Spanyol lapszemle a tegnapi Bajnokok Ligája mérkőzésről.

A katalán lapok egyaránt a kezet jelentő Manitával (ami a labdarúgást illetően az ötöst jelenti) a címben tekintenek vissza az FC Barcelona Ferencváros elleni 5–1-es sikerére, a spanyol újságok bátran kezdő, becsületesen küzdő magyar csapatról írnak, a hazaiaknál pedig a két 17 éves gólszerzővel, Ansu Fatival és Pedrivel foglalkoznak kiemelten.

A helyi Mundo Deportivo a „hitet adó ötös” címlappal kezd, induló anyaga a Chiqui-fiesta, „babazsúr” címet kapta, jelezve, hogy Messi mellett a fiatalok (Pedri és Ansu Fati) vezérletével győzte le simán az FC Barcelona a Ferencvárost. Santi Nolla jegyzetében arról ír, hogy az el Clásico teljesen más meccs lesz, amire jó hangolás volt a keddi BL-ütközet. A mieink értékelésénél Dibusz Dénes, Isael és Tokmac Nguen kapott ötből hármas osztályzatot, Eldar Civic és Aissa Laidouni csak egyest. Előbbinek Trincao okozott nagyon nehéz pillanatokat, Nguen a meccs elején szerzett kellemetlen perceket a Barcának, lőtt egy hatalmas gólt, amit les miatt nem adtak meg, később egy tizenegyest is kiharcolt. Isaelnél kiemelik, hogy peches volt a lövésénél, ami a kapufáról pattant kifelé. A meccs embere a négyest kapó Fati lett a lapnál.

A szintén katalán Sport „Egy ötös az el Clásico előtt” címlappal indul. A lap hozzáteszi, hogy kényelmes visszatérés volt ez a Bajnokok Ligájába. Az induló anyagban a „jövő itt van” címmel Pedrivel és Ansu Fatival foglalkoznak, mint ismert, mindkét 17 éves futballista bevette a Ferencváros kapuját. Az összefoglalóban kiemelik, hogy gólzáporos győzelem született egy becsületesen küzdő Ferencváros ellen, amely „nem parkolta le a buszt”, és kétszer is megrángatta az oroszlán bajszát, előbb Nguen lesgóljánál, majd Isael kapufájánál. Az újság Dibusz védéseit is megemlíti. Értékelésében Nguen és a csereként beálló Heister kapott tízből 6-ost, a hazaiaknál a Coutinho, Fati, Messi, Pedri kvartett 8-ast. Piqué kiállítását tripla büntetésnek írják le, hiszen nem játszhat a Juventus otthonában. Az online felületen a szerző kiemelte, hogy “több Barca-gól, mint jó játék, de a végkimenetel nem volt kérdéses” és hozzáteszik, hogy nem adott ki magából többet annál a katalán csapat, mint amire szükség volt.

A madridi Marcánál a címlapon csak eredmény szintjén említik a meccset, a Real és az Atlético összecsapásával indítanak. A mieink találkozójával a 20. oldalon kezdenek foglalkozni: „gólzáporos előétel az el Clásico előtt” címmel kezdenek. Hozzáteszik, a Ferencvárosnak abszolút nincs veszítenivalója ebben a sorozatban, még a Barcát is meglepte az együttes bátor kezdése, az első 20 percben a házigazda a Quique Sétien által irányított legrosszabb gárdát idézte, de aztán jött Messi és rákapcsolt a csapat. Hátrányba kerülve a Ferencváros kiszállt a mérkőzésből, egyetlen célja az lehetett, hogy ne fusson bele nagy vereségbe. A szépítésnél a magyar csapat visszajött a meccsbe, de érthetetlenül lecserélték Nguent, az újabb két góllal pedig kiütéses lett a sikert. A Marcánál Dibusz, Nguen, Zubkov és Isael kapott két csillagot a háromból, a meccsen egyedül Messi kapta meg a maximális három csillagot.

Az ugyancsak madridi As is csak eredményt közöl a címlapján, szintén három csillagig osztályoz, a maximális értékelést Messi mellett Ansu Fati kapta meg, a mieink védelméből Kovacevic és Civic nem kapott értéket. A beszámoló indításában arról írnak, hogy a Ferencváros jól kezdte a mérkőzést, de lehet úgy is mondani, hogy a vendéglátó játszott rosszul. A Barca lassan kezdett, nem találta a ritmust, ellentétben a magyar csapattal, amely labdaszerzések után rögvest Nguent kereste, ő be is talált, de les miatt nem adták meg. Kiemelik még Isael kapufáját, és hogy Messi gólja mindent megváltoztatott. Ahogy fogalmaztak: „a Barca visszatért a Bajnokok Ligájába, helyreállítva az érzelmeit, és feltöltve az akkumulátorokat a Getafe-deffekt után, lendülettel várja a Real Madridot.” A lap a Ferencvárossal kapcsolatban megjegyzi: „Egy olyan riválist győzött le, amely elpazarolta a jó kezdését, a helyzeteket, amik az elején voltak. A Barcelona aztán szépen föléjük nőtt, és a végén könnyed játékkal nyerte meg a meccset.

A Sport féloldalas cikket szentel a Kubala-szobor koszorúzásának, a Marca is beszámolt az eseményről, ahogyan a Mundo Deportivo is.

Blikk, Csakfoci, NSO