Pénteken pedig már el is utazik Ausztriába labdarúgó csapatunk – holnap Böde Dani és Gorriaran is edzésre jelentkezik a Népligetben, Máté Csabát kérdezték a nyári teendőkről. Szerdán orvosi vizsgálat vár majd a játékosokra – ezt válogatottjaink természetesen kihagyják, valamint néhány nap extra szabadságot kapott Alekszandr Zsubkov is, mivel új játékosunk a múlthéten még bajnokin szerepelt Ukrajnában (tegnap egyébként megkérte barátnője kezét Párizsban). Válogatottjaink az első ausztriai edzőtábort kihagyják, a két mérkőzés után egyhetes pihenőre mehetnek majd, ők csak a második – szintén az osztrákoknál esedékes – edzőtáborban vesznek majd részt.

Máté Csaba

Két részre kell bontani a játékoskeretet. A válogatott labdarúgóknak egy hét pihenő jutott az utolsó bajnokit követően, utána napközis rendszerben edzettek Telkiben, hétfőtől pedig már az összes meghívott játékos beköltözött a nemzeti csapat főhadiszállására. A többieknek május huszadikán kezdődött a szabadság, és e hét szerdáján kell először edzésre jelentkezniük. A két csoport értelemszerűen más ritmusban készül: a válogatotthoz meghívott játékosok tőlünk nem kaptak külön edzéstervet, a többieknek az erőnléti edzők állították össze a programot, amelyet Szergej Rebrov jóváhagyott. Mivel fontos a pihenés, a szünet viszont nagyon rövid, a futballistáknak csak az első edzést megelőző néhány napban kellett kicsit mozogniuk. Jobb lenne, ha a hosszú idény után több idő jutna a feltöltődésre, de ez van, alkalmazkodunk a helyzethez.

Az aranyérem megszerzéséből fakadó örömöt az edzők és a játékosok is viszik magukkal a felkészülés kezdetére. Jó érzés bajnoki címvédőként nekivágni a következő idénynek, de mindannyian tudjuk, hogy a múltból nem élhetünk meg. Ami a szakmai stábot illeti: a szabadság alatt sem szakadhattunk el teljesen a futballtól, mert az edzőtáborral és a felkészülési mérkőzésekkel kapcsolatos szervezési teendők valamilyen szinten minket is érintenek. Az átigazolásokért felelős vezetőknek a mostani az egyik legsűrűbb időszak, ők szintén egyeztetnek Szergej Rebrovval.

Mivel nem kiemeltként várjuk a Bajnokok Ligája sorsolást, már az első körben belefuthatunk erős ellenfélbe. Ugyanakkor nem szabad túl sokat gondolkodni a párosításon és kívánságlistát írni, mert korábban előfordult, hogy örültünk a mellénk sorsolt csapatnak, aztán kiestünk. Bármelyik ellenfelet kapjuk, a lehető legjobban felkészülünk, és igyekszünk eredményesebben szerepelni, mint a korábbi években. Júliusban minden csapat a felkészülés elején jár, egyik együttes sem lesz csúcsformában. Ez inkább a kisebb kluboknak kedvezhet. A nem kiemelt csapatok közül a többség vélhetően nem a Ferencvárost szeretné megkapni, akadnak nálunk gyengébb játékerőt képviselő csapatok is.

NS nyomán.