Két helyen is találkozhatsz a régi nagy kedvencekkel – a bajnokság is megkezdődött, a derbi is szóbakerült.

Nincs megállás, továbbra is nagy sikerrel járja az országot – határon innen és túl – a Ferencváros öregfiúk labdarúgócsapata, amely szeptember 10-én, szombaton két helyszínen, délelőtt a felvidéki Ipolyságon, délután Somogy-megyében, Törökkoppányban lép pályára.

A hajdani kedvencekkel előbb Balassagyarmat közelében, a Lévai járásban található szlovákiai városkában, Ipolyságon – szlovák nevén, Sahyban – találkozhatnak a szurkolók, ahol a Honti Napok Kulturális Fesztivál keretében, az Ipolysági sport megalakulásának 120. évfordulóját ünneplik meg a Fradival. A szeretet jegyében rendezendő ünnepi fellépésre már jóval a 10.30-kor kezdődő mérkőzés előtt megérkezik a Ferencváros küldöttsége, köztük az 1975-ös KEK fináléban, és az 1995-ös Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt labdarúgókkal, továbbá bajnokokat, kupagyőzteseket, gólkirályokat is láthatnak a pályán a nézők, így például Nyilas Eleket, Telek Andrást, Mucha Józsefet, Bojan Lazicsot, Fischer Pált, Horváth Pétert, Józsi Györgyöt, Bubcsó Norbertet és Holló Richárdot is.

A zöldek nagy örömmel és lelkesedéssel utaznak az Ipoly völgyében található kisvárosba, s természetesen a mérkőzés előtt és utána is lesz lehetőség a felvidéki fradistákkal való közös beszélgetésre és fotózásra az ipolysági sporttelepen.

Délután aztán már Somogy megyébe várják az FTC öregfiúk labdarúgóit, egészen pontosan Törökkoppányba, ahol rengeteg Ferencváros szurkoló él. A nagy érdeklődéssel várt gálamérkőzés délután 17 órakor kezdődik. A Ferencvárost az ünnepi fellépésen is több generáció tagjai képviselik, köztük többszörös bajnokok és kupagyőztesek, így például Keller Józsefet, Mucha Józsefet, Telek Andrást, Bojan Lazicsot, Kardos Ernőt, Bubcsó Norbertet, Holló Richárdot, Igor Nicsenkót és Sitku Illést is láthatják a szurkolók, sőt, a zöldekkel meglepetésvendég is érkezik a törökkoppányi futballgálára.

Az FTC küldöttsége a Tab közelében található községbe is kisebb ajándékokkal, klubot népszerűsítő szóróanyagokkal érkezik, s természetesen örömmel várja a szurkolókat a látványos Fradi-ünnepen nosztalgikus beszélgetésre és közös fotózásra egyaránt.

Fradi.hu

Öregfiúk labdarúgócsapatunk 8-0-ra győzte le az RTK együttesét az első bajnoki meccsen. Az első perctől kezdve nagy nyomást helyeztünk az ellenfélre, aminek meg is lett az eredménye, hiszen Palásthy kiugratása után Sowunmi lőtt a kapuba, megszerezve ezzel öregfiúk csapatunk első bajnoki gólját a 2022/23-as idényben. A folytatásban sem maradt el a ferencvárosi nyomás, és két Keller-bombával gyorsan 3-0-ra módosítottuk az állást. Az első félidőben még Bubcsó és Gyepes is eredményes volt, így 5-0-s előnnyel mentünk a szünetre.

A fordulás után sem vettünk vissza az iramból, és előbb Sowunmi labdaszerzése után Jordáki iratkozott fel a gólszerzők közé, majd Bubcsó lőtte meg maga második, egyben csapata hetedik gólját. A végén Takács tette fel az i-re a pontot, miután előbb lefutotta védőjét, majd a kirobbanó kapus fölött elegánsan emelt a hálóba (8-0).

A győztes szezonrajt után vezetőedzőnk, Dzurják József értékelt: – Az egész csapat nagyon várta már az új idény első bajnokiját. Jól szerettük volna kezdeni a szezont, azt hiszem ez a 8-0-s siker egy jó alapot jelent, bízunk a hasonlóan eredményes és gólgazdag folytatásban.

