Az UEFA-hoz fordul az MLSZ a Nagy-Magyarország ügyben.

– Talán tiszteletlenül is hangozna, ha idézném az MLSZ-re vonatkozó, minap megjelent egyik-másik véleményt Nagy-Magyarország-ügyben, de azt hiszem, szükségtelen is: feltehetően találkozott ezekkel.
– Nem gondolom, hogy a bátorságunkat kellene megkérdőjelezni vagy megalkuvó magatartással lennénk vádolhatók, még ha a szurkolók és a sajtó egy része most így is vélekedik. Pláne nem igazságos ránk sütni, ami szintén olvasható volt, hogy „merünk kicsik lenni”, hiszen sokszor nem kicsinek vagy nagynak, de leginkább okosnak kell lenni, s ezt, azt hiszem, minden hazai véleményformálónak érdemes megfontolnia, mert nem hiszem, hogy jó hazafi, aki a zárt kapus büntetést kockáztatja. Márpedig a mi legfőbb célunk elkerülni, hogy a stadionok be legyenek zárva, éppen a szurkolók, a magyar válogatott és mindannyiunk közös érdekében.

– Ezért nem engedik a Nagy-Magyarország jelkép használatát a nemzetközi meccseken?
– Ebben a kérdésben egyértelműen kommunikált az MLSZ. A Nagy-Magyarország térkép használatát minden korlátozás nélkül, sálon, zászlón, molinón és minden formában engedélyezi a hazai mérkőzéseken. A nemzetközi meccsekre azonban az azokat rendező szervezet, az UEFA által követett gyakorlat érvényes, és az angolok elleni meccs után kapott egy plusz egy felfüggesztett zárt kapus mérkőzésre vonatkozó büntetéssel a hátunk mögött, sőt a fejünk fölött, valamint a szerbek elleni Európa-bajnoki selejtező előtt nyilvánvaló, hogy ennek a jelképnek a használata kapna akkora nemzetközi figyelmet, ami könnyen súlyos következményekkel járhat.

– Vagyis illene óvatosabbnak lenni, ezzel a magyar szurkolók számára fontos történelmi szimbólummal? Arra esély sincs, hogy ne büntesse az UEFA a használatát?
– Reméljük, hogy van és az MLSZ folyamatosan kapcsolatban van az UEFA-val ebben az ügyben, már egy tavaly októberi beadványban is igyekeztünk egy konkrét ügy kapcsán elmagyarázni a döntéshozóknak, hogy nem tekintendő kirekesztő megnyilvánulásnak ennek a jelképnek a használata, illetve a folyamatban lévő ügyektől függetlenül én magam is kezdeményeztem olyan megbeszéléséket, amelyek egyértelműen tisztázzák, hogy az UEFA engedélyezi vagy tiltja, hogy megjelenjen a Nagy-Magyarország ábrázolás a lelátón. A kezdeményezéssel természetesen az a célom, hogy az európai szövetség és a FARE is vegye le a tiltólistájáról a Nagy-Magyarország jelképet.

forrás: nso.hu

A Magyarország – Olaszország Nemzetek Ligája meccs kapcsán indult eljárás miatt a következő beadványt küldte meg az UEFA-nak:

Szemben a FARE ellenőr álláspontjával a Nagy-Magyarország molinó revizionistának és nacionalistának önmagában nem minősíthető. A Nagy-Magyarország molinó ezirányú minősítése olyan történelmi ismeretek hiányára vall a FARE ellenőr részéről, aminek az UEFA előtti eljárásban teret engedni nem lehet.

A mérkőzésen a szurkolók által felmutatott Nagy-Magyarország molinó valójában kizárólag azt szimbolizálta, hogy a Magyar Labdarúgó Válogatott szurkolói egy olyan határokon átnyúló közösséget képeznek, amelyek az európai labdarúgásban egyedinek számítanak.

A FARE ellenőr által tett megállapítás nem kizárólag felelőtlen, hanem olyan súlyos tárgyi és történelmi tévedésről is tanúskodik, amelyek az általa ellátott pozícióban nem engedhetőek meg. A FARE ellenőrnek minden körülmények között objektívnek kell lennie, hiszen ellenkező esetben nem tudja érdemben segíteni UEFA mérkőzés ellenőr munkáját és téves információival akár egy megalapozatlan eljárást indíthat meg az UEFA előtt, ahogy ezt esetünkben is tette anélkül, hogy bármilyen felelősséget vagy jogkövetkezményt is vállalna a tévedése miatt.

Mindezeket meghaladóan a Magyarország – Olaszország mérkőzéssel kapcsolatban nacionalizmusról és revízióról beszélni sem lehet, hiszen a két ország történelmében, illetve jelenlegi kapcsolatában nincs olyan terület, ahol akár a nacionalizmusnak vagy a revíziónak helye lenne. Ezt az álláspontunkat erősíti az a tény is, hogy a mérkőzés kezdetekor lejátszott olasz himnuszt 67.000 szurkoló tapsolta végig, ami a magyar szurkolóknak az Olasz Labdarúgó Válogatott iránt kifejezett tisztelete volt.

A teljes beadvány: nso.hu