Női kézilabda csapatunk is elkezdte az edzéseket, erről kérdezték a szakosztály játékosait, vezetőit.

Régóta várt és már-már elfeledett pillanatokat élhettek át a Ferencváros női kézilabdázói. A fővárosi zöld-fehérek a világjárvány miatti két hónapos kihagyás után szerda délután újra elkezdték a közös, kvázi felhozó edzéseket az Elek Gyula Arénában. A játékosok a tréning előtt átestek a koronavírusteszteken és vizsgálatokon, amelyek mindenkinél negatív eredményt hoztak, így kiváló hangulatban vágtak bele a munkába Elek Gábor tanítványai.

Az új légiósszerzemények, a három német válogatott, Alicia Stolle, Emily Bölk és Julia Behnke, valamint a holland világbajnok jobbszélső, Angela Malestein a tervek szerint csak a július 6-án induló, „rendes” nyári alapozáskor csatlakozik a kerethez.

Nagyon jó volt újra közösen gyakorolni, szerintem mindenki várta már, hogy együtt legyünk – mondta az első foglalkozások után az FTC 91-szeres válogatott átlövő-védője, Csiszár-Szekeres Klára. – Meglepően jólestek az első edzések, jó volt úgy igazán kézilabdázni. Mindent óvatosan, nagy odafigyeléssel csinálunk, Elek Gábor szem előtt tartja a fokozatosságot. Június közepéig tartjuk ezeket a lazább, labdás lövőedzéseket, emellett egyéni fizikai munkát is kiadott a szakmai stáb. El van osztva, hogy ne legyünk sokat a csarnokban, hanem otthon is tudjuk az időt mivel tölteni.

Égető szükség volt rá, hogy végre kézilabda-jellegű mozgásokat végezzünk. Nagyon kérek mindenkit, figyeljen oda magára. Megpróbáljuk visszahozni azokat az automatizmusokat, amelyek az eltelt hetekben kissé eltűntek” – figyelmeztette övéit Elek Gábor, az FTC vezetőedzője.

Örömmel látom és tapasztalom, hogy a lányoknak az edzések és a társak is hiányoztak – mondta Bognár László, a kézilabda szakosztály ügyvezető igazgatója. – Utóbbi azt is jelenti, hogy jó csapatot, közösséget alkotnak, és ez kifejezetten pozitív. Első az egészség és a biztonság, ezért nagyon odafigyelünk minden részletre, betartjuk az előírásokat és az ajánlásokat, illetve rendszeresen teszteket végzünk majd, hogy kiszűrjük, ha valakivel probléma van.

A felkészülési mérkőzésekről egyelőre kettőre derült fény, a Győri ETO vezetőedzője, Danyi Gábor elmondta, hogy két meccset kötött le Elek Gáborral.

Az első edzésekről szélsőnket, Márton Grétát kérdezték:

Volt izomláz az első edzés másnapján?
Igen, leginkább a vállakban… A kondi edzések után teljesen más jellegű fáradtság volt bennünk, a lövő mozdulatot nem nagyon lehet mással helyettesíteni. Az első napok után egyébként a combjaimban is éreztem a munkát, ami azért érdekes, mert a lábakra sokat dolgoztunk az elmúlt két hónapban, de ebből is látszik, hogy mennyire más ez a mozgás, mint a monoton, izomépítő kondi.

De azért jólesett?
Nagyon! Alig vártam már, hogy együtt edzhessünk, hogy kézilabdázhassunk, mert az nem ugyanaz, ha a kertben dobálom a labdát… A napi ritmus, sőt, esküszöm, még a dugó is hiányzott, mert az azt jelenti, hogy megyek edzésre, hogy a lányokkal lehetek, közösségben.

Mennyire volt nehéz visszafogni magad, hogy rögtön az elején ne „éles” lövésekkel indíts?
Gábor nagyon figyelt erre, akin azt látta, hogy csökken a figyelem és jobban elengedi a kezét, annak egyből szólt, hogy ezt még ne. Nehéz volt, mert a fejem azt mondta, hogy nagy gólt kell lőni, a testem pedig ellenkezett, mert még nem állt rá készen. Attól tartottam amúgy kicsit, hogy olyan lesz újra labdát fogni, mintha most kezdeném a sportágat, de már a passzoknál érződött, hogy erről szó sincs. Annyira hiányzott már ez az egész, hogy teljesen felpörögve, koncentráltan jöttünk edzeni, és a bemelegítő passzok sem a monoton, megszokott módon mentek, hanem precízen, pontosan, odafigyelve. Így nem is volt annyira megerőltető az edzés, abszolút kibírható volt, hiszen nem vártak tőlünk nagy csodát, nem kellett megváltani a világot, csak épp elkezdtük a munkát, hogy utolérjük magunkat.

Milyen állapotban érzed magad összességében?
Az otthoni edzések során azt éreztem, hogy fejlődtem, bár nem mértem, és így nehéz megmondani. De, mivel nem a meccsekre kellett készülni, folyamatosan feszegethettem a határokat, mindig próbáltam, például, eggyel több fekvőtámaszt csinálni. Most volt rá idő, hogy kimaxoljam az izomerősítő edzéseket is, amennyire csak lehet.

Másoktól is hallottuk, hogy kihasználták az alkalmat plusz munkára, kicsit talán egymást is motiváljátok ezzel.
Igen, ez így van. Például a napokban Misivel kondiztam, és csak néztem, hogy milyen izmos, és hogy hány kilóval csinálja a fekve nyomást… Rengeteget dolgozott ő is a szünet alatt.

Neked közben az egyetemen is helyt kell állnod – hogy mennek a vizsgák?
Eddig jól! Pozitívum volt az elmúlt hetekben, hogy meg tudtam hallgatni az órákat, és három-négy vizsgán már túl is vagyok. Van még hátra, szóval nem szabad lazsálni, az anatómiára kell talán a legtöbbet tanulnom, az nagy és fontos tantárgy.

Fradi.hu, NSO