Dénessel a SportalTV beszélgetett.

Azt tudja, milyen a mérlege az ősi riválissal szemben?
Nem rossz… Régebben nagyjából egyenlő erők párharca zajlott a pályán, de az elmúlt években átvettük az irányítást, jó ideje nem kaptunk ki. Nem bánnám, ha ez így lenne még egy ideig.

Tizenkét mérkőzés óta még csak pontot sem vesztettek az Újpest ellen.
Ez azt jelenti, hogy az utóbbi négy évben folyamatosan legyőztük, ami nagy tett. Akármilyen állapotban van a két csapat, akárhol helyezkedik el a tabellán, a derbi mindig háromesélyes. Ezért is tartom bravúrnak, hogy ilyen szép szériát kiépítettünk. Jóllehet ezt nem könnyű tovább nyújtani, ahogy telnek az évek, ahogy múlnak a meccsek, úgy a lila-fehérekben is egyre nagyobb a vágy arra, hogy megszakítsák ezt a sorozatot. Szóval, egyre nehezebb megverni őket, de mi más hajtana bennünket most is? A győzelem nem csupán azért lenne fontos, mert egy újabb derbit húznánk be, hanem a bajnokság megnyerése miatt is.

Maradva még a sorozatoknál: arról már beszéltünk, hogy zsinórban tizenkét győztes meccsnél járnak, arról még nem, hogy huszonegy mérkőzés óta veretlenek az Újpesttel szemben.
Ez is nagy szó! Örülök, hogy részese lehetek ennek a gyönyörű szériának, hogy átélhettem feledhetetlen pillanatokat az egymás elleni találkozókon. Mindamellett azt sem feledem, hogy a múltból nem lehet megélni, azért, mert az utóbbi években rendre legyőztük az Újpestet, legközelebb nem adnak három pontot. Szép és jó, hogy huszonegy meccs óta nem kaptunk ki, de a következő mérkőzés is nulla nulláról indul. Mindent bele kell adnunk annak érdekében, hogy ismét győztesen jöhessünk le a pályáról.

Nem tart attól, hogy hétfőn megszakad a sorozat?
Egyszer minden sorozat véget ér – remélem, ez még kitart egy ideig. Ugyanakkor nem az foglalkoztat, hogy hány éve nem szenvedtünk vereséget, sokkal inkább az, hogy most is nyerjünk! Igyekszünk az előttünk álló feladatra koncentrálni, csak az lebeg a szemünk előtt, hogy megint győzzünk!

Mennyiben más az a hét, amelynek végén – illetve ezúttal hétfőn – az Újpesttel játszanak?
Más, mint a többi, hiszen a derbi kiemelt jelentőséggel bír – a két klub, a két szurkolótábor és persze a két csapat számára is. Mivel a bajnokság még nyílt, hozzátehetjük, hogy a szokottnál is nagyobb tétje lesz az előttünk álló meccsnek, ugyanis ahhoz, hogy növeljük az előnyünket, meg kell szereznünk a három pontot, nincs mese.

A szeptemberi hat nullás, majd a februári három egyes siker után is úgy fogalmazott, hogy a magyar labdarúgásnak, az NB I-nek szüksége lenne egy, a tradíciójához méltó Újpestre. Számos pozitív reakciót váltott ki a nyilatkozatával – a negyedik kerületből is megköszönték?
Arra nem emlékszem, hogy kaptam volna üzenetet, de amikor néha összefutok újpestiekkel, azt tapasztalom, nem viseltetnek ellenszenvvel irántam. Mindig tisztelettel beszéltem róluk, szerintem a pályán sem tettem soha olyat, ami miatt esetlegesen neheztelniük kellene rám. Azért meg csak nem haragszanak meg, ha egy-két lövést megfogok, végtére is ez a dolgom… A magyar foci két legnagyobb szurkolótáborával és renoméjával rendelkező klubja a Ferencváros és az Újpest, úgyhogy amit korábban kijelentettem, most is tartom. Láthatjuk, hogy néhány jó eredmény mit tesz: már egy héttel a mérkőzés előtt elfogytak jegyek, ami szintén azt mondatja velem, hogy a derbi nélkül nem létezik magyar labdarúgás. Az újpesti drukkerek biztosan ki vannak éhezve arra, hogy sikeres legyen a csapatuk. Ellenfelünknek az elmúlt hetekben az volt a legfontosabb, hogy elkerüljön a kieső zónából, és mivel úgy tűnik, ezt a küldetést teljesítette, kicsit megnyugodhat. Jó irányba indultak el, de hétfőn azért várok egy kis megtorpanást…

Árulja el, milyen Fradira számít?
A tavaszi szezonnak volt egy olyan időszaka, amikor úgy tűnt, tetemesebb előnyt tudunk kialakítani, ám eltelt néhány hét úgy, hogy nem nyertünk, az előnyünkből le is adtunk tíz pontot. Ez eléggé frusztráló volt, de már mászunk kifelé a gödörből – és ezt nemcsak azért merem kijelenteni, mert az utóbbi két meccsünkön győztünk, hanem azért is, mert ugyan a Vidi elleni hazai találkozón csak döntetlent értünk el, már azon is javuló játékot mutattunk. A Honvéd ellen a játék és a futball is rendben volt, a Vasas ellen alaposan megszenvedtünk, de a lényeg, hogy a miénk lett a három pont. Fontos volt, hogy mindkét mérkőzést kapott gól nélkül zártuk, azért is lenne jó, ha Újpesten folytatódna ez a sorozat, mert ha hátul nullára hozzuk le a meccset, a támadóinknak elég egy gólt szerezniük ahhoz, hogy nyerjünk. Persze mindig többre törekszünk, továbbá arra, hogy kiszolgáljuk a közönségünket. A fejünket már kidugtuk a vízből, abban bízom, az elkövetkezendő hetekben sorjában aratjuk a győzelmeket, és akkor nem lesz kérdés, hogy begyűjtjük az újabb bajnoki címünket.

Bővebben: Sportal