Tegnap a helyszíni edzés mellett város- és meccsnézés is volt a programban – a mai rajt előtt Fodor Szabolcsot kérdezték.

Férfi jégkorong, Kontinentális Kupa, 3. kör, F-csoport, 1. mérkőzés
Olaszország, Cortina d’Ampezzo, 16.30
GKS Katowice – Ferencváros
Jegy: napi 22€ /34€, hétvégi 60€ / 100€ – megvásárolható online és a helyszínen.
TV: IIHF YouTube

Az 1964-ben alapított GKS Katowice nyolc alkalommal nyerte meg a lengyel élvonalbeli hokibajnokságot, 2022-ben és 2023-ban is ők voltak a sorozat bajnokai. Emellett a nemzetközi porondon is komoly tapasztalattal rendelkező klubról van szó. A 2022/23-as idényben a csapat a Bajnokok Ligájában szerepelt, éppen a Hydro Fehérvár AV19 együttesével egy csoportban, végül egy hosszabbításos sikerrel és öt vereséggel csoportja utolsó helyén végzett. Idén a lengyel bajnokság a koefficiensek alapján nem fér oda a BL-ligák közé, így a Katowice lengyel bajnokként a Kontinentális Kupában indult, ahol most, a harmadik körben csatlakozik a mezőnyhöz. De ebben a kupasorozatban is komoly tapasztalattal rendelkezik a zöld-fekete-sárga lengyel együttes, amely idén története során negyedik alkalommal lesz ott a mezőnyben. 2019-ben egészen a négyes döntőig jutottak, ahol a bronzérmet szerezték meg. Jelenlegi keretükben számos lengyel válogatott játékos mellett 13 légiós található, közülük négyen finnek, ketten-ketten kanadaiak, svédek és amerikaiak, míg találunk a névsorban egy-egy német, japán és ukrán játékost is. Vezetőedzőjük, Jacek Plachta játékospályafutása jó részét a német DEL-ben töltötte, a lengyel válogatottal számos világbajnokságon szerepelt.

Az 1947-ben alapított dán Herning Blue Fox nem kevesebb, mint 16-szoros dán bajnoknak mondhatja magát, ezzel dán rekordbajnok, igaz, legutóbb 2012-ben szerezte meg az aranyérmet, bár azóta is többször közelről ostromolta. A legutóbbi idényben megnyerte a Dán Kupát, és másodikként végzett a bajnokságban, így indulhatott a Kontinentális Kupában, mivel a bajnok Aalborg a BL mezőnyében vitézkedhet. Jelenlegi keretében 18 dán játékos mellett két-két amerikai, lett és svéd, valamint egy-egy finn és kanadai hokist találunk, a dánok között számos válogatott és egyéb nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékos van.

A torna házigazdája, az 1924-ben alapított SG Cortina olasz bajnoki címvédő, és összesen 17-szeres olasz bajnok, tavasszal 16 év után hódította vissza a bajnoki címet. Emellett az Alpesi Liga mezőnyének is tagja, így folyamatosan jó képességű csapatok ellen játszik nemzetközi mérkőzéseket. A legutóbbi idényben egészen a döntőig menetelt, ahol a szlovén Jesenice állította meg végül. Keretében az olasz játékosok mellett három kanadai és egy amerikai légiós szerepel.

Fradi.hu