Pintér Attilát pedig kommunikációs tréningre küldik.

– Az akadémiai programok révén érezhetően javult az utánpótlás-nevelés. Továbbra is célunk, hogy a jól képzett magyar fiatalok pályára jutását segítsük. A tévés pénzek nagy része ennek megfelelően kerül már elosztásra. Nem olyan rossz egyébként a helyzet, mint amilyennek kinéz. Az NB I-en 65%, az NB II-ben 88% a hazai futballisták aránya. Az viszont rosszul néz ki, ha két hazai sztárcsapat meccsén egy időben csak 2-3 magyar van a pályán. Korábban már hoztunk olyan rendelkezést, hogy a 25-ös keretben hány hazai nevelésű játékosnak kell lennie. A következő évtől ez a szám már 12-re emelkedik, utána 13-ra. Ha 25-nél többen vannak a keretben, akkor ez a szám arányosan növekszik. És amin még gondolkozunk. Korlátozni szeretnénk az egy csapatban egy időben pályára lépő külföldiek számát. Sepp Blatter, a FIFA elnöke is elmondta, hogy újra elő kellene venni a 6+5-ös szabályt, amit az EU nem engedélyezett. Van egy uniós szabályozás a munkaerő szabad áramlásáról, de ez lehetővé teszi egyes speciális területeken, hogy ettől el lehessen térni. Ilyen a sport is, de még további egyeztetések szükségesek. Remélem, a FIFA is ebbe az irányba mozog. A sok külföldi nem segíti a nézőszámmal kapcsolatos terveinket, és semmi hozzáadott értéke nincsen a válogatotthoz sem. Nyilván figyelembe kell venni a meglévő szerződéseket, és azt sem mondom, hogy a nemzetközi kupaindulóknál abban az időben nem lehet majd más szabályt alkalmazni. Rugalmasak leszünk mi is – mondta.

Csányi arról is beszélt, hogy a mostanában elharapózott “bírózásoknak” is határt akarnak szabni, mégpedig akár drasztikus eszközökkel.

– Keményebben fognak fellépni azon edzők ellen, akik a mérkőzések után túlmennek egy határon, Olyat nem lehet mondani mostantól, hogy utasításra, szándékosan elvezették a meccset. Furcsa ez a bajnokság, ezeket nem fogjuk eltűrni. Fegyelmin túl büntető feljelentést is teszünk ilyen esetekben. El kell távolítani ezeket az embereket a pályák közeléből. Eddig türelmesek voltunk, most ennek vége van – szögezte le.

Csányi pénzügyi kérdésekről is hosszasan értekezett. Elmondta, hogy a szövetség az elmúlt évben 389 millió forint eredményt ért el, ehhez jön még 387 millió forintos megtakarítás a TAO-n keresztül. Ez a futballvezér szerint a bevételek növekedésének és a takarékos gazdálkodásnak köszönhető. A cél az, hogy az MLSZ saját vagyonát 2 milliárd forint fölé tornázzák, a következő évre pedig növekvő, 21,2 milliárd forintra rúgó bevétellel és 136 milliós tervezett eredménnyel számolnak.

– A pénzügyi rész egy sikertörténet. Ha ilyen történetekről tudnék beszámolni a szakmai munka kapcsán, akkor nagyon jó helyzetben lennénk – fűzte hozzá Csányi.

A futballvezér kitért arra is, hogy növelni akarják az utánpótlás edzők képzésére fordított összegeket, és a spanyol és a holland szövetséghez fűződő kapcsolatokat kihasználva szeretnének ottani elit akadémiákhoz szakembereket kiküldeni “tanulni”.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke kedden úgy fogalmazott, hogy Pintér – akinek lelkesedését és szakmai felkészültségét szerinte nem kérdőjelezi meg senki – „jól és őszintén” nyilatkozik, ám a stílusán egy kommunikációs tréninggel „segíteni” fognak.

Csakfoci és NSO