Labdarúgó csapatunk vezetőjével beszélgettek az Európa Liga nyolcaddöntőjébe jutásról.

A végsőkig megyünk előre egymásért, nincsen kompromisszum, nincsen megalkuvás” – ez a titka a Ferencváros sikerének Orosz Pál vezérigazgató szerint, aki az M1 stúdiójában beszélt a csodás EL-továbbjutásról, Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedzőről, a klub játékospolitikájáról és arról, mindegy, hogy kit kapnak a zöld-fehérek a nyolcaddöntőben, „meg kell nézni, hogyan lehet megverni”.

Olyan érzés volt, mintha szilveszter lenne – reagált a vezérigazgató arra a kérdésre, mennyi üzenetet kapott a csütörtöki továbbjutás után. – Természetes, hogy ilyenkor mindenki gratulál, hiszen rengetegen nézték ezt a mérkőzést. Nyilván elsősorban a Fradiról és a fradistákról szól ez a továbbjutás, de én úgy gondolom, az egész magyar labdarúgásról, klublabdarúgásról is.

A kiemelkedő eredmény ellenére nem igazán volt alkalmuk az ünneplésre a ferencvárosi játékosoknak, hiszen Sztanyiszlav Csercseszov pénteken fél 11-től már edzést vezényelt a keretnek. Orosz szerint ez teljesen természetes, ugyanis hétvégén bajnoki mérkőzésük van (vasárnap 17.30-kor a ZTE-t fogadja a csapat), utána utaznak Törökországba, márpedig tartani kell a ritmust, nem lehet belőle kiesni.

A Fradi zsinórban negyedik idényében szerepel valamelyik európai kupa csoportkörében (háromszor az EL-ben, egyszer a BL-ben), a csütörtöki azonban „nem mindennapi siker, még maguknak is emésztgetniük kell”.

Mikor ott voltunk a sorsoláson és láttuk, hogy milyen csoportba kerülünk, akkor nyilván az volt a célunk, hogy jussunk tovább, de tudtuk, hogy borzalmasan nehéz lesz, és hát azt szerintem senki nem gondolta, hogy ilyen szituációt alakítunk ki: az utolsó mérkőzés eredményétől függetlenül megnyertük a csoportunkat” – így Orosz, aki szerint most a legfontosabb, hogy a bajnokságra koncentráljanak, hiszen „ahhoz, hogy ilyen sikereket elérhessenek, meg kell nyerniük a bajnokságot”.

A Monaco, a Trabzonspor és a Crvena Zvezda személyében a francia bajnoki bronzérmest, valamint a török és a szerb bajnokot előzték meg a zöld-fehérek a csoportban, amit Orosz szerint nemcsak annak köszönhetnek, hogy játékban előre tudtak lépni.

A csapat évről évre fejlődik, és ezalatt nemcsak a játékminőségre gondolok, hanem ahogy Tokmac is nyilatkozta, már nem új fiúk vagyunk a csoportkörökben. Ez ad egy tapasztalatot, amit kell tudni használni azokban az éles szituációkban, mikor egy nüansz dönt erre vagy arra. Van egy olyan erős mentális tartása ennek a csapatnak most, hogy olyan érzésem van, mint például egy Atlético Madrid kapcsán: a végsőkig megyünk előre egymásért, nincsen kompromisszum, nincsen megalkuvás” – fogalmazott.

Kiemelte, a jelenlegi Fradi már nem ijed meg egy névtől, tehát például egy Monaco ellen sem az jár a játékosok fejében, hogy „jujj, mi lesz itt, hiszen ezek az előző héten 1-1-et játszottak a PSG-vel idegenben”, hanem az, hogy ha a Monaco jön szembe, akkor Monacót kell megverni.

Van egy olyan filozófiánk, hogy mindig próbálunk a csapatnál eggyel jobb edzőt hozni, tehát nyilván edzők terén is van fejlődés – tért rá Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző szerepére. – Csercseszovról annyit kell tudni, hogy borzalmasan szigorú ember hírében áll, és tud is az lenni, ha éppen arra van szükség, de pontosan tudja azt is, hogy nem mindig ehhez az eszközhöz kell nyúlni. Nagyon ismeri a csapatot, nagyon ismeri a játékosokat, nagyon érzi, hogy mikor kivel milyen módon kell kommunikálni, ahhoz, hogy kihozza belőle a legtöbbet. Akár egyénről beszélek, akár a csapatról. Úgy vélem, ezzel ő nagyon sokat hozzátett az elmúlt időszakban a csapathoz.

Orosz a nyolcaddöntőbe jutás pozitív hozadékaként említette a játékosok értékének növekedését, mert ez egyben a klub értékének emelkedését is jelenti.

Számtalanszor elmondtam, és most sem tudok elmenni mellette: ez egy üzlet is. Természetes, hogy a szurkolók mindig azt szeretnék, hogy a kedvenc játékosuk mindig a Ferencvárosban játsszon, de az az élet rendje, hogy jövés-menés van. Vannak, akik tovább szeretnének lépni, és vannak olyanok, akik ide szeretnének jönni” – tette hozzá.

Az átigazolási politikával kapcsolatban megjegyezte, az utóbbi időben már a téli átigazolási időszakban igyekeztek olyan keretet kialakítani, amely alkalmas megnyerni a bajnokságot, az európai selejtezőkre pedig ütőképes gárdává tud kovácsolódni.

A Fradira még egy meccs vár a csoportban, jövő csütörtökön a Trabzonspor otthonába látogat, a csoportelsőség, azaz az egyenes ági nyolcaddöntős szereplés biztosításával azonban az igazán fontos dátum a február 24. Ekkor sorsolják ki ugyanis az Európa Liga nyolcaddöntős párharcait.

Én nem szeretnék senkit kapni, tehát nincs olyan, hogy ezzel vagy azzal a klubbal szeretnék játszani. Eddig se így voltunk. Ahogy az imént mondtam, nem érdekelt, hogy most akkor Monacót, vagy Trabzont, vagy bárkit kapunk. Jön egy ellenfél, fel kell készülni belőle. Az, hogy annak a csapatnak mi a neve, az egy adottság. Meg kell nézni, hogyan lehet megverni” – jelentette ki Orosz Pál.

M4 Sport