A játékvezetők is edzőtáborral készültek a tavaszi rajtra.

A tavaszi rajt előtt a férfi és a női élvonalban, valamint a férfi másodosztályban működő játékvezetők évindító edzőtáborozáson vettek részt Telkiben.

Az egész héten át tartó program első két napján a VAR került fókuszba, a férfi és női élvonalbeli játékvezetők, VAR-asszisztensek és operátorok hat foglalkozási helyen dolgoztak: tesztmeccsen gyakorolták a különböző mérkőzésszituációk gyors és pontos megoldását, az UEFA által összeállított szituációkat elemezték, valamint elméleti ismereteikről is számot adtak.

Számtalan játékhelyzet került terítékre, jobbára olyan szabálytalanságok, amelyek után többször volt szükség beavatkozásra az elmúlt időszakban, ide tartoznak például a leshelyzetekkel kapcsolatos és a kézzel, karral elkövetett szabálytalanságok – fogalmazott Hanacsek Attila az MLSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke. – Az ősz folyamán előfordult néhány VAR-hiba a bajnoki mérkőzéseken, ezeket alaposan kielemeztük, és a gyakorlások során különös hangsúlyt helyeztünk az ilyen esetek helyes megítélésére, vagyis célirányosan azokat a szituációkat gyakoroltunk, amelyek korábban problémát okoztak a bajnokikon.

Hanacsek Attila hozzátette: a videóbíró-rendszer hazai bevezetése után többször problémát okozott, hogy egy-egy VAR-ítéletre hosszú perceket kellett várni a mérkőzéseken. Az utóbbi időszakban érezhetően gyorsult az ítélethozatal a VAR-vizsgálatok során, és a gyakorlások egyik célja, hogy még rövidebbé váljon a helyes ítélet meghozásához szükséges holt idő.

Az idei férfi világbajnokság változást hozott a félidei hosszabbításokat illetően, gyakoriak voltak az öt percnél hosszabb, esetenként tíz percig tartó félidei hosszabbítások. Ezzel kapcsolatban Hanacsek Attila elmondta: a labdarúgás szabálykönyvében nem történt olyan változás, amely indokolná az eddigi hazai gyakorlat megváltoztatását, ezért a tavaszi bajnoki mérkőzések félidei hosszabbításai sem lesznek hosszabbak, mint ősszel voltak.

Szerdától vasárnapig az élvonalbeli és másodosztályú játékvezetők, asszisztensek és ellenőrök részvételével folytatódott az edzőtábor. Az első napon a bajnokság során nyújtott teljesítmények értékelése szerepelt a programban, ezt követte az elméleti ismeretek felmérése, majd a fizikai felkészültségükről is számot adtak a játékvezetők.

Az edzőtábor zárásakor elhangzott: tavasszal rendkívül kiélezett csatákra van kilátás az élvonalban és a másodosztályban egyaránt, a cél, hogy a csapatok játékvezetői hibák nélkül döntsék el egymás közt a helyezések sorsát.

MLSZ