A BL-Fradi korábbi kiválóságait kérdezték csapatunk helyzetéről.

Hajdu Attila

Nyilvánvaló, hogy a Fradi-játékosok arra a két mérkőzésre koncentráltak leginkább, amely kapcsán szinte az egész ország megmozdult. Ez azzal is járt, hogy nem annyira a bajnoki meccsekre összpontosítottak, amihez nyilván az is hozzájárult, hogy szinte behozhatatlan előnnyel vezetett a csapat. Kár volt a Leverkusen elleni vereségekért, mai napig fenntartom, hogy sokkal több volt e két meccsben. Sajnos azonban a Fradi nem megnehezítette, hanem megkönnyítette a német csapat dolgát. Mindkét mérkőzésen már az elején gólt kaptunk, valamint az összes lehetőséget elpuskáztuk; ráadásul a Bayer menetközben, a Bundesligában még a Werder Brement és a Bayern Münchent is megverte. E sűrű tavaszt nem tudták fejben rendbe rakni az FTC játékosai, és nyilván a Fradi ellen mindegyik NB I-es rivális is felszívta magát. Nagyon fontos tényező: ahhoz, hogy a nyilvánvaló tudásbeli különbséget érvényesíteni tudd, meg kell futni a métereket, meg kell nyerni a párharcokat. Ehhez viszont élesnek és koncentráltnak kell lenni – az utóbbi pár hétben leginkább ez hiányzott a Fradi játékosaiból…

Lisztes Krisztián

A visszaesés fő okát leginkább abban látom, hogy túlságosan a Bayer Leverkusen elleni Európa Liga-mérkőzésekre koncentráltak a játékosok, és eközben mentálisan és fizikálisan is elfáradt a csapat. Nincs vészhelyzet, kell venni egy nagy levegőt, elszámolni tízig (vagy inkább kilencig…), felállni, és tovább dolgozni. Minden csapat életében előfordulnak hullámvölgyek, ilyenkor az átlagosnál több negatív hatás is éri a játékosokat. El kell fogadni a kritikákat is, de biztos vagyok benne, hogy a visszaesés nem lesz tartós, és rövid időn belül kiegyenesedik a Fradi. Annak hogy a 16 pontos előny a felére apadt, az is az oka, hogy a Kecskemét nagyon stabilan gyűjtögeti a pontokat, de a nyolcpontos különbség azért megmarad. Mindenesetre a válogatott szünet kifejezetten jól jött az FTC-nek, azzal együtt, hogy sok válogatott játékosa is van, hiszen már a környezetváltozás is hozzájárulhat a mentális és fizikális feltöltődéshez.

Nyilas Elek

Egy éven keresztül nehéz tartani a csúcsformát, a visszaesés tehát valahol egy természetes folyamat. Egy hosszú, többfrontos menetelés során várható, hogy közben jön egy hullámvölgy, hiszen a kiemelkedő eredményekhez hihetetlen erőfeszítésekre van szükség. Azt sem szabad elfelejteni, hogy két korábbi kulcsjátékos, Aissa Laidouni és Franck Boli is távozott, ráadásul öt stabil kezdő is megsérült. A futballistáknak nem is fizikálisan, hanem elsősorban fejben kell feldolgozniuk a történteket. Jól jött a válogatott mérkőzések miatti kéthetes szünet, bár elég sok Fradi-játékos pályára lépett hazája csapatában is. Mégis: más impulzusok érték őket, és a környezetváltozás is sokat segíthetett. De történt, ami történt, a bajnokságot a Ferencvárosnak simán meg kell nyernie!

Vincze Ottó

Nem érzek különösebben nagy gondot, annyi történt, hogy valóban egy kisebb hullámvölgybe került a csapat. Ez azzal is magyarázható, hogy a fókusz – érthetően – a két Európa Liga-nyolcaddöntőre irányult, melyeken már nem lehetett úgy taktikázni, mint a csoportmérkőzéseken. A kinti meccs nem sikerült, ráadásul kimaradt Zachariassen két nagy helyzete, és a visszavágón is csak a kapufáig jutottunk. Nyilván ezt nehéz feldolgozni. Valóban sok volt a sérült, jöttek új játékosok is, ezáltal kicsit felhígult a keret. Tegyük hozzá: a játékosok döntő többségének ilyen meccsekben, ilyen szintű kettős terhelésben korábban nem volt részük. Biztos vagyok benne, hogy a Fradi kievickél ebből a hullámvölgyből, annak pedig kifejezetten örülök, hogy a 16 pontos előny nyolcra csökkent, hiszen a négy vereség legalább felébreszti az játékosokat, és kirángatja őket a komfortzónájukból. Mindez azért is fordulhatott elő, mert mindegyik NB I-es rivális felszívja magát a Fradi ellen, nekik ezek a nagybetűs „MECCSEK”, pláne, hogy a csapat most nincs topformában. De biztos vagyok benne, hogy a hátralévő mérkőzésekre összeáll az együttes; a keret minden tagja játszhat, és a sérültek is fokozatosan meggyógyulnak.

Mandiner