Endi szerint jó állapotban van a csapat.

Halasztott meccs következik: a ZTE FC a Ferencvárost fogadja, a két csapat az őszi második fordulóból elmaradt mérkőzést pótolja a ZTE Arénában. A várakozás nemcsak a szezonkezdet miatt nagy, a Ferencváros vendégjátéka Zalában is rendre kiemelt jelentőségű. Megfelelő időjárás esetén a kedden 18.30-kor kezdődő összecsapáson nincs kizárva a telt ház sem, de az esőre, szélre, havas esőre a futballistáknak sem árt felkészülniük.

Különösen a ferencvárosiaknak, akik kedden tértek haza a spanyolországi edzőtáborból, ahol végig kiváló pályákon, jó időben gyakorolhattak.

Odakint két nap is elég erőteljesen fújt a szél, a többin tökéletes volt az idő – számolt be a Nemzeti Sportnak a kinti körülményekről Botka Endre, a zöld-fehérek védője. – Kedden értünk haza, szerdára szabadnapot kaptunk, csütörtökön pedig újra belekóstolhattunk az itthoni csapadékos időjárásba, az edzésen senki sem maradt szárazon… Eddig bántam, hogy nem esett hó, hiszen a kisfiam, Endi születése óta nem látott igazi havat, terveztük is, hogy a téli szünetben kiviszem Ausztriába – ám a hegyekben is tíz fok volt, úgyhogy fehér táj helyett legfeljebb zöld füvet láthatott volna. Ha eddig nem esett, most már ne is essen, hiszen néhány nap, és kezdődik a bajnokság.

A 28 esztendős hátvéd túl van néhány téli felkészülésen, annak idején futott sárban, hóban, salakos pályán, így van viszonyítási alapja. Vajon öt nappal a bajnoki rajt előtt milyen állapotban érzi magát?

Spanyolországban három felkészülési mérkőzést játszottunk, az utolsó, Viktoria Plzen elleni meccsen éreztem igazán, milyen jó állapotban van a csapat. A cseh bajnok ellen játszottunk, legtöbbünk idén először futballozott végig kilencven percet, és bár nagy volt az iram, a találkozó végén minimális fáradtságot sem éreztem. Nem bajnoki ritmusban készültünk az összecsapásra, a meccs előtti napon is keményen edzettünk. Biztató előjel ez a tavaszra nézve.

A bajnoki főpróbának számító találkozón Botka Endre a védelem jobb oldalán kezdett, vele kapcsolatban örök kérdés, hogy a szakmai stáb éppen hol „használja”. Az ősszel nemcsak jobbhátvédként, hanem belső védőként és a hátvédsor bal oldalán is futballozott.

Minden szezon kezdetén a jobb oldali védő pozíció a kiindulási alap, aztán rendre történik valami, hogy el kelljen mozdítani… Az ősszel is sérülések és betegségek miatt többször is középre, esetleg a védelem bal oldalára kellett húzódnom. Nem bánnám, ha ezúttal huzamosabb ideig maradhatnék a jobb szélen, mégiscsak ott érzem magam a legjobban.

A hússzoros válogatott játékos nem tagadja, noha kellően rutinos, ahogy fogynak a napok az első mérkőzésig, úgy lesz egyre feszültebb. Az edzőtábor ebből a szempontból (is) mindenkinek jót tett, hiszen ráirányította a figyelmet a mérkőzésekre, arra, hogy hamarosan tétre megy a játék.

Készen állunk a folytatásra – mondta határozottan Botka Endre. – Nekünk korábban kezdődik a bajnokság, hiszen két elmaradt mérkőzésünk is van, de egyáltalán nem bánjuk, sőt. Az első, zalaegerszegi találkozó különösen fontos, hiszen tovább növelhetjük az előnyünket. Bárki bármit mond, a szezonkezdet igenis mindig nagyon fontos, nekünk egy feladatunk van: úgy kell indítani ezt az esztendőt, ahogy az óévben abbahagytuk.

A Ferencvárosnak meglehetősen zsúfolt lesz az első két hét: január 24-én Zalaegerszegre utazik, négy nappal később fogadja a Vasast, február elsején Pakson ugyancsak elmaradt találkozót pótol, négy nappal később pedig következhet a 2023-as esztendő első Újpest elleni derbije.

A szezon eleje valóban sűrű, utána, a márciusi Európa Liga-találkozónkig meg az lesz furcsa, hogy mindössze heti egy mérkőzésünk lesz. Nem ehhez vagyunk szokva. Most már a Zalaegerszeg elleni találkozóra figyelünk, a finomhangolás elkezdődött, és kifejezetten jó előérzetem van a keddi összecsapásra gondolva. A keretünk együtt maradt, nem voltak nagy változások az öltözőben, ez lehet most az egyik legnagyobb erősségünk.