Pólósaink legendájának, dr. Kárpáti Györgynek az életét bemutató időszakos kiállítás nyílt meg a Fradi Múzeumban.

Végigpólóztam a világ összes medencéjét. Játszottam kétezer mérkőzést, lőttem ötezer gólt, kaptam tízezer pofont. Vízben-parton végigcsináltam hét olimpiát, a hétből négyet győztesen.” Ez az idézet olvasható a Fradi Múzeum falán, amelyben Kárpáti György összefoglalta pályafutását. Az ötkarikás aranyérmek mind megtekinthetők a szerdán megnyitott – és a tervek szerint május 31-ig látható – emlékkiállítás elemei között, a pólólegenda életét pedig sportolókori fotók és színes anekdoták mutatják be részletesebben.

A kiállítás megnyitója a FradiMédia emlékkisfilmjével és Tobak Csaba múzeumvezető beszédével kezdődött, majd a Ferencváros vízilabda-szakosztályának elnöke, a játékosként kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert méltatta a nagy elődöt.

Kárpáti György 1952-ben, Helsinkiben a magyar vízilabda legfiatalabb olimpiai bajnoka lett – ez a rekord ma is érvényes. Ezt követően 1956-ban, Melbourne-ben és 1964-ben, Tokióban is aranyérmet nyert a magyar válogatottal. Három arany- és egy bronzérmével az FTC legeredményesebb olimpikonja, a vízilabdázók közül pedig egyedül Gyarmati Dezső éremgyűjteménye gazdagabb az övénél – egy ezüsttel – az olimpiák történetében. 1976-ban, Montrealban a két klasszis ismét együtt vezette olimpiai bajnoki címre a magyar csapatot – immár edzőként. Kárpáti György sikereiért méltán viselhette a Nemzet Sportolója címet.

Tobak Csaba, a Fradi Múzeum igazgatója

Amikor csaknem egy éve hozzáláttunk a kiállítás megszervezéséhez, felkerestük Gyurikát Böszörményi úti lakásában, és ahogy benyitottunk, szinte ránk zúdult a rengeteg ereklye, korabeli fotó, újságkivágás. Egy idő után már nem tudtuk hová tenni a serlegeket, érmeket, ruhadarabokat, a gondot az okozta, hogyan helyezzük el ezeket a korlátozott alapterületű múzeumunkban. Köszönettel tartozunk Gyurika fiának és lányának, Péternek és Nikolettnek, amiért rendelkezésünkre bocsátották ezt a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt.

Kárpáti Péter, Kárpáti György fia

Itt látható a vitrinben édesapám 7-es számú sapkája, amelyikben az 1952-es helsinki olimpián játszott, ahol 17 évesen a sportág addigi legfiatalabb olimpiai bajnoka lett. A másik, talán még értékesebb sapka a melbourne-i, amelyet a “véres”, szovjetek elleni meccsen viselt, ezt azonban Nikolett húgom őrzi, és ő nem mert megválni tőle még átmenetileg se. De legalább annyira kuriózumszámba megy az 1964-es tokiói olimpia szovjetek elleni mérkőzésén használt bőrlabda is, amellyel Dömötör Zoltán lőtte a döntő gólt, édesapám átadásából.

Madaras Norbert, az FTC vízilabda szakosztályának vezetője

Gyurika jellemhibái közé nem tartozott a túlzott szerénység, azt szokta volt mondogatni, hogy “jobban futballoztam Puskásnál, jobban mondtam a vicceket, mint Hofi, és szebben énekeltem Bodrogi Gyulánál, de én ezeket a jó szívem miatt meghagytam nekik“. De Gyurika mindezt olyan aranyosan adta elő, hogy meg sem fordult a fejünkben, hogy nagyképűnek gondoljuk. Biztos, hogy Gyarmati Dezsővel együtt kettejüknek volt a legnagyobb szerepe az ötvenes, hatvanas években abban, hogy a magyar vízilabda azzá lett, ami manapság.

Bíró Attila, a női vízilabda válogatott szövetségi kapitánya, a Fradi bajnoka

Gyurikát legalább négy évtizeden keresztül ismertem, szoros barátság kötött össze bennünket. Hosszú ideig a szakosztályvezetőnk volt, az 1988-as bajnoki döntő előtt jelent meg a Medencék, gólok, pofonok című memoárja, amit dedikált is nekem. Ezt írta bele: “A holnapi döntőn kanyarodj fel, és lőj gólokat!“. Én megfogadtam, a Tungsram elleni meccsen rendre felkanyarodtam a bal szélről, és négy gólt dobtam, amivel a győzelmünk fő részese lettem, részben Gyurikának is köszönhetően.

DigiSport, Fradi.hu, Index, Magyar Nemzet

Megnyílt a Fradi Múzeum nyolcadik időszakos kiállítása, amely dr. Kárpáti György, az FTC háromszoros olimpiai bajnok klasszis vízilabdázójának rendkívül eredményes és sikeres pályafutását mutatja be.

Posted by Ferencvárosi Torna Club on 21 Oktyabr 2020, Çərşənbə