Elek Gábort kérdezték a mai rangadó előtt.

– Az ETO és a Ferencváros is hozta a kötelezőt, sima Magyar Kupa-továbbjutással hangolt a hétvégi „bajnoki döntőre”. Habár a győriek lesznek hazai pályán, a Fradinak talán előny, hogy egy hete még kiélezett BL-meccsen kellett bizonyítania, míg a kisalföldiek több mint egy hónapja játszottak valódi erőfelmérőt jelentő nemzetközi kupamérkőzést. Hogy látja, a frissesség vagy a meccsritmus nyomhat többet a latban?
– Ez az a párharc, amelynél lassan tizenöt éve keressük, mi lehet a tényleges előny. Annyira a pillanatnyi forma és a mentális állapot határozza meg ezt a párharcot, hogy nem lehet előzetes felmérésekbe kapaszkodni. A frissesség és a nemzetközi ritmus sem jön rosszul, de hogy ki mennyire tudja felvenni a másik ritmusát, az más kérdés.

– Mindkét csapat kerete kiegészült, többen visszatértek sérülésből, s talán már a fővárosiak is hozzászoktak Béatrice Edwige hiányához. Jelenleg melyik csapat tűnik komplettebbnek, kik lehetnek a kulcsszereplői a csatának?
– Kovács Anett nagyon hiányzik a jobb szélről. A decemberi meccsünket kihagyó Kisfaludy Anett már visszatért, de az ETO felé billenti a mérleg nyelvét, hogy Line Haugsted, Ana Gros és Kari Brattset is bevethető lesz, bár Silje Solberg azért hiányozhat. Sok múlik majd a játékstruktúrán, hogy ki mennyire tudja tompítani a másik erősségeit, valamint kiemelt jelentősége lesz a kapusoknak, a precizitásnak.

– Az első felvonáson meglepően nagy különbség alakult ki, szinte végig az FTC akarata érvényesült. A népligeti mérkőzés tapasztalatait is figyelembe véve mire kell leginkább figyelni a „döntő” megnyeréséhez?
– Az első félidőben kifejezetten az ETO uralta a meccset, de Bíró Blanka teljesítménye akkora stabilitást adott a csapatnak, hogy az felszabadított minket. Így, hogy hátul javítottuk az elöl elkövetett hibákat, sokkal ötletesebbek voltunk. Most is ezen fog múlni – nagy lehetőséghez jut az, akinek egy-egy stabil szakasz lesz a játékában.

– Mindenki a saját játékát szeretné játszani, de mi van akkor, ha ez a két stílus hasonlít egymásra? Hiszen mindkét csapat szeret kemény védekezésből gyors lerohanásokkal, szélsőgólokkal operálni, s az átlövőkben is van kraft. Ilyenkor az egyéni kvalitások vagy a csapategység a fontosabb tényező?
– Mindkettő egyaránt fontos, nem lehet külön kezelni őket. A csapategység alapozza meg a sikert, és a jó egyéni teljesítmények döntik el a mérkőzéseket, mint például ősszel Bíró Blanié.

– Hiába vesztett ősszel az ETO a Népligetben, a Fradi Debrecen és Mosonmagyaróvár elleni pontvesztése szinte lenullázta a hatgólos előnyt. Azért csak szinte, mert döntetlen esetén az egymás elleni összevetésben megmarad a fővárosiak előnye. Kis túlzással élve: győzelem vagy halál a jelszó?
– Szerintem nem érdemes ennyire sarkítani a helyzetet. Sok problémával, sérülésekkel küzdöttünk azokban az időszakokban, amikor botlottunk, ráadásul az előre hozott világversennyel még hosszabb volt ez a szakasz. Tisztában kell lenni azzal, hogy Győrben az európai élcsapatok sem feltétlenül győzelmi eséllyel lépnek pályára. Nem is rakunk nagy terhet a játékosokra – szeretnénk jó meccset játszani, és ha rés van a pajzson, bebújni rajta.

NSO