Bencét kérdezték a válogatott debütálásról.

Nemcsak azért volt emlékezetes a Litvánia – Magyarország férfi kézilabda Európa-bajnoki selejtező, mert válogatottunk 46 gólt szerezve beállította a történetének rekordját, hanem mert remekül mutatkoztak be a fiatal játékosok is. Közülük is kiemelkedett Imre Bence, a Ferencváros húszéves jobbszélsője, aki első válogatott meccsén kilenc gólt szerzett.

Jól éreztem magam, nagyon segítőkészek voltak a többiek, és igazán nem is izgultam a meccs előtt, annyira gyorsan történt minden, egyszerűen nem volt időm feldolgozni, hol is vagyok pontosan – mondta Imre Bence a Nemzeti Sportnak, miután hazatértek Litvániából. – Kis drukk azért volt bennem, de nem izgultam túl a helyzetet, az utóbbi időben már nem is jellemző ez rám.

Ilyen bemutatkozásra azért ő sem gondolt, ahogy pályára lépett a tizenötödik percben, azonnal betalált hetesből, de a kilenc szerzett gólján ő is meglepődött, hiszen már annak is örült, hogy beválogatták, és pályára léphetett a válogatottban.

És még a játék is jól ment, de a csapat győzött, nem én, jó volt látni a többi fiatalon is, hogy senki sem izgulta túl, mindenki tudta, mit kell tennie – folytatta a Fradi játékosa, megemlítve, hogy a szélsőposzt erősen csapatfüggő, mert a társak alakítják ki a helyzetet, neki „csak” be kell dobnia. – Kicsit talán keményebb meccset vártunk, de az elején bírta a tempót az ellenfél, jött velünk, ami bizonyítja, nem rossz csapat a litván. Nekünk több variációs lehetőségünk volt, friss lendületet hozott mindenki, aki beállt, a tempót egy idő után nem bírta az ellenfél, a belső posztokat pedig nem tudta úgy forgatni, mint mi.

Imre úgy véli, befolyásolta a litvánok játékát, hogy nekik is voltak hiányzóik. 10–10-es állásig így is tudták tartani magukat, utána elszakadt Chema Rodríguez együttese, és a második félidőben jobbszélsőnk is megtáltosodott, kilenc góljából nyolcat a szünet után szerzett.

Futószalagon jöttek a helyzetek, főleg az én oldalamon, összesen tizenhat lövésünk volt a jobb szélről, ami ritka, de a társaim nagyon jól kiszolgáltak, lefutottuk a litvánokat, sokszor nem tudtak visszarendeződni” – magyarázta. Nemcsak azzal léptek el a mieink, hogy az első tizenöt perc után tempót váltottak, hanem hogy a játék minden elemében felülmúlták ellenfelüket. Andó Arián 41.6 százalékkal védett az első félidőben, és Nagy Martin is öt védéssel mutatkozott be a magyar kapuban, elöl pedig jó százalékkal értékesítették a helyzeteiket a többiek, a mezőnyből közel nyolcvanszázalékos hatékonysággal lőttek kapura.

Nem minden marad meg az emlékezetben ekkora eufória után, az adrenalin miatt az ember könnyebben felejt – tette hozzá Imre Bence. – Ha visszaemlékszem a meccsre, megvan a bevonulás, vagy ahogy futok vissza egy gól után, és mindenki fülig érő mosollyal örül a pályán és a padon, de a legkedvesebb pillanat talán a labdaszerzésem. Előtte volt néhány helyzet védekezésben, amit jobban megoldhattam volna, kaptunk is gólt rólam, de ennél a labdaszerzésnél olyan érzésem volt, hogy végre védekezésben is hozzátettem a magamét a csapat teljesítményéhez, ráadásul emberhátrányban.

A magyar válogatott eddig hibátlan a selejtezőcsoportjában, amelyből Svájc jutott még tovább a jövő januári Európa-bajnokságra, de vasárnap még van egy találkozó, a fiatalok Tatabányán fogadják Grúziát, és ahogy Imre Bence magyarázta: a válogatottnál nincs kevésbé fontos vagy tét nélküli mérkőzés.