Középpályásunk elmondta, készen áll a tavaszi szezon rajtjára.

Árulkodó jel lehet, hogy a bajnoki főpróbának számító, cseh Viktoria Plzen elleni felkészülési mérkőzésen (0–0) Sztanyiszlav Csercseszov a kezdőcsapatba állította. Nem véletlen, Xavier Mercier az egész felkészülés idején jó formában futballozott, a spanyolországi edzőtáborban ő szerezte a Fradi mindkét gólját. Társait és a szakmai stábot is lenyűgözte az edzéseken mozdulataival, góljaival, gólpasszaival.

A csapat kedden hazatért Spanyolországból, a keret immár a Népligetben készül a keddi bajnoki rajtra (a ZTE FC lesz az ellenfél), a francia légiós pedig bízik benne, a tavasszal több lehetőséghez jut, mint az ősszel.

Több az önbizalmam, mint amikor tavaly nyáron megérkeztem a Fradiba – mondta a Nemzeti Sportnak Xavier Mercier, aki az ősszel nyolc NB I-es mérkőzésen egy gólt szerzett. – A téli felkészülés idején jól éreztem magam, minden labdaérintés öröm volt. Hogy aztán a jövő heti bajnoki rajton ott leszek-e a kezdőcsapatban vagy sem, arról a szakmai stábot kell megkérdezni. Én készen állok.

A magyar bajnok a téli felkészülés során a Mezőkövesd és a Viktoria Plzen ellen 0–0-t játszott, a lengyel Piast Gliwicétől 1–0-ra kikapott, a spanyolországi edzőtábor első mérkőzésén a német FC Augsburgot pedig Xavier Mercier duplájával győzte le, így kijelenthető, a Ferencváros összes téli felkészülési gólját a 33 esztendős francia támadó szerezte.

Xavier Mercier a nyár elején érkezett az Üllői útra, az OH Leuven játékosaként a belga bajnokság legutóbbi két idényében egyaránt a legtöbb gólt érő átadást adta. A tavasszal a ferencvárosiak sem bánnák, ha gólpasszokat kapnának tőle, már csak azért sem, mert a csapat sűrű időszak előtt áll. Január 24-én, kedden a Zalaegerszeg elleni elhalasztott idegenbeli bajnokival kezdi a szezont, utána fogadja a Vasast, pótolja a paksiak elleni találkozóját, majd következik az Újpest elleni Üllői úti derbi.

Sűrű lesz a program, de mi, játékosok ezt egyáltalán nem bánjuk. Legalább játszhatunk, futballozhatunk, és a felkészülési időszak után végre igazi tétre megy a játék. A tavaszi bajnoki rajthoz közeledve egyre izgatottabb az ember, próbálja elképzelni, milyen lesz újra éles mérkőzést játszani. Zalaegerszegen kezdünk, nehéz kilencven perc vár ránk, fontos a jó rajt. Két elmaradt mérkőzésünk van, ha ezeket megnyerjük, megnyugtató lesz az előnyünk.

Xavier Mercier és családja a téli szünetben odahaza, Franciaországban pihent. A játékos gyerekkorában nem messze Montpellier-től, Alés városában nőtt fel, szülei ma is ott élnek.

Jó volt otthon lenni. Év közben keveset tudunk találkozni a családdal, ám most mindent pótoltunk. Január elején aztán a feleségem és a gyerekek is visszajöttek velem Budapestre, hiszen kezdődött az iskola. A budai oldalon találtunk lakást, a kislányom és a kisfiam a közeli francia iskolába jár. A nyáron nemcsak én, ők is izgatottan vágtak bele a magyarországi kalandba, az eddigiek alapján kijelenthetjük, jobban nem is dönthettünk volna, mint hogy elfogadtam a Ferencváros ajánlatát. A klubnál minden adva van a sikeres munkához, nem a véletlen műve, hogy a nemzetközi porondon is jól teljesítettünk, és ott vagyunk az Európa Liga nyolcaddöntőjében. Nagy eredmény ez, nekem különösen, hiszen karrierem során most először játszottam nemzetközi kupamérkőzéseket. Az őszi menetelésünk örök élmény marad, és bízom benne, a tavasszal sem csupán két találkozó vár ránk.

A magyar bajnok február 24-én kap ellenfelet a nyolc közé jutásért, a nyolcaddöntő mérkőzéseit március 9-én és 16-án játsszák.