Az ex-újpesti edző szerint egyébként már a ‘buszon kikapnak’.

Az NB I-es labdarúgó bajnokság 12. fordulója különlegességeket tartogat a sárga-kékek számára. Az élvonalban még soha nem csaptak össze az ország legnépszerűbb együttesével, a kilencven percet ráadásul a Puskás-stadionban rendezik, az Üllői úton lévő Fradi-arénát ugyanis átépítik.

– Elismerem, hogy ezek tényleg különlegességek, de ha körülményeinket misztifikálnánk , akkor már a buszon ülve kikapnánk – jegyezte meg Véber György, a kövesdiek vezetőedzője. – Ennek következtében a sajátosságokat nem hegyeztem ki a fiúknak, akiket arra kértem, hogy kapcsolják ki a fejükből nemzeti stadiont, aztán ne nézzék a táblázatot, azt, hol áll a Fradi és azon se elmélkedjenek, hogy hány pont különbség van a két gárda között. Önmagam ismétlem: ebben az NB I-ben bárki bárkit megverhet, persze csak akkor, ha számára kijön a lépés. Nekünk nyugodtan kell futballoznunk a zöld-fehérek ellen: ha a „gyerekek” minden taktikai utasítást betartanak és a maximumot nyújtják, akkor szép eredményt érhetünk el, ellenkező esetben rossz vége lesz a kirándulásnak. Ami engem és szakmai stábunkat illeti: egész héten a leendő taktikával és a stratégiával foglalkoztunk, miközben elővettünk néhány olyan közkedvelt társasjátékot, mint a dominó, vagy a sakk…
Rakosgatnak

A szakvezető magyarázatot is adott szavaira. Leszögezte, hogy életében nem rakosgatta annyiszor a figurákat, mint mostanában, ugyanis csapatának valamennyi alakzatában gondokat fedezett fel.

– Az NB I-ben alapkövetelmény a kemény és a precíz védekezés – folytatta a Mezőkövesd Zsóry FC trénere. – Az FTC-t véletlenül nem lehet megfogni, tennünk is kell azért, hogy a hazaiak ne tudják saját játékukat nyújtani. A védőinktől elvárt precizitásba nem férnek bele a gyermeteg hibát. Ezen őrlődöm, őrlődünk, miközben hátvédeink az őrületbe kergetnek. A példa kedvéért nevesítek: Fótyik két meccsen nagyszerűen játszott, aztán betlizett, Szalai játéka a hullámvasúthoz hasonlít, Gévay egyszer jól teljesít, egyszer elmegy rajta a mérkőzés és így tovább. Mi nem csiki-csukis gólokat kapunk – talán csak a diósgyőri Bacsa ellenünk szerzett találata illik ebbe a kategóriába – hanem egyéni hibákat vétünk. Ha ellenfeleink a 6., vagy a 7. percben már egy-két góllal vezetnek, akkor persze borul a bili, most viszont abban reménykedem, hogy a Fradival szemben ilyen „nyalánkság” nem következik be. A betlizők miatt pakolgatom ide-oda a fiúkat, s keresem a legideálisabb megoldást.

A kövesdiek mestere ezután hangsúlyozta: bajaikat nem írja csupán védőik számlájára, elől is kell variálnia, mert a gólfelelős Balajtinak, Harsányinak, Menougongnak és Olasz D.-nek is egyaránt akadtak kiemelkedő, de gyenge időszakai.

– Talán csak a középpályán van nálunk állandóság, de az itt szolgálatot teljesítőktől is nagyfokú formajavulást várok – folytatta Véber György. – Taktikánk címszavakban: sokat legyen nálunk a labda, merjünk játszani, próbáljunk kezdeményezően fellépni, mert semmi esetre sem szabad őket magunkra húznunk.
A kezdőcsapat
A Mezőkövesd Zsóry FC tervezett kezdőcsapata: Szántai – Dobos, Szalai, Hegedűs D., Gévay – Kiss M., Pilibaitis – Farkas B., Bognár I., Melczer – Balajti.

(boon.hu)