Férfi kéziseink fiatal irányítójával, Csörgő Kristóffal beszélgettek – a tehetséges játékosról Pásztor Istvánt is kérdezték.

A Ferencváros felnőtt kézilabda csapatában remek őszi szezont záró, mindössze 18 éves Csörgő Kristófot kérdeztük az elmúlt időszak szintlépéseiről. A fiatalról edzője, Pásztor István is elismerően nyilatkozott az Utánpótlássportnak.

Mesébe illő a kézilabdázó, Csörgő Kristóf elmúlt másfél éve: a 18 esztendős irányító fiatal kora ellenére szórta a gólokat a 2021/2022-es évadban az NB I/B-s Mezőkövesdben, amire a Ferencváros csapata is felfigyelt, és a múlt nyáron szerződtette is a sportág egyik legnagyobb hazai reménységét. Az ifjú sportoló a vártnál gyorsabban vette fel a fővárosi tempót: az ősszel nem csak a hazai felnőttélvonalban, hanem nemzetközi porondon, az Európa Ligában is gólokkal bizonyította a tudását. A Ferencváros vezetőedzője, Pásztor István is megerősíti: ritka a Csörgőhöz hasonló érett kézilabdázó.

A klubnál fél éve dolgozunk együtt, azonban az ifiválogatott miatt még hosszabb a közös múltunk – kezdi a szakember. – Amikor a Ferencvároshoz érkeztem, ragaszkodtam a szerződtetéséhez, hiszen kiváló elemként tekintettem rá a minőségi fiatalításhoz. Az engem is meglepett, hogy ilyen gyorsan beilleszkedett, és ennyire komoly szereplővé lépett elő; ez ilyen fiatalon rendkívül ritka. A kora ellenére az a típus, aki álmából felkeltve is kulcsfontosságú játékot tud bemutatni – ilyen a felnőtt játékosok között sincs sok. Kiegyensúlyozottan teljesít, de persze számos téren kell még fejlődnie. Lábbal remekül dolgozik, extrán gyors, robbanékony, emellett érti a játékot, sőt mentálisan is erős.

Ezen kvalitások alapján nem csoda, hogy Csörgő váltása gördülékeny volt.

A beilleszkedés simán ment, remek a közeg, így ezzel nem lehetett gond – emlékszik vissza a fiatal. – Minden szempontból komoly ugrásról beszélünk, de így, hogy sikerült hozzászoknom, már csak magamra fókuszálok, ez pedig megkönnyíti a játékot, és azt, hogy a csapatot a lehető legjobban segítsem. Fél év alatt sok szép pillanatot éltem át, kezdve a bemutatkozásomtól, az élvonalban és az Európa Ligában egyaránt nagynevű csapatok ellen bizonyíthattam, mint például a Flensburg és a Valur. Pár éve még a tv-ben néztem az összecsapásaikat, most pedig szerepelhettem ellenük – ez leírhatatlan érzés.

A fiatal a klubja mellett a korosztályos válogatottat is erősíti: 2022 nyarán az ifjúságiakkal Eb-negyedik lett, a torna legjobb irányítójának választották meg. A felnőtt szövetségi kapitány, Chema Rodriguez pedig a felnőtt-világbajnokság előtt őt is kiemelte azon utánpótláskorúak között, akiknek hamarosan a nagyszínpadon is eljöhet az idejük.

Életem egyik legjobb nyara volt a 2022-es, hiszen leigazolt a Fradi, ebből erőt merítve pedig a montenegrói Európa-bajnokságon is jól ment a játék. Ez is segített, hogy a lehető legjobb formában legyek. Immár a juniorok között a legfőbb célom, hogy nyáron szerepeljek a vb-n, és a lehető legjobb eredményt érjük el, a Fradiban pedig minél több játéklehetőséghez szeretnék jutni tavasszal is. Hosszútávon nem lehet más cél, mint a felnőttválogatott, és a Bajnokok Ligájában pályára lépni is csodálatos lenne!