Úszó szakosztályunk négy úszója is bekerült a szövetségi kapitány világbajnoki keretébe.

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba hétfőn kijelölte a 2023. július 14-30. között Japánban, Fukuokában sorra kerülő világbajnokságra készülő keretet. Jelenleg huszonhárom tagú a vb-re kijelölt medencés válogatott, amelynek tagja az FTC négy úszója, a nők között Burián Kata, Fábián Bettina és Mihályvári-Farkas Viktória, valamint a férfiaknál Verrasztó Dávid is. Sós Csaba hangsúlyozta: a jelenlegi névsorban szereplők biztos indulók valamennyi megjelölt távon. Burián Kata 200 háton, Fábián Bettina 400 gyorson, Mihályvári-Farkas Viktóia 800 gyorson, 1500 gyorson és 400 vegyesen, Verrasztó Dávid pedig 400 méter vegyesen lesz érdekelt.

Úszó szakosztályunk vezetője, Orosz Andrea nyilatkozott a FradiMédiának:

– Felemás érzéseim vannak az első nagy erőpróbánk után. Két nagyon komoly edzőtáboron vagyunk túl. Kemény, hajtós edzések után érkeztünk a bajnokságra, túl sok ideje nem volt a csapatnak a regenerálódásra. Talán ezért nem sikerült mindenkinek annyira jól az országos bajnokság, ahogy vártuk.

– Összesítésben a szakosztály csakúgy, mint tavaly, a harmadik helyen végzett a klubok rangsorában a BVSC és a Győr mögött.
– Igen, és ez jó eredmény, de szerettünk volna előrelépni. Burián Kata 200 háton és Mihályvári-Farkas Viki 400 vegyesen is aranyesélyes volt, nekik ezen a távon most nem sikerült győzniük. De sok egyéni csúcs született, a fiúk között 400 vegyesen Versitz Ákos harmadik helye kellemes meglepetés, remek eredmény. És a váltókról se feledkezzünk meg: öt váltóból három is dobogós volt, ami ragyogó teljesítmény. Hasonló éremszámban gondolkoztunk a verseny előtt, csak a medálok színében lett pár eltérés.

– Sós Csaba kapitány kihirdette az úszó csapatot a nyári világbajnokságra, négy ferencvárosi már biztos vb-résztvevő. Van esély arra, hogy bővüljön a csapat?
– Mindenképpen van. Európa-bajnokunk, Mészáros Dániel egy hosszabb betegségből felépülve érkezett az ob-ra, négy hetet hagyott ki. Neki kell még egy kis idő a teljes formába lendülésre, bízunk abban, hogy megússza azt az időt, ami ahhoz kell, hogy bekerüljön a csapatba. Fábián Bettina, Burián Kata, Mihályvári-Farkas Viktória és Verrasztó Dávid már készülhet Fukuokára. A világbajnokságon most biztosan nem lesz 25 kilométeres táv a nyílt vízi úszásban. Gálicz Peti ezen a távon szerzett bronzérmet a hazai vb-n, az Eb-n szerepel majd a 25 km-es táv is, így neki ott kell a legjobbját nyújtania. Gálicz Lacinak pedig az U23-as világbajnokságon.

– Elképesztő sorozatra kell készülnie az úszóknak: nyáron világbajnokság, aztán Eb, majd újra világbajnokság és olimpia. Hogy lehet készülni erre az erőltetett menetre?
– Teljes erőbedobással és nagy elszántsággal! Ez azért nem hétköznapi terhelés, de mindenkire ugyanezek a versenyek várnak. Most egy pici pihenő után jönnek a spanyolországi, olaszországi viadalok. Azt látni kell, a világban sorra tűnnek fel az elképesztő tehetségek, akik űridőket repesztenek. De mi is hiszünk az elvégzett munkában, rengeteget dolgozott a csapat, a befektetett munka pedig előbb-utóbb mindig megtérül.