A “szemét újpesti” hazudik, képzeleg és ami fontosabb, lebuktatja saját magát.

Az MLSZ volt elnöke arról beszélt a SportalTV-nek, hogy édesanyja “azt mondta, hogy nem jöhetek el az MLSZ-ből úgy, hogy nem csinálok valamit, ami az én nevemhez kötődik“. Ez sikerült, hisz ma mindenki úgy emlékszik rá, mint arra a bukott MLSZ-elnökre, aki kizárta a Fradit.

Nem biztos, hogy [a Fradi kizárása] negatív. [Hogy sokan így élték meg azt akkor], azt a lelátói hangulaton is lehetett érezni. A Ferencvárosnak meg kellett tisztulnia akkor. Nem [jó döntés], de igazságos. Rengeteg ellenszelünk volt ezt követően. Nem volt politikus döntés, talán nem kellett volna ilyen keménynek lenni, de igazságos volt a döntés. Segítettünk a Ferencvárosnak a megtisztulásban, de nem volt jó döntés és nem is biztos, hogy újra megtenném. Bár azért azt hozzátenném, hogy rám nem jellemző, hogy ilyen kompromisszumot kössek. Abszolút nyitottak voltunk a Ferencvárossal szemben, elmondtuk, hogy mi kell a licenchez, de nem tudták megoldani, ez lett a vége. Szerintem teljesen igazságos volt és hozzájárultunk ahhoz, hogy a Fradiban elinduljon egy olyan gondolkodás, hogy igenis egy profi klubot alakítsanak ki. És ez ma kialakult Kubatov Gábornál, nemcsak a labdarúgás területén, hanem az egész Ferencvárosnál. Ha nagyon-nagyon meg akarnám ideologizálni, segítettünk a Fradinak. De nem volt jó, és nem is biztos, hogy újra megcsinálnám.

Ebből két dolog igaz: hogy nem volt jó és az, hogy a döntést ők hozták. Tizenhat éve még azzal védekezett a magyar futball sírásója, hogy ezt a döntést nem ők, hanem a Fellebbviteli Licencadó Testület hozta (benne bányamérnökökkel és huszonéves turisztikai szakemberekkel). Ez volt Kisteleki mentsége folyton: ők ebben a döntésben erre a testületre támaszkodnak.

Persze, hogy ez nem volt igaz, az mindig nyilvánvaló volt, hisz amikor az eredeti bizottság megadta a Fradinak a licencet 2006 júliusában, ő és Helmeczy László jogi alelnök sebtében feloszlatta azt és új testületet jelölt ki (bányászmérnökkel, könyvizsgáló nélkül), hogy aztán az a megrendelésüknek megfelelő döntést hozza meg.

A döntés okairól Helmeczy Lászlót kérdeztük az FTC PE – MLSZ per tárgyalási szünetében (a döntést hozó “titkos” testület névsoráért pereltünk). Ekkor ő és Izsó “Náci” arról akart meggyőzni minket, hogy vonjuk vissza a pert, miután előtte az ügyünket képviselő vasasos Schiffer Andrást a tárgyalóteremben nagyon nem tudták legyőzni.

Eközben Helmeczy két dolgot állított, ami érdekes volt: az egyik, hogy a Nemzeti Sport nyomására kellett megváltoztatni a döntést (ezt utóbb tagadta, az ezt leközlő Nemzeti Sportot 20 millió forintra perelte), másrészt pedig azt, hogy azon elvek alapján, amelyek alapján a Fradit kizárták, még minimum tíz másik csapatot kizárhattak volna (mint ismert, a Sopront szezon közben végül kizárta az MLSZ az NBI-ből, míg a Tatabánya gyakorlatilag csődben, hazai pálya nélkül fejezte a bajnokságot).

Ennyit a Kisteleki által hangoztatott igazságosságról. Azt, hogy maga döntés törvénytelen volt, a Magyar Bíróság is kimondta még 2006 decemberében – hisz törvénytelen volt az, hogy a Kisteleki – Helmeczy elnökség feloszlatta a nekünk a licencet megadó első bizottságot, megsemmisítve annak pozitív döntését. Vissza azonban már ekkor nem helyeztek minket, kártérítésül kaptunk egy sérülésveszélyes műfüves pályát a Népligetbe és egy magyar válogatott – Ferencváros mérkőzést és annak a bevételét az Üllői úton. Ez utóbbi 2008 márciusában lett volna – természetesen elmaradt.

Tehát nem volt igazságos, se nem törvényes Kisteleki döntése. Bátor sem. 2006-ban már évek óta tartott a Ferencváros kivéreztetése, a 2002-es választások után (ezt Várszegi Gábor egy Fradi-elnökségin maga mondta el) “felső szintről” tanácsolták el a Fotexet a Fraditól, a szponzorokra is nyomást helyeztek, hogy hagyjanak el minket. A stadion helye értékes volt, az Üllői út 129. helyén üzleti létesítmények lettek volna. Azt, hogy a 6+2 hektáros Fradi-telek igen értékes volt, bizonyítja az utókor is, a telek stadion melletti részeinek értékesítéséből és az építkezésekből bőven nyereséggel zárult a harmadik Üllői úti stadion felépítése.

Az akkori kormányzat Budapest határában, Soroksáron egy 10-12.000-es stadionnal kárpótolta volna a Fradit. De persze még jobb lett volna számukra, ha megszűnünk. Az, hogy ez nem történt meg, csak a fradisták összefogásának volt köszönhető, sokan sokféleképp segítették a Ferencvárost akkor. És persze annak, hogy Kevin McCabe megvette a Ferencvárost. McCabe nem megoldás lett, ahogy azt reméltük, de túlélést jelentett addig, míg a Fradiban ellenséget látók ki nem kerültek a hatalomból. Az is hozzátartozik a történethez, hogy azt sem nagyon akarták engedni, hogy McCabe megvegye a Fradit, csak komoly nyomásgyakorlásra, többek közt a Pénzügyminisztérium előtti tüntetésre volt hajlandó a Gyurcsány-kormány beleegyezni a pályázat kiírásába.

A Fradi tehát nem a törvénytelen, igazságtalan, hazug Kisteleki-döntésnek köszönhetően tisztult meg és lett ma sikeres, hanem annak ellenére. Ha rajta múlt volna, ma a Ferencváros már nem létezne. Ezt persze aligha kell egy fradistának sem megmagyarázni: Kistelekinek tizenhat éve egy és ugyanaz az üzenetünk: