Máté mellett Bujdosó Bendegúz és Kovacsics Péter is utazhat a világbajnokságra.

Lékai Máté múltidézéssel kezdte nyilatkozatát: – Életem első világversenye volt a 2011-es kvalifikációs világbajnokság, akkor a 7. helyért Kristianstadban játszottunk, természetesen minden pillanatára emlékszem. Bár az „öreg harcosok” táborát erősítjük Mikler Rolanddal, mentálisan és fizikálisan is jól érzem magam. A csapatot tekintve, optimálisan zajlott a felkészülésünk, Juhász Ádám sajnálatos sérülésén kívül zökkenőmentes volt minden. Úgy látom, hogy a kemény őszi szezont követően rendben vannak a többiek is, mindenki alárendel mindent annak a célnak, hogy elérjük az olimpiai selejtezős helyet – zárta gondolatait a válogatott irányítója.

Chema Rodríguez, a válogatott szövetségi kapitánya magyarul kezdte nyilatkozatát: – A csapat motivált, tudjuk, hogy nehéz lesz, de küzdeni fogunk a céljainkért. Hajrá, magyarok! – A spanyol szakvezető ezt követően a felkészülésre és a csoportellenfelekre is kitért. – A felkészülésünk jól sikerült, a két Szlovénia elleni mérkőzésen láttuk, hogy miben kell még javulnunk, de fizikálisan rendben vannak a srácok, nagyon fókuszáltak mindannyian. Készen állunk a világbajnokságra. Juhász Ádámnak én is szeretnénk jobbulást kívánni, nagyon sajnálatos, ami vele történt, ezen a vb-n érte is fogunk játszani. A sorsolásnál nem volt szerencsénk, Izland és Portugália az a két válogatott, amely az utóbbi években a legtöbbet fejlődött. Előbbi éremre is esélyes, míg a portugál csapat magja év közben is együtt készül, akik tehetséges fiatalokkal egészülnek ki. Dél-Korea ellen nehéz lesz felkészülni, az első mérkőzés egy világversenyen pedig mindig nehéz, de készen állunk harcolni a céljainkért, várjuk már, hogy kezdődjön a torna. A szövetség és a csapat által is kitűzött célt nem lesz egyszerű elérni, nehéz a csoportunk, majd a középdöntőben a házigazda és Eb-győztes Svédország jöhet, valószínűleg kiegészülve Brazília és a Zöld-foki Köztársaság válogatottjaival. Óriási verseny lesz a kvalifikációs helyekért – zárta gondolatait Chema Rodríguez.

A szövetség által meghatározott hivatalos célkitűzés az olimpiai selejtezős helyek egyikének elérése – kezdte Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke. – Ez természetesen nem lesz egyszerű feladat, hiszen más válogatottak is hasonló célokkal vágnak neki ennek a tornának, de a csapatnak is ez a célja. A felkészülés során a válogatott az előzetesen eltervezett munkát elvégezte, mind kollektív, mind egyéni szinten. Nagy László a játékosok állapotára is kitért: – Juhász Ádám sérülése nagyon sajnálatos, ő ennek következtében nem tarthat majd a csapattal, de a keret minden további tagja egészséges, a felkészülésük zökkenőmentesen zajlott, és a játékosok is motiváltak.

Férfi kézilabda, világbajnokság, D-csoport (Kristianstad)

Január 12., 18.00: Magyarország – Dél-Korea
Január 14., 20.30: Izland – Magyarország
Január 16., 20.30: Portugália – Magyarország

A csoport első három helyezettje jut a középdöntőbe, a magyar válogatott továbbjutása esetén a C-csoport három legjobbjával kerül egy ágra a középdöntőben.

Bővebben: MKSZ