Szűcs Mihály emlékezett vissza a Varga Zoltánnal elért győzelmi sorozatra, majd elemezte a mai csapat helyzetét.

Hektikus időszakként emlékszem arra a szezonra, nem a legnyugodtabb évünk volt. Nagyon jó csapatunk volt, hiszen a Bajnokok Ligája-szereplés utáni idényről beszélünk. Kiestünk a BL-selejtezőből a Göteborg ellen, pedig lett volna sanszunk, majd Novák Dezső bácsit kikezdték. Szinte mindenki elkönyvelte, hogy Nyilasi Tibor lesz az utódja, minket is váratlanul ért Varga Zoltán érkezése. Azt mindenki tudta, hogy kicsoda, de a mi generációnk már nem látta őt játszani. Hallottuk, hogy Albert Flóriánnal együtt zseniális futballista volt, de nem jöttek ki valami jól. Aztán az elsöprő lendülete magával ragadta a társaságot. Pont a múlt héten voltam kint Athénban, és Hrutka Jánossal nosztalgiáztunk, óriási élményt jelentett az Olimpiakosz elleni két meccs, és persze a Newcastle elleni párharc is.

Nem úgy indult ez a tavasz, ahogy a Fradinál tervezték, de Thomas Doll kisugárzása rendkívül pozitív. Személyiségében egy kicsit hasonlít Détári Lajosra, hiszen határtalan önbizalmat sugároz, és ő is jó játékos volt. Eredményességben és szervezettségben is nagyon sokat lépett előre a csapat, ez az, ami meghatározza, hogy ilyen nyerőszériában vannak. Ami ősszel az ellenfeleknek befelé, a Ferencvárosnak pedig kifelé pattant, az most megfordult. Szerencsésebb sorozatban vannak, mint ősszel, de örök futballtörvény, hogy a szerencse amellé áll, aki többet tesz érte. A csapategység is sokkal jobb, mert a német edző jobban kezeli a magyar játékosokat. Kívülállóként úgy tűnt, Moniz idejében sokkal nagyobb volt a szakadék a külföldiek és a magyarok között. Márpedig a rend előbb-utóbb mindenhol meghozza gyümölcsét, erre talán a legjobb példa Leonardo esete, aki később jött vissza a szabadságáról, ezért korábban nem kapott semmit, most télen viszont alaposan megbüntették. Két-három napig duzzogott, aztán beállt a sorba, és tavasszal a Fradi vezéregyéniségévé vált.

A játékosok megérezték a vérszagot, hogy van esélyük odaérni az Európa Liga-selejtezőt jelentő helyezésre. Nyilván nekik sem mindegy, hogy rögtön külföldi riválisok ellen kezdhetik szereplésüket az új stadionban. Márpedig ha egy jó csapat elkap egy ilyen remek szériát, akkor nehéz kizökkenteni. Jova Levente is jó teljesítményt nyújtott, de tavasszal Dibusz Dénes is kiválóan véd, végtelenül nyugodt kapusnak tűnik. Gyömbér Gábor egész évben a hátán viszi az együttest, és jó húzás volt, hogy amikor Böde Dániel hullámvölgybe került, Thomas Doll megtalálta a csapat multifunkcionális játékosát Busai Attila személyében, aki a pálya szinte minden pontján nagyon hasznos tud lenni, nagy értéke a Fradinak.

Mindig az állandóságnak vagyok a híve, minél tovább egyben kell tartani a keretet, de néhány poszton szükség van erősítésre, például a csatároknál. Szélső hátvéd is kellene, mindkét oldalra, pláne ha igaz, hogy a tavasszal szintén jó teljesítményt nyújtó Jovanovics eligazol, illetve nem biztos, hogy Philipp Bönig bírná a szerda-szombat ritmust. Nagyon örülök, hogy a csapat ilyen fejlődésen ment keresztül, de ha ősszel megközelítőleg ilyen játékra lettek volna képesek, most két-három ponttal vezetnék a tabellát.

Rangadó