A Filmtekercs és az Eurosport újságírója, honlapunk vendégszerzője 40 éves volt.

A nagyságot sok mindennel lehet mérni, sportban sokszor azt mondják az az igazi nagyság, ha valaki magát győzi le. Ha ez így van, akkor Sergő Z. Andris a legnagyobbak között van és nem csak ebben a tekintetben.

Az osztályfőnököm, Menyhért atya következő osztályába járt a szentendrei Ferences Gimnáziumban. Tolószékes, ez volt az első, amit megláttam rajta, de az utolsó, amire emlékezni fogok. Korlátai ellenére több dolgot tett élete négy évtizede alatt, mint mások egészségesen 80 évig élve. Ha valaki, ő aztán nem volt kvóta ember, hiszen nem neki kellett segíteni, hanem ő segített másokat, először pályaválasztási tanácsadóként, majd újságíróként egyaránt. Idejekorán felismerve az internetes média térhódítását, már 2006-ban elindította a remek Filmtekercs filmes portált, amit azóta is segített örök főszerkesztő-helyettesként és a mögötte álló egyesület elnökeként. Hivatásos sportrajongóból 2019-ben lett sportújságíró, amikor a Eurosporthoz igazolt. A számára két legfontosabb dologról a filmről és a sportról is sokat írt, profin, felkészülten, mégsem hűvösen. Képességeit ismerve és elismerve ezért kértük meg mi is, hogy írja meg milyen az új Fradi Stadion kerekesszékes szemmel. Mint mindent, ezt is jól oldotta meg.

Emberi nagyságát jól mutatja, hogy kórházba kerülésének híre futótűzként terjedt a világban és nem túlzás, hogy több ezer ember állt lélekben az ágya mellett szerető családjával együtt. És nem, ez nem annak szólt, hogy életében sajnálták volna, nem is hagyta, bármennyire küzdött teste nehézségeivel, de nem ez volt élete és a beszélgetések középpontjában. Egyszerűen egy végtelenül kedves ember volt, legendás humorral, miközben nagyon is határozott tudott lenni. Számomra a legértékesebb a vitakultúrája volt, ami ma már oly ritka. Miközben mindenről határozott véleménnyel rendelkezett, képes volt a másik álláspontját is végiggondolni és mérlegelni, soha nem sablonokban vagy mások által legyártott panelekben gondolkodott, hanem olvasott, elemzett és így alkotott véleményt.

Eltávozása is igazi szurkoló módjára történt, még kiszurkolta kedvencei, az angol válogatott továbbjutását, utána aludt el és a haláláig már nem ébredt fel.

A halála napján a katolikus igenaptárba olvasásra rendelt evangéliumban Jézus a következőket mondja: „Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítelek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű –, és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, és az én terhem könnyű.

Andris krisztusi módon, szelíden és alázatosan viselte élte terheit, ezért hiszem, hogy a Megváltó már megszabadította azoktól és befogadta örök hajlékába!

Isten Veled Andris! Köszönöm, hogy ismerhettelek!