A Nemzeti Sport beszélgetett korábbi remek játékosunkkal.

Amikor ausztriai otthonában telefonon kerestem, azt mondta, hívjam vissza később, mert dolgozik. Nem tudott félretenni a profi időkből?
Én a pályán és azon kívül is a munkából éltem. És a mi időnkben nem kerestek annyit a labdarúgók, mint manapság. Kismarton mellett, Soprontól 20 km-re lakom, a schwchati reptéren vagyok biztonsági őr. De korábban taxiztam is.

Még ma is előttem van, ahogy előredöntött felsőtesttel, kicsit kalimpáló karmozgással szélsebesen megindult a bal szélen.
És mi lett volna, ha megtanítanak a rendes testtartásra?! Nyilasi Tibor és Törőcsik András is sokkal gazdaságosabban futott volna, de senki sem törődött akkoriban a mozgáskoordinációval.

Kitől kapta a Csóka becenevet?
Miután 17 évesen Szolnokról a Fradiba kerültem, kóstolgattak a csapattársaim, én meg azt válaszoltam, hagyjatok már, öreg csóka vagyok, aztán ebből lett a Csóka.

Miért hagyta el az országot ’79-ben csapata túráján?
A Fradiban játszol, de gyakorlatilag fillérekért. Jó, egy Ladát vehettél, meg ha voltak összeköttetéseid, lakást is. Vagy pitizhettél az elvtársaknál. Húszezer forint volt a legtöbb, amit havonta kerestem – persze ez is sokkal több volt, mint egy átlagember fizetése -, nyolcvanezerbe került egy Lada. Többre vágytam. Az FTC spanyol túrájáról hazafelé jövet a brüsszeli repülőtéren hagytam ott az együttest, miután a csapatvezető Mészáros Józseftől csak ott kaptuk vissza az útleveleket – egyszerűen taxiba szálltam. Amikor kiosztották a repjegyeket és kérdezgették, hol lehetek, állítólag Ebedli Zoli, hogy biztos disszidált a Csóka. Hát eltalálta.

Elő volt készítve a lelépése?
Ugyan már! Csupán annyiban, hogy a feleségem egy bécsi társasutazáson vett részt. De hogy melyik csapathoz megyek, az fel sem vetődött bennem. Mindössze húszezer forintnyi valutával a zsebemben Brüsszelből Bécsbe utaztam, ahol a Kartnerstrassén sétálva találkoztam a szintén disszidens Tatai László gyúróval, ő hívott Grazba a GAK-hoz.

Hogyan került mégis Brugesbe?
Kű Lajos révén, akit nagyon szeretett a belga csapat elnöke. A brugesi vezetők eljöttek értem, és kivásároltak a grazi szerződésből.

Mennyi időre tiltották el?
A magyar szövetség két évre akart elmeszelni az UEFA-nál, de Kű azt mondta, írjak egy levelet, hogy el kellett hagynom Magyarországot. Ezt méltányolva csak egy évet kaptam. Amikor kimentem, abban az évben a magyar válogatott Bécsben játszott. Megnéztem a srácokat, mindenki kérdezte, mi van velem, csak Szepesi György MLSZ-elnök mondta, hogy disszidensekkel nem fog kezet.

Kű Lajossal már nem, viszont Bálint Lászlóval játszott együtt Belgiumban.
Sőt, ugyanabban a házban laktunk, Báróékkal nagyon jóban voltunk. De két év alatt hét edzője volt a csapatnak, és én csak három-négynél játszottam, háromnál nem, úgyhogy elvágyódtam. És ismét csak Bécs hozta meg a szerencsémet, mert az egykori TV riporter, Szőnyi János testvére segített benne, hogy a bécsi Austriához kerüljek.

Bálinthoz hasonlóan még egy korábbi fradista klubtársával, Nyilasival is játszott külföldön, vele az Austriában.
Sőt, a sors majdnem úgy hozta, hogy Kű Lajossal is, csak ő éppen befejezte, amikor én Brugesbe kerültem. Viszont Báró és Nyíl is velem és Lajossal ellentétben legálisan légióskodott külföldön. Nem is írtak rólam a magyar lapok, amikor kint maradtam, csupán a Népsport említette meg, hogy a Fradiban egy magyarral kevesebb van…

A Ferencvárosban, a válogatottban és az Austriában összefonódott a pályafutása a szintén hatvanesztendős Nyilasival. Keresik egymást időnként?
Nem. Nincs ebben semmi különös, elváltak az útjaink.

Az FTC-vel tartja valamilyen formában a kapcsolatot?
Á, dehogy! Különben is, az én korosztályomból senki sincs a klubnál. Csak halkan kérdezem: miért nincs?

Ha mai fejjel újra dönthetne, van, amit másképp csinálna?
Persze! A nejem még Vancouverben nagyon jóba lett Puskás Ferenc feleségével, Erzsébet asszonnyal. Ma már szólnék Puskásnak, hogy járjon közbe az érdekemben. Vagy Kubala Lászlónak. Ők mindenkinek segítettek. De inkább azt sajnálom, hogy nem születtem 30 évvel később.

Thury Gábor / NS