Bogdán Ádámot kérdezte a sportnapilap – a tegnapi edzésről készült fotókat is láthattok.

Ha csak felkészülési találkozón is, de túl van a bemutatkozáson Bogdán Ádám, az Ausztriában edzőtáborozó Ferencváros kapusa. A 20-szoros válogatott futballista érkezését július első napján jelentette be a bajnoki címvédő, a héten pedig mindkét edzőmeccsen lehetőséget adott neki Szerhij Rebrov vezetőedző: a keddi, Haladás elleni találkozón (2–2) és a szerdai, a cseh MFK Frydek-Místek elleni gólzáporos győzelem alkalmával (9–0) egyaránt negyvenöt percet kapott. Bár a Liverpoolt is megjárt labdarúgó jelentős tapasztalattal rendelkezik, tétmeccsen legutóbb 2019 januárjában állt a gólvonal előtt.

Ezzel együtt nem éreztem különösebb izgalmat, az pedig a végeredményből is kiderült, hogy nem sok tennivalóm volt a cseh csapat elleni meccsen” – mondta a Nemzeti Sportnak a 32 éves kapus. – „Mindkét találkozón arra koncentráltam, hogy kézzel és lábbal is hibátlanul érjek a labdához, és betartsam azokat az utasításokat, amelyeket Szerhij Rebrovtól kapok. Aki figyeli a Fradi játékát, láthatja, többnyire a kapustól indul a támadás, ennek megfelelően lábbal is magabiztosnak kell lennünk, nem rúghatjuk vaktában előre a labdát. Ami a hosszú kihagyást illeti, nem idegeskedem miatta, mert edzőmeccseken korábban is pályára léptem, a felkészülés alatt pedig természetes, hogy nem mindig hoz jó döntést a játékos. A két találkozón az volt a fontos, hogy figyeljem a társakat, irányítsam a védőket, és ráérezzek, a különböző helyzetekben hogyan helyezkednek az előttem futballozók. Szerencsére a többiek már pontosan tudják, mit kell tenniük, tisztában vannak vele, milyen játékot akar látni a vezetőedző. Nekem csak annyi a feladatom, hogy figyeljem őket.

A két mérkőzés után csütörtökön lazíthatott a csapat, a szakmai stáb szabad délutánt adott a futballistáknak, akik dél körül azt is megtudták, mely csapatokat kaphatják a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

Talán meglepő, de nemigen beszélünk arról, kit szeretnénk kapni” – folytatta Bogdán Ádám. – „Egyfelől egyetlen csapatot sem akarunk lebecsülni, másfelől eddig az edzés, étkezés, pihenés határozta meg a napjainkat, úgyhogy csütörtök délután kikapcsolódunk kicsit. A környéken lehet biciklizni, van itt kávézó és szusibár is, és a wellnessrészlegben is lazíthatunk. Jólesett a pihenés, a tréningen ugyanis alaposan kifárasztanak minket, gyakorlatilag nincs olyan vetődés, amelyet ne gyakorolnánk orrvérzésig. A bemelegítés után kerülgetjük a bójákat, repülünk a labdák után, dolgozunk a gyorsaságon és a dinamikán – a többi attól függ, mire marad idő. A beilleszkedéssel pedig nem lehet probléma. Egyrészt néhány társamat már korábbról ismerem, másfelől tíz napig össze vagyunk zárva, úgyhogy van idő a barátkozásra, a munkán kívül másra amúgy sem.

A Bolton, a Wigan, a Liverpool és a Hibernian korábbi kapusa tizenhárom év légiósélet után, a szigetországi profizmusból csöppent bele a magyar futballba, így kíváncsiak voltunk az eddigi tapasztalataira és benyomásaira.

Maradjunk annyiban, hogy a körülményekre semmi panasz nem lehet. A szigetországon belül is vannak különbségek, a Liverpoolt nyilván nem szerencsés összehasonlítani a Wigannel, de az biztos, hogy a szakmai stáb létszáma, az edzők felkészültsége, az orvosi háttér, a különböző műszerek és a felszereltség nyugat-európai csapat benyomását kelti. Ami pedig Szerhij Rebrovot illeti, az első napok alapján kiderült, határozott vezetőedző, aki tudja, mit akar látni a játékosai­tól, és kőkeményen számon is kéri rajtuk. Emberileg a távolságtartóbb szakvezetők közé tartozik, de ezzel semmi gond nincs, nem vagyunk egyformák.

Már csak az a kérdés, tétmeccsen mikor érkezik el Bogdán Ádám ideje. A nyáron hazatérő kapus Dibusz Dénessel és Gróf Dáviddal verseng a kezdőcsapatba kerülésért.

Korábban is elmondtam, nekem nem újdonság a konkurencia, az angol és a skót futballban megszoktam, hogy állandó versengés zajlik a kapusok között. A vezetőedző majd eldönti, melyik meccsen kinek szavaz bizalmat, én csak annyit tehetek, amennyit másik két kapustársam: magamra figyelek és igyekszem minél jobb formába lendülni. A többi a szakmai stábon múlik.