Az évforduló alkalmából az egyik alapító tag tisztelt meg minket visszaemlékező írásával.

Ez okot ad e sorok írójának, hogy mint alapító tag, egy kellemes nosztalgiázás során felelevenítse a kezdeteket és ezzel kívánjon a mai tagságnak Boldog Születésnapot és töretlen folytatást! “Csak Ferencváros, küzdeni kell!”

Érdekes párhuzam vonható a tegnap jubiláló régi Albert Stadion és az ország legnagyobb táborát vezető szurkolói csoport megalakulása között. 1995 május 20.-án 21 évvel és 1 nappal a stadionavató után, szintén egy 0-1-el végződő Fradi-Vasas mérkőzésen kötötte ki a B-közép kerítésére első drapiját egy 10-15 fős társaság, amelyen egy akkor még teljesen ismeretlen, mára azonban országosan és nemzetközileg is ismert márkanév volt olvasható: Green Monsters

A csoport teljesen új irányt adott az Üllői úti szurkolásnak, amely akkoriban igen nehéz feladat volt. Jó pár év és rengeteg munka kellett ahhoz, hogy eleinte csak páran, később egyre többen bekapcsolódjanak az újszerű dallamok és nóták éneklésébe.

A kezdeti nehézségek a tábor akkori összetételéből és hierarchikus berendezkedéséből adódtak, amelyet igen nehéz volt áthidalni. Akkoriban a K-L szektorok közötti lépcsőt több, leginkább csak ittasságukkal és trágárságukkal kitűnő noname spontán csoportok uralták. Pechjükre ezt a helyet nézte ki magának a Monsters legénysége is, ami eleinte nyilván inzultusokhoz vezetett. Az ellenállás verbális, de később fizikai formát is öltött. A támadásokat a csoport sosem tűrte, ami hosszú távon elismerést és szimpátiát váltott ki a tábort alkotó fiatalabb generációból, akiknek kedvükre volt az új hullám és szívesen csatlakoztak is az új alakulathoz. Az egyre népesedő és erősödő csoport (néha sajnos szó szerint is) a tábor vezéréve verekedte magát. Folyamatos hazai, idegenbeli, külföldi jelenlétével a brigádnak sikerült egyre inkább elfogadtatni magát a Fradi tábor többségével. Akik még mindig ellenezték a csapat működését és a reformokat, egyre inkább megszokták a jelenlétet, illetve lassan-lassan kikoptak a táborból.

Ekkor óriási fejlődés vette kezdetét. Először drapériájában újult meg a csapat elhagyva ezzel első, sokat megélt, de nem igazán impozánsra sikeredett transzparensét. (Amely a Dózsa pályától nem messze egy újpesti bérház belső udvarában készült és száradt a debütálás délelőttjén is. a meccsre kiérve még fogott a festék, tehát frissebb volt mint az aznapi Népszabadság :-) Ideje volt újat készíteni helyette)

Az új drapi stílusában és küllemében is sokkal tudatosabb és átgondoltabb produktum volt elődjéhez képest. Ezen már megtalálható volt az azóta kabalafigurává vált jellegzetes “Monsters-fej” amely, a szóbeszéddel ellentétben nem az egyik tagról lett mintázva. Továbbá új volt a betűtípus is. Később készült kisebb, idegenbeli zászló is amin szintén gótikus betűkkel a GM rövidítés és a fej szerepelt. Ezt váltotta később, a mai napig használt Fekete alapon fehér Monsters feliratú idegenbeli molinó, amely azóta szó szerint a fél világot bejárta. A Monsters büszke lehet rá, hogy alakulása óta minden hivatalos Fradi mérkőzésen, legyen az bárhol zászlójával és tagjaival képviseltette magát.

A fejlődés üteméből elengedhetetlenül következett, az első koreo időszerűsége. Először egy K-L szektoros két színű -mondani sem kéne zöld- fehér- kartonozást abszolvált a GM és természetesen a Fradi tábor is. Ez a vártnál jobban sikerült, jöhetett a következő kihívás zöld alapon fehér kereszt. A stadion adottságainak és a Fradi tábor nagyszerűségének köszönhetően ez is kitűnőre sikeredett így folyamatosan egyre bonyolultabb és nehezebben kivitelezhető látványtervek készültek. Pécsett az idegenbeli szüzességet elveszítve, elkészült az első vendégszektoros kartonozás amelyben a főváros (akkori) színei is szerepeltek.

