Bánki Dodival a Taps, szénsav, Ferencváros című könyve kapcsán beszélgettünk. Ideális karácsonyi ajándék minden fradistának.

Honnan jött a könyve ötlete?
15-16 éve járjuk az országot és az utazás közben mindig előjöttek remek sztorik. Emellett rám a legnagyobb hatást Dalnoki Jenő és Lakat Karcsi bácsi jelentették, tőlük és Albert Flóri bácsitól, Rákosi Gyulától, Novák Dezsőtől és a többiektől rengeteg legendás történetet hallottam, úgy gondoltam jó lenne ezeket továbbadni. Szerencsére nagyon jók a visszajelzések, pedig én szkeptikus voltam, ezt tudod jól, hiszen kevesen olvasnak, de 99%-ban pozitív a visszajelzés, az az 1% pedig az aki nem olvasta.

Szerintem nagy értéke a könyvnek, hogy nem akartad leírni a Fradizmust, mégis átsugárzik a könyv lapjairól.
A fradizmust nem is lehet leírni, azt érezni kell. Én azt remélem, hogy a történtetekből átjön az a szellemiség, ami meghatározza ezt a klubot és az is, hogy azok a legendák, akiknek a történeteit leírjuk, milyen szellemes emberek voltak, hogy vágott az agyuk. Aki nem fradista, az a poénokon elmosolyodik, de igazából azok értik ezeket a történeteket, akik a családunk tagjai.

Megosztottuk azt a felvételt, amin látszik, hogy elérzékenyültél a Győr elleni kézimeccsen, hogyan tudtad megőrizni ezt a lelkesedést, miközben már nagyon régen vagy itt és ráadásul sportolója is voltál hosszú ideig a Fradinak?
Nekem a Fradi most is nagyon sokat jelent. Talán egyetlen nőies vonásom, hogy megkönnyezek minden Fradi győzelmet, minden Fradi gólt. Gyerekkoromtól belém ivódott és nem csak a foci kapcsán, hiszen édesapám már vitt a salakos pályára, ahol Giba Márti, Csiha Magdi, Elek Gyula bácsi felesége, Rothermel Anna játszottak, utána mentünk Flóriék meccseire. Ez mind a mai napig elkísér, de a tornászok, Balázs Krisztián sikerei is meg tudnak hatni, ahogy a pólósok, a hokisok sikerei is. Járok focira, hokira, kézilabdára, vízilabdára egyaránt. Csak lássam ezt a címert. Különleges címerünk van, hiszen benne van az egész identitásunk. Ezért 90%-ban olyan Fradi dolgokat veszek, amin rajta van a címer.

Ha Dalnoki Jenő bácsi, akinek a napokban ünnepeltük a 90. születésnapját, olvasná ezt a könyvet, szerinted büszke rád?
Éppen a napokban sétáltam a Népligetben és egy korombeli csoportosulásra lettem figyelmes. Odamentem hozzájuk, kérdeztem ők kicsodák, mondták hogy ők a sétafocicsapat, mondtam nekik, ha ezt Jenő bácsi látta volna biztos ki nem hagyta volna a poént, hogy „Bánki, te vagy itt a csapatkapitány, te vagy az alapító atya„. Remélem, hogy tetszene neki a könyv, a fia Jenci és a lánya Ildi olvasták és nekik nagyon tetszett és ez nekem egy nagyon fontos visszajelzés, mert persze a focipályán cudar időket éltem meg Jenő bácsi edzősége alatt, de a magánéletben nagyon jól kijöttünk, mert a Fradit és a hazát illetően egy szelet fújtunk.