És a sportpillanatok között is több Fradi-pillanatra lehet szavazni.

A Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöksége, immár hagyományosan, idén is elkészítette a kategóriák tízes listáját, amelyek alapján, ahogyan 1958 óta minden esztendőben, a sportújságírók ezúttal 65. alkalommal is megválasztják az év legjobbjait.

A fogyatékos sportolóknál ezúttal három kategóriában (az Év fogyatékos férfi sportolója, az Év fogyatékos női sportolója, az Év fogyatékos csapata) hirdetnek győztest. A jelöltek listáját a Magyar Paralimpiai Bizottság állította össze, a végső sorrendről az MPB által felkért szakemberek, szakírók döntenek. Egy fogyatékos sportolókkal foglalkozó edző, Pruzsina István bekerült az Év edzője-díj jelöltjei közé.

Immár harmadszor díjazzák a szervezők az Év sportpillanatát, az m4sport.hu oldalon található, az MSÚSZ és a sportcsatorna szakértői által összeállított listára a szurkolók, a televíziónézők szavazhatnak 2022. december 30-án, pénteken 10 óráig. A szűkített hármas lista alapján viszont már felkért szakemberek döntenek a nyertesről.

Az Év e-sportolójára a Magyar E-sport-szövetség jelölhetett, az Év szabadidős sporteseményére pályázni lehet, mindkét kategóriában az MSÚSZ elnöksége dönt a díjazottról. Ugyancsak a szövetség elnöksége határoz arról is, hogy ki kapja majd a szövetség Életműdíját.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége 2023. január 9-én, hétfőn, új helyszínen, a budapesti Operaházban rendezi meg az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála 2022 televíziós díjátadót. A gála kreatív producer ezúttal is Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke lesz.

A gála előtt tíz nappal sajtótájékoztatót tartanak, ezt a M4 Sport 2022. december 30-án, pénteken 11 órától élőben közvetíti. A szervezők ekkor a sorrend megjelölése nélkül ismertetik a kategóriák első három-három helyezettjét.

Az Év férfi sportolója címre jelölt a 2022-ben olimpiai bajnok, kétszeres olimpiai 3. és négyszeres világbajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Liu Shaoang, valamint a világbajnoki harmadik helyezett és Európa-bajnok Muszukajev Iszmail. Az Év női sportolója lehet Eb-győztes úszónk, Mihályvári-Farkas Viktória.

Az év sportolója címre jelölték az egyéni sportágak csapatai kategóriában a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia összetételű, olimpiai bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltót, valamint az Eb-győztes 4×200-as férfi gyorsváltót. Ezen a versenyen Mészáros Dániel az előfutamban állt rajtkőre.

A hagyományos csapatsportágak között pedig lehet szavazni a bajnok és kupagyőztes, valamint UEL-csoportelső férfi labdarúgócsapatunkra és a BL-harmadik férfi vízilabdaegyüttesre is. Mindkét gárda vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov (labdarúgás) és Varga Zsolt (vízilabda) is jelölt az Év edzője címre!

Az Év Sportpillanata-díjra két emlékezetes pillanat esélyes: a címért versenyben van a rövidpályás gyorskorcsolyázó, Liu Shaoang győzelme 500 méteren Pekingben, amivel megszerezte Magyarország és a Ferencváros első egyéni téli olimpiai aranyérmét, valamint Kristoffer Zachariassen gólja az AS Monaco elleni UEFA Európa Liga-mérkőzésen, amivel a Ferencváros megnyeri csoportját.

Fradi.hu, NSO