Miközben a többiek ölre mennek a továbbjutó helyekért – középpályásunkat kérdezték Trabzonban.

Az FTC középpályása, Anderson Esiti korábban futballozott Törökországban, 2021 januárjától a Göztepe futballistája volt, így van tapasztalata arról, mi vár a magyar bajnokra.

Fél évet kölcsönben játszottam Törökországban – mondta a Nemzeti Sportnak már Trabzon városában Anderson Esiti, a Ferencváros nigériai középpályása. – A Trabzonspor ellen is futballoztam, a mérkőzésnek 1-1 lett a végeredménye, annak ellenére, hogy a rivális a második félidőben kiállítás miatt tíz emberrel játszott. Erős csapat a Trabzonspor, az egyik legjobb az országban. Szerettem annak idején Törökországban játszani, izgalmas az ország kultúrája, finomak az ételei, kellemes az időjárása.

A nigériai futballista jó formában várja az összecsapást, a hétvégén győztes gólt szerzett a ZTE ellen 2–1-re megnyert bajnokin. Pedig nem a gólszerzés az erőssége, Magyarországra érkezése előtt pályafutása során mindössze egy gólt szerzett – éppen Törökországban.

Védekező középpályásként a gól tőlem plusz, amolyan extra. Ám fejlődőképes vagyok, és ezt jól mutatja, hogy amióta a Ferencvárosba szerződtem, két gólt is szereztem, egyet az elmúlt idényben, egyet pedig most. Sok videófelvételt megnéztem, mi hiányzik ahhoz, hogy jókor érjek jó helyre a kapu előtt. A Zalaegerszeg ellen is a helyezkedésemnek köszönhettem a gólomat.

A Ferencváros az Európa Liga csoportkörének utolsó fordulójában az eddig megszerzett tíz pontjával felszabadultan futballozhat, a tabella éléről már egyik riválisa sem taszíthatja le. Ez a biztos pozíció különösen jól jön, ha figyelembe vesszük a sok hiányzót: Eldar Civic mellett Adama Traoré, Franck Boli, Marquinhos és Amer Gojak is sérüléssel bajlódik, Muhamed Besic pedig sárga lapjai miatt hiányzik.

A Trabzonspornak ellenben a Ferencváros legyőzése sem jelentene biztos második helyet a csoportban, ha a Monaco hazai pályán felülkerekedik a Crvena Zvezdán, a törökök akkor is csupán a harmadik – Európa Konferencia Liga-folytatást érő – helyen végeznek.

Rajtunk semmiféle nyomás sem lesz – folytatta Anderson Esiti. – Az ellenfélnek támadnia kell, szüksége van a győzelemre, alighanem ennek szellemében kezdi a mérkőzést. A csoportgyőzelem ellenére sem engedhetjük meg magunknak a könnyelműséget, a Ferencvárossal szemben immár minden körülmények között nagyobb az elvárás. A törököknek a csütörtöki mérkőzés közben a csoport másik összecsapására is figyelniük kell, míg mi felszabadultan futballozhatunk. Jó érzés, hogy amíg a három másik csapat ölre megy a továbbjutást jelentő helyekért, mi nyugodtan érkezhettünk Törökországba. Agresszív, támadó szellemű ellenfélre készülünk, hátul alighanem sok munkánk lesz. Persze, nekünk is van tervünk a találkozóra. Szeretnénk, ha egész Magyarország büszke lenne ránk!

A nigériai játékos a családjával együtt kitűnően érzi magát Budapesten, két kisfia – a nagyobbik négy-, a kisebbik kétéves múlt – szeret futballozni.

A gyerekekkel sokat rúgjuk a labdát, de én semmit sem akarok rájuk erőltetni. A bajnokság utolsó fordulója után a családdal Belgiumba utazunk, ott van az otthonunk, majd én Afrikába is hazarepülök, hiszen a szüleim és a testvéreim közül sokan ott élnek. Négy bátyám és hat lánytestvérem van, szóval, van kit meglátogatnom…

Anderson Esitinek lesz hová utaznia a tavaszi szezon során is, hiszen a Ferencváros az elmúlt három esztendő csoportkörös (két Európa Liga, egy Bajnokok Ligája) szereplését követően immár az egyenes kieséses szakaszban is szerephez jut. A törökországi mérkőzés után folytatása következik – 2023 márciusában…