Szövetség interjút is közölt az új szövetségi kapitánnyal:

Milyen érzésekkel vág neki a magyarországi munkának?
Megtisztelő, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya lehetek, izgatottan vágok bele a munkába. Még sohasem jártam Magyarországon, nagyon várom már, hogy láthassam Budapestet. Eddig csupa jót hallottam az országról és az emberekről is, és ez igaz a jégkorong szereplőire is. Akik korábban itt dolgoztak, mind dicsérték a játékosokat, a klubok munkatársait, a vezetőket.

Mi volt a leginkább vonzó a magyarországi feladatban?
Jó a magyar csapat, tetszik, ahogy játszik, úgy érzem, szép jövő előtt áll, ezért érdekelt a lehetőség. Hamarosan Budapestre érkezem, hogy megismerjek mindenkit, a játékosokat, vezetőket, szponzorokat, szurkolókat, megismerkedjek a körülményekkel, belülről lássam a helyzetet. A tudásommal, a tapasztalatommal és motivációval szeretném segíteni a magyar hokit.

Mit gondol a magyar válogatott közelmúltbeli eredményeiről, fejlődéséről?
Nagyon tetszett, hogy legyőzték a brit csapatot a februári olimpiai selejtezőben. A britek tavaly remekül teljesítettek az A csoportos vb-n, de a magyarok Nottinghamben nyertek ellenük, és megőrizték az esélyüket az olimpiai szereplésre. Sajnálatos, hogy a világbajnokság tavasszal elmaradt, a magyar csapat esélyes volt a jó eredményre.

Mi kell ahhoz, hogy azt az utat, fejlődést Magyarországon is elérje, amit korábban Svájccal?
Nem kell másolni a modellt, de vannak bizonyos hasonlóságok: a magyar jégkorong is úgy akar fejlődni, mint Svájc tette néhány éve, amikor átvettem a válogatottat, készen állva a következő lépésre. A nyolcadik hely környékéről sikerült vb-éremig vezetni a svájciakat, erre a tapasztalatra támaszkodom a mostani munkában is.

Hogyan jellemezné az edzői filozófiáját, milyen stílust képvisel?
Fontos a kommunikáció, ebben jónak tartom magamat. Szeretek sokat beszélni a játékosokkal, alaposan megismerni őket, hogy ők is megismerjenek engem. Szeretem meghatározni a szerepeket, azt, ha a csapataim szervezettek és keményen dolgoznak, de egyúttal modern, gyors, izgalmas hokit játszanak. Sok dolog egyvelegéből áll ez össze, és a 2013-ban vb-ezüstérmes svájci csapat jó példa, amihez vissza lehet nyúlni, mert egyszerre játszott izgalmas, de fegyelmezett jégkorongot, nagy sebességgel, letámadással, stabil védekezéssel. Erről szól a modern hoki, a pálya minden területén jónak kell lenni. Remélem, hogy így tudunk játszani, és sikeresek leszünk.

Mi a fő célja magyar kapitányként?
Természetesen szeretném a lehető legjobb eredményt elérni, de fontos, hogy jobban megismerjem a körülményeket, mielőtt a konkrét célokról beszélünk. Szerencsés voltam eddig, nagyszerű együttesekkel és emberekkel dolgozhattam együtt. Azért jövök Magyarországra, mert itt is ez a helyzet, jó koncepcióval és jó emberekkel a sportágban. A siker mindannyiunkon múlik, egy ember nem hozhatja el azt, közösen kell érte dolgozni, a legjobbat nyújtani. Mindannyian szeretnénk feljutni az A csoportba, de realistának kell lenni, látnunk kell, hogy ezt nem könnyű elérni. Természetesen megpróbáljuk, ám sok munka vár ránk napról napra, hétről hétre, és nem szabad, hogy elveszítsük a fókuszt.

Motivációs előadóként is dolgozik, a fő témája a győztes szellemiség. Hogyan lehet ezt meghonosítani?
Minden a hozzáálláson múlik. Ahogy említettem, a kommunikáció fontos, főleg egy válogatott edzőjének, aki nem látja a játékosokat minden nap. Svájcban megtanultam, hogyan és mikor lehet megfelelően kapcsolatba lépni velük anélkül, hogy zavarnám őket a klubkötelezettségeik teljesítésében. Büszkének kell lenniük arra, hogy a válogatottban játszhatnak, hogy felveszik a címeres mezt és az országukért küzdhetnek, ez kiváltság, nem mindenkinek adatik meg. Erre a büszkeségre kell építeni. Egy edző dolga, hogy kialakítsa azt a hitet, ami sikerre vezethet.

Mit üzen a magyar szurkolóknak?
Láttam őket a világbajnokságokon, mindig nagyon lelkesek, elképesztő módon támogatják a válogatottat. Remélem, hogy eredményes éveket élünk át közösen. Tudom, hogy a csapat mögött állnak, nagy szerepük volt a korábbi sikerekben, és remélhetőleg együtt tudjuk ünnepelni a jövőbenieket.