A fejlődés és a lelkesedés exponenciális volt, így sok gyakorlatot szerezve, sok sikeres látvánnyal a hátuk mögött nem jelentett gondot a Dózsa elleni hazai derbyre elkészíteni az ország első egész stadionos koreográfiáját. (azóta sem készített más tábor mo.-on egész stadionos látványt)

Akkoriban jelentek meg az első egyen öltözetek. Először egy nyomott színes, majd később kötött sál, egyen kapucnis felső, póló is készült. Az első sálat nagyon keresték a csoporton kívüliek is, ennek megfelelően természetesen hamisították. A Monsters nem kereskedelmi célra, hanem tagjai számára készítette ezeket a ruházati darabokat ezért eleinte furcsa volt látni a kötelékbe nem tartozó szurkolókat, a saját maguk számára megálmodott darabokban. Hazánkban a Monsters előtt szinte csak a lilák UVB nevű csoportja készített koreográfiákat illetve saját logós ajándéktárgyakat. A szükséges anyagok speciális volta miatt nehéz volt őket megkerülve olyan forrást találni, ahol mindent be tudnak a fiúk szerezni, és nincs benne lila “segítség”. Ez rendkívül fontos szempont volt, ami növeli a teljesítményük értékét.

Persze mint a hullámvasút, úgy a csoport élete is tartogatott lejtőket. A belső nézeteltérések kialakulása egy folyamatosan növekvő létszámú kreatív embereket gyűjtő csapatnál elkerülhetetlen. A Monsterst sem kímélték a belső viták, melyek majdnem szakadáshoz is vezettek. Volt periódus, amikor a kettévált csoport egy része a tábort elhagyva a 8-as szektorba tette át székhelyét. A vitákat a csoport kifelé sosem kommunikálta, mert belügynek tekintette. Nincs ez másképp ma sem. Annyi azonban tudható, hogy az választandó irányvonal volt a fő vitatéma. Sokan a huliganizmust inkább előtérbe helyezve kívántak a továbbiakban működni, többen pedig a statikusságot választva a lelátói tevékenység abszolút prioritása mellett tették le a voksukat. (A mai Monsters a kornak megfelelően sikeresen ötvözi a két fő irányvonalat) A Monsters átmeneti hanyatlása, más csoportok megjelenéséhez és megerősödéséhez vezetett, de a vezető szerep sosem kérdőjeleződött meg.

A nehézségeken azonban sikerült túljutni és a legénység némi személyi változás és fiatalodás után ismét egységben folytatta tevékenységét, és folytatja a mai napig is. Továbbra is a B-közép élén, a tábor közepén.

Ha egy csoport történelmét taglaljuk, nem maradhat szó nélkül többi szurkolótáborhoz fűződő viszony firtatása sem.

A Monsters Magyarországon nagyon kevés baráttal rendelkezik. Kizárólag a Zalaegerszeg táborával mondható barátinak a kapcsolatuk. Ami ebből következik: Akinek kevés a barátja, annak sok az ellensége. Rengeteg vidéki túra bizonyította ezt. A csoport jellemzően vonattal utazott, ahol sokkal könnyebb konfrontálódni az adott város csapatának szurkolóival. Kiváltképp, ha valaki ezeket a lehetőségeket kimondottan keresi. A Monsterses fiúk pedig sokszor keresték…

A Fradi tábor nem lenne az ország legjobb tábora, ha nincs a Green Monsters. Mára már törvényszerű, hogy a tábor énekli a dalaikat és követi a Capo utasításait és ez Nekik köszönhető. Egy göröngyös felnőtté válás, harcos 19 év nehéz áldozatos munkája vezetett ide.

Természetesen 19 év történelmét nem lehet és nem is célom egy rövid írásban összefoglalni. Erre majd a megfelelő emberek gondolnak, és remélem, egy könyv formájában láthatják az érdeklődők a 20. jubileum alkalmával ! Bár így lenne!

Addig is kitartás kedves GM!!! Szép idők jönnek számotokra és a Ferencváros számára is! Az új stadion és az új B-közép Nektek (is) köszönhetően készült ilyen szurkolóbaráttá. Töltsétek meg hangotokkal az új arénát!

Üdvözlettel:
Hőke
Büszke alapító tag és Monsters fan