És csak annyit tudott mondani: “Nem értem!“.

A Fradi 1995-ös Bajnokok Ligája-szereplése volt az első alkalom, amikor magyar csapat a BL főtáblájára jutott, ami azért is számít nagy dolognak, mert akkor még csak 16 csapatot és kizárólag a bajnokokat jelentette a BL.

A Fradi már a selejtezőben a legnehezebbnek tartott ellenfelet, a belga Anderlechtet kapta, melyet sikerült búcsúztatnia. A csoportban aztán a svájci Grasshoppers, a holland Ajax és a spanyol Real Madrid várt Novák Dezső csapatára.

A zöld-fehérek végül egy gőzelemmel, két döntetlennel és három vereséggel ugyan búcsúztak, de a legelső, Grasshoppers elleni idegenbeli találkozó mindmáig emlékezetes marad a zöld-fehér szurkolóknak.

A magyar csapat ugyanis nem a legjobb előjelekkel készült a találkozóra, hiszen Kuznyecovra és Kecskésre eltiltás, míg Albertre, Kellerre, Pálingra és Hrutkára sérülés illetve betegség miatt nem számíthatott Novák.

Rajtuk kívül Simon, Kuntics és Nagy Zsolt sérülten utazott ki, így játékuk kérdéses volt. Simon végül csak a játékvezető jóindulatának köszönhetően játszhatott begipszelt kézzel, Nagy az utolsó negyedórára szállt be, Kuntics pedig végül nem lépett pályára.

Ugyanakkor a kezdőben kapott helyet Szűcs Mihály, akit előzőleg kölcsönadták a III. Kerületnek, és a svájci meccs előtt a szezonban nem is játszott a Fradiban, a találkozó előtt két nappal tudta meg, hogy ő is utazik. De szintén a kezdő tagja volt a finoman fogalmazva öntörvényű Babatunde Fatusi, aki mindössze 23 meccsen szerepelt a csapatban, de máig ő a klub utolsó olimpiai bajnok labdarúgója (1996, Nigéria).

És szintén kezdett az a Vincze Ottó, akit a meccset megelőző bajnoki után – tévedésből – megpofoztak az Üllői úti aluljáróban. Ráadásul a Fradi egy Vasas elleni vereség után készült a meccsre, miközben a kispadon olyan játékosok ültek, akiknek még NB 1-es meccsük sem volt.

A többi már történelem, melyhez hozzátartozik Knézy Jenő közvetítése is. Valamint az a tény, hogy a találkozó után Franz Beckenbauer az Eurosport stúdiójában háromszor is megnézte az eredményt és csak annyit tudott mondani: Nem értem!

A meccsen ugyan a hazaiak voltak fölényben, de Grent bő félóra után kiállította a játékvezető. A második félidőt is a svájci csapat kezdte aktívabban, de Hajdu bravúrjai és a kapufák megóvták a Fradit a góltól.

A 61. percben egy kontra végén a Fradi Lisztes révén megszerezte a vezetést, a hajrában pedig Vincze Ottó duplázott, így végül sima, 3-0-s győzelemmel kezdett a Fradi. Bár a középpályás két gólt is szerzett, a meccs legjobbja mégis a kapus Hajdu volt, aki több bravúrja mellett 2-0-nál büntetőt védett.

MédiaKlikk / M4 Sport