Férfi labdarúgás, öregfiúk, 2. forduló
Ferencváros 8-0 (5-0) RTK
Gólok: Bubcsó 2, Keller 2, Gyepes, Jordáki, Sowunmi, Takács

Holló – Ebedli (Jáky), Gyepes, Dell’elce, Fehér – Szekeres (Lengyel), Keller (Csiszár) – Sowunmi (Kazi), Vén (Jordáki), Bubcsó – Palásthy (Takács)

Fradi.hu

1970 nyarán a szokatlan lebonyolításnak köszönhetően a két ősi rivális végzett az NB I két csoportjának élén, és bajnoki döntőt vívott a címért. A párharc pedig a több mint százéves vetélkedés legemlékezetesebb derbijei közé vonult be. Más idők voltak, de a Fradi és az Újpest rivalizálása minden fociszeretőt lázba hozott azon a nyáron is. Az első találkozót a Megyeri úton telt ház előtt rendezték, ám a hazai szurkolóseregnek a hajrában már fogyott a lelkesedése. A ferencvárosi Szőke István vezető góljára Dunai Antal gyorsan válaszolt az első félidőben, de a másodikban Füsi János találatával ismét a Fradi jutott előnyhöz. A lelátókról szállingózni kezdett a tömeg, de bánhatta, aki öt perccel a vége előtt elkeseredésében hazaindult… A finálé második találkozóján 60 ezer néző tombolva várta a csapatokat a Népstadionban, és a Fradi ismét nagyon közel volt a győzelemhez. Ezúttal az 58. percben került előnybe, Branikovits László váltotta gólra Szőke mesteri kiugratását, de egy szerencsétlen véletlen szertefoszlatta a zöld-fehérek bajnoki reményeit. A 71. percben az újpesti Noskó Ernő lövésre szánta el magát, Géczi István kapus már vetődött a bal sarok felé, amikor Vépi Péter messziről becsúszva szerelni próbált… – Azt a jelenetet sosem felejtem el… Belevetődtem a távoli lövésbe, amely miatt a Pista már elmozdult balra, a labda viszont rajtam irányt változtatott, és a kapu másik oldalába csorgott. Nagyon szerencsétlen gól volt – idézte fel a döntőről döntő esetet Vépi a Blikk érdeklődésére. Más idők voltak. Egy forintba került a Népsport, amely 1970. június 28-án címlapján kürtölte világgá, hogy öngól döntött az Újpest-Fradi bajnoki fináléban a végső diadalról!

Wukovics László, Kecskés Zoltán és Szekeres Tamás a derbi kapcsán beszélt arról, valóban kemény próbatétel volt az, hogy az ősi rivális mezét magukra öltötték, és máig nem felejtették el azt az időszakot… A Fradi-nevelésű Wukovics 1994-ben hat szezon után igazolt Újpestre. A csatár Üllői úti visszatérése alkalmával egyből két góllal keserítette a zöldeket egy 3-0-s vendégsikert hozó meccsen.

Nagyon speciális helyzet volt. Júliusban igazoltam Újpestre, augusztus végén pedig már derbit játszottunk az Üllői úton. A két gólomat nem ünnepeltem, mivel nem felejtettem el, honnan jöttem, de profi sportolóként tettem a dolgomat. Akkoriban a ferencvárosiak persze nem éltettek, a szurkolóknál minden voltam, csak rendes ember nem… Ami az újpestieket illeti, ezután a meccs után természetesen egyből befogadtak – emlékezett vissza a korábbi csatár.

Kecskés fordított utat járt be: Újpestről indult, hét idény után 1994-ben távozott a Fradihoz.

Tudtam, hogy nem lesz könnyű, de harminc évesen bevállaltam. Az Újpest akkor középcsapat volt, a Fradi pedig az elsőségért harcolt, én pedig szerettem volna még bajnoknál játszani. Mindig azt mondom, abban az időben engem tulajdonképpen mindenki utált a városban, Újpesten azért, mert eligazoltam, a Fradinál azért, mert Újpestről jöttem – mondta mosolyogva a középpályás, aki mindkét csapattal aranyérmes volt, 1995-ben a Bajnokok Ligája főtábláját is megjárta a zöld-fehérekkel.

A 6-szoros válogatott hátvéd, Szekeres Tamás a Fradiból indult, majd játszott az MTK-ban is, mielőtt Újpestre szerződött.

Az MTK-tól fél évvel a szerződésem lejárta előtt távoztam, miután volt némi vita a kontraktusom kapcsán. Tudtam, hogy nyáron vár a belga Gent, de a tavaszi félévben is játszanom kellett. Két lehetőségem volt, Szombathelyre nem akartam költözni a családdal, így meg kellett hoznom ezt a nehéz döntést, amit korábban soha nem tudtam elképzelni – mesélte Szekeres. – Egy derbit játszottam újpestiként, az Üllői úton azt tanácsolták nekem, a két tizenhatos között mozogjak csak, nem lett volna tanácsos a táborhoz közelebb… Az viszont kellemes meglepetés volt, hogy az Újpest egyik főszurkolója a szezon végén azt mondta nekem, elismeri a teljesítményemet.

Blikk