A magyar válogatott szövetségi kapitányát kérdezték az előttünk álló feladatokról.

Marco Rossi

Az Azerbajdzsán elleni győzelemhez hit, fegyelem, szervezettség, no és egy-két gól kell. Az persze a legkevesebb, hogy az elejétől a végéig küzdünk. Szenvedélyes ember vagyok, azt szeretem, ha mindnyájunkról lerí az elszántság. Olyan cél lebeg a szemünk előtt, amelyért érdemes jóformán mindent feláldozni. Egyetlen meccsen sem engedhetjük meg magunknak, hogy az ellenfél jobban akarja a sikert, mint mi! Rossz hozzáállást eddig egyszer érzékeltem, az észtországi Nemzetek Ligája-mérkőzésen, de azt megbeszéltük. A címeres mez szent, a játékos legyen büszke magára, hogy felhúzhatja, egyúttal tegyen meg mindent azért, hogy az érte szorítók is büszkeséget érezzenek.

Alaposan felkészülünk mind Azerbajdzsánból, mind Walesből. Utóbbiról egyelőre csak annyit, hogy hihetetlenül gyors csapat, akkor lesz sanszunk ellene, ha valahogy megfékezzük. Dolgoztunk és dolgozunk a megoldáson, de tudjuk, hogy van ez, a szakmai stáb bármit kitalálhat, a végén úgyis a futballisták döntenek. Legalább négy pontot kell szereznünk. A horvátok legyőzését követően azt mondtam, az azerbajdzsáni mérkőzésünk lesz a legfontosabb, nos, a walesiek elleni találkozó után szívesen kijelenteném, hogy a soron következő, Szlovákia elleni összecsapás lesz a legfontosabb. S bárcsak az utolsó játéknap előtt is elmondhatnám ugyanezt…

Mindennél jobban vágyom arra, hogy jövő nyáron tétmeccseket játszhassunk a Puskás Arénában! 2016 nyarán, a Honvéd edzőjeként megtapasztaltam, mekkora boldogságot jelent Magyarországnak, hogy a válogatottja Eb-n szerepel, elképesztő volt, ahogy egy nemzet „megőrült”. Akkor még nem sejthettem, hogy ebben a selejtezősorozatban már szövetségi kapitányként tehetek azért, hogy a történelem négy éven belül ismételje önmagát. Lassan egy esztendeje, hogy kineveztek a válogatott élére, azóta minden áldott nap eszembe jut, mekkora lehetőséget adott nekünk a sors. És esküszöm, mindent elkövetünk annak érdekében, hogy éljünk vele.

Teljes interjú: NSO