Egy nappal azután, hogy Oslóban a magyar válogatott megverte a norvégokat, a vezető helyi napilap, az Aftenposten úgy érezte, le kell lepleznie a “magyar futball mételyét”. És ami a legszomorúbb, ehhez lelkes magyar segítőket is találtak a Political Capital és a hozzá kötődő Polgári Platform vezetői személyében.

A cikk a következő kérdéssel nyit “Van-e közös a négy méteres kerítésben, amivel a magyarok körülveszik magukat és a huhogásban, amit az ország stadionjaiban hallani. Ezután érinti a szeptemberi románok elleni meccset: “a vészkijáratokat blokkolták, nem tisztelték a nemzeti himnuszokat és az UEFA képviselői felfigyeltek rasszista viselkedésre” – írja az Aftenposten.

Majd jön Liban Abdi, akivel kapcsolatban egy olyan cikket idéz a kedves szerző, ami ilyen tételmondatokat tartalmaz: “a fradisták közismerten neonácik”.

Eztán jön a cikk messze legjózanabb része: interjú Libannal. Ő a következőket mondta: “A rasszizmus gond Magyarországon, és hallható a lelátókon. Bár nem felém irányult, mindig szomorú volt hallani a huhogást. Leginkább az ellenfelek szurkolói csinálták, de néha mindkét fél. Azok a szurkolók, akik szeretnek, ha jól mennek a dolgok, de ha nem, rasszista dolgokkal fordulnak a légiósokkal szembe… Sok jó barátom van Budapesten és soha nem volt gondom a magánéletben. Volt néhány beszólás, de semmi, amit ne tudtam volna kezelni. A rasszizmus nem volt olyan nagy gond, mint amilyenre számítottam.”

A cikk visszatér szeptember negyedikére: a Keletinél kialakult konfliktusról ír a bevándorlók és a huligánok közt, majd a “keresztény Európát megvédeni kívánó Orbán Viktorról” ír, aki szintén ott volt a magyar-román meccsen. Itt szólal meg Krekó Péter, a Political Capital igazgatója: “történelmileg a magyarok erősnek tartották magukat az európai török invázióval szemben. A politikusok kereszteseket játszanak, akik megvédik Európa határait. Orbán könnyen bújik ebbe a szerepbe. A futballpályák rasszista bekiabálásai annak a lecsapódása, amit a kisebbségek olvashatnak a kommentekben, hallhatnak az utcán, a mindennapi beszélgetésekben és a Parlamentben”.

A következő megszólaló Hajba Máté, a Somogyi Zoltán alapította Polgári Platform alelnöke: “A “Mocskos cigányok” egy nagyon elterjedt szidalom a stadionokban, de ugyanez van a zsidókkal is. Nem számít, milyen nemzetiségű a játékos. A szurkolók nagy része jól viselkedik, de a rasszisták elijesztik őket a stadionoktól. Majd minden klub részese ennek, de néhánynak erőszakosabbak a szurkolói, mint másoknak.” Hajba felemleget egy harmadosztályú meccset is, ahol a roma származású bírót halálosan megfenyegették, miután félbeszakított egy meccset.

A cikk a 2012-es Izrael elleni meccset is megemlíti, ahol “tízezrek harsogták magyar büszkeséggel az antiszemita rigmusokat”.

A következő megszólaló, a Norvégiában született és élő, de évente többször Budapestre látogató (van, mikor több hétre is!) Csángó Mónika újságíró: “Semmi új nincs abban, hogy a futballstadionokat a rasszista gyűlölet arénájaként használják, de abszolút tragikus, ami a zsidókkal és romákkal szemben zajlik. Semmi helye nincs ott ennek”. Csángó szerint a Jobbik szavazói azok, akik azt kiabálják a futballmeccseken, hogy “öljétek meg a zsidókat!”. Csángó eközben azt elismeri: jobb ma Magyarországon a zsidóság helyzete, mint volt akár a hetvenesek években.