Holland védőnket kérdezték az NBI-ről és az Európa Ligáról.

A magyar nyelvvel meggyűlik a baja, de a helyi ételeket már megkedvelte Mats Knoester. A Ferencváros holland légiósa tudja, sűrű másfél hónap vár a csapatra, és nem veszik félvállról a kecskemétiek elleni vasárnapi bajnokit.

Visszaállt a normál ritmusba a Ferencváros. A bajnoki szünetben Sztanyiszlav Csercseszov négy nap szabadságra, amolyan minivakációra engedte a Népligetben maradó labdarúgókat, a légiósok közül sokan kaptak az alkalmon, és hazautaztak. Mats Knoester, a zöld-fehérek nyáron szerződtetett belső védője barátnőjével és kislányukkal Hollandiába repült.

Jólesett hazamenni, régóta nem láttam az otthoniakat – mondta a Nemzeti Sportnak a 23 esztendős holland utánpótlás-válogatott hátvéd. – A nyáron igazoltam Magyarországra, eleinte minden szokatlan volt, távol kerültünk a családunktól, jó volt újra találkozni. Frissen, feltöltődve várom a téli szünetig hátralévő időt.

Kell is a frissesség, hiszen sűrű másfél hónap elé néz a Ferencváros. Vasárnap a nyolc forduló után a tabella harmadik helyén álló újonc Kecskemét vendége lesz, csütörtökön pedig az Európa Liga csoportkörében a szerb Crvena Zvezda otthonában lép fel a bajnokcsapat.

A szakmai stáb az elmúlt napokban több felvételt mutatott a kecskemétiekről, masszív, ugyanakkor támadó szellemű együttes – folytatta Mats Knoester. – Nem lesz könnyű kilencven perc, de ha a mindent beleadunk, nem lehet gond. A bajnokság legalább olyan fontos a Fradinak, mint a nemzetközi mérkőzések. De nincs mitől tartanunk, tele vagyunk energiával, az önbizalmunk rendben, ennek szellemében várom a vasárnapi összecsapást.

A Széktói Stadionban táblás ház várja a Ferencvárost, a kecskeméti arénába már napokkal ezelőtt eladták az összes jegyet. A hangulattal aligha lesz gond, ám ami azt illeti, jövő héten Belgrádban lesz az igazi, a Rajko Mitics Stadionban telt ház esetén 53 ezren is lehetnek.

Nem játszottam még a Crvena Zvezda otthonában, ám hallottam a stadion hangulatáról. Kemény mérkőzésre számítok, lenyűgöző atmoszférára – a szurkolók adta pluszenergiát mi is sokszor megtapasztaltuk, de erről a Zvezda játékosai is hosszan tudnának beszélni. Nem csupán a mérkőzésre, hanem a belgrádi hangulatra is fel kell készülnünk.

A holland hátvéd szerint nem fordulhat elő, hogy az Európa Liga főtábláján az első két mérkőzésen megszerzett hat pont, a török Trabzonspor (3–2) és a francia Monaco (1–0) elleni siker elbizakodottá tegye őket, hiszen a csoportkörből négy forduló még hátravan.

Még tizenkét pontot lehet szerezni a csoportban, az nagyon sok. Nem szabad elhinnünk, hogy a két megnyert mérkőzéssel máris célegyenesben vagyunk. A következő fordulókban is jó eredményeket akarunk elérni. Még csak azt sem mondanám, hogy meglepetésként ért a jó rajt, hittem a csapatban, tudom, mire vagyunk képesek.

A fiatal futballista a hétköznapokban szeret családjával a Duna-parton sétálni, a magyar konyhát is megkedvelte, ám a nyelvünkkel meggyűlik a baja.

Jó reggelt, jó napot, szia – ezeket azért már tudom. Járok nyelvtanárhoz, de nagyon nehéz a magyar. Hasonló lehet, mintha egy magyarnak hollandul kellene megtanulni, a miénk sem sokkal könnyebb. Örülök, hogy Magyarországra kerültem, a Ferencvárosban tovább fejlődhetek, és várom az újabb sikereket.