Női kézilabda csapatunk játékosait és vezetőedzőjét kérdezték a kontinensviadal előtt.

A ferencvárosi játékosokról elmondhatom, hogy igazán speciális és nehéz a helyzetük – mondta Elek Gábor, az FTC-Rail Cargo Hungaria vezetőedzője. – Az elmúlt években is jellemző volt, hogy az őszi klubidény végére elfáradtak a húzóembereink, de most ez a sérülések miatt hatványozottan igaz. Nem tudtam őket megfelelően forgatni, ezért úgy látom, teljesen kiürültek a raktárak – sok pihenésre és sok munkára lenne ahhoz szükség, hogy újra jó állapotba kerüljenek, de erre most nem volt idő. Másfél hete láttam utoljára őket, akkor ez volt a helyzet, azóta nem tudom, hogy mi változott náluk.

Elek Gábor hozzátette, nem irigyli a szövetségi kapitányt, Kim Rasmussent, mert a szakember sorra úgy vág neki a világversenyeknek, hogy ott nem tudja az elméletileg legerősebbnek vélt csapatát pályára küldeni.

Szegény Kimnek nincs szerencséje, folyamatosan esnek ki az emberei. Vagyis, ha én panaszkodtam a csapatépítésről, akkor ő mit mondjon? Olyan összetételben kellene sikeresen szerepelni az Európa-bajnokságon, mint amilyenben előtte még sosem játszott a válogatott. Pedig valóban fontos lenne a jó eredmény, mert ez a világverseny már az első lépcső, az első rosta a tokiói olimpia felé, hiszen ez alapján sorsolnak majd minket a világbajnokság kvalifikációjához.

A magyar válogatott az Európa-bajnokságon a C-csoportba került Hollandia, Spanyolország és Horvátország mellé. Továbbjutása esetén a 2-es csoportban folytathatná a szereplést – itt a D-csoportból érkező Norvégia, Franciaország, Németország, Csehország négyesből hárommal kellene megmérkőzni.

Túlzott vágyaink ebben az összetételben nem lehetnek, ez tény, de megoldhatatlan feladatot is csupán egyet-kettőt látok. Az első csoportkörben lévő ellenfeleink közül a hollandok két iszonyú fontos embert veszítettek Danick Snelder és Yvette Broch személyében, kérdés, hogy tudják-e őket pótolni, a spanyolok átalakuláson mennek keresztül, biztosan nem most a legjobbak az elmúlt éveket tekintve, a horvátokat pedig muszáj megvernünk. Ha tovább tekintünk, akkor a norvégokat felejtsük is el, a románok ellen bármi lehet, ezt tudjuk, Cristina Neagu egymaga képes megnyerni, de épp úgy elveszíteni is a meccseket. Szerintem Németország lesz a harmadik továbbjutó még úgy is, hogy ők sem teljes csapattal jönnek, de ha a csehek lépnek tovább, ellenük is lehet győzelmi esélyünk. Ha ez sikerülne, vagyis, mondjuk a spanyolokat és a cseheket vagy a németeket sikerül legyőzni, akkor a csoport negyedik helye körül állnánk, a végeredményt tekintve a nyolcban lennénk, és ez most már nagyon komoly siker lenne. Tudom, mi magyarok olyanok vagyunk, hogy az ezüstérmet is kudarcnak tartjuk, de ezt most, a jelenlegi felállásban felejtsük el…

Fradi.